Domácí ekonomika zpomaluje méně než německá. Česku to nevydrží dlouho, varuje ekonom

Továrna Mercedes-Benz (ilustrační foto)

Továrna Mercedes-Benz (ilustrační foto) Zdroj: Mercedes-Benz

Fabrika (ilustrační foto)
Německá spolková banka ve Frankfurtu nad Mohanem (ilustrační foto)
Továrna Mercedes-Benz (ilustrační foto)
Český statistický úřad (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt o 0,3 procenta. V prvním odhadu to uvedl Český statistický úřad. I přes zpomalení ale roste české HDP rychleji než to německé.

 „K pozitivnímu vývoji české ekonomiky přispěla rovnoměrně domácí i zahraniční poptávka. Růst přidané hodnoty byl podpořen především odvětvími obchodu a informačních činností. Slabší dynamika růstu než v první polovině roku byla zaznamenána v průmyslu, uvedl vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ Jan Benedikt.

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí těsně vyhnula recesi. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 0,1 procenta po poklesu 0,2 procenta v období duben až červen. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil spolkový statistický úřad.

Hospodářství se v Německu potýká se slabší globální poptávkou, která má negativní dopad na export a průmysl. K potížím německé ekonomiky přispívá obchodní válka mezi USA a Čínou a nejistota kolem brexitu.

Stagnace Německa se podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka projeví v Česku u exportně orientovaných firem. „Pravděpodobně jim začne klesat tempo objednávek, zatímco firmy, které jsou vázány více na domácí poptávku, budou moci pokračovat v celkem solidním tempu růstu, řekl pro deník E15. „Nemůže to trvat věčně, dříve nebo později se cykly obou ekonomik začnou opět sbližovat,“ dodává Marek.

Přestože se ekonomika vyhnula recesi, analytici varují, že Německo stagnuje a celková hospodářská situace je obtížná. Ekonom ING Carsten Brzeski agentuře AP řekl, že německá ekonomika je rozdělena do dvou světů - depresivního a bezstarostného. Na jedné straně je zpracovatelský průmysl v čele s automobilovým, který bojuje s mezinárodními a strukturálními výzvami. Na druhé straně je soukromá spotřeba, která zůstává solidní díky nízké inflaci a úrokovým sazbám a silnému pracovnímu trhu.

„Hlavní otázkou je, jak dlouho může bezstarostný svět odolávat negativním dopadům světa depresivního,“ řekl Brzeski. „Vývoj naznačuje, že ochranný štít se začal rozpadat,“ vysvětlil.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky. Vláda v letošním roce očekává zvýšení HDP o půl procenta po loňské expanzi o 1,4 procenta. Příští rok má ekonomika vzrůst o jedno procento.