Armáda koupí nové radary. Přesluhující ruské stroje nahradí technika z Izraele

Události: Armáda vymění staré mobilní radary za nové (zdroj: ČT24)

Nákupu nových mobilních radarů MADR z Izraele pro českou armádu už nic nestojí v cestě. Znalecký posudek odsouhlasil plánovanou cenu. Ministerstvo obrany smlouvu podepíše za tři týdny. Za osm radiolokátorů zaplatí tři a půl miliardy korun. Nová technika nahradí přesluhující ruské stroje. Do zakázky má být nejméně z třiceti procent zapojen český průmysl.

Mobilní vojenské radary chrání Českou republiku i spojence z NATO před vzdušným útokem. Nízko letící cíl zaměří až do vzdálenosti 350 kilometrů. „Zachytí to veškeré cíle, které se nachází ve vzdušném prostoru, ale dosah radiolokátoru je omezen reliéfem krajiny,“ sdělil velitel radiotechnického praporu Armády ČR Josef Ordelt.

Prostor Česka hlídá pět radiolokátorů už 35 let. Během té doby už dvakrát překročily svoji životnost. „Pravidelnou údržbou našich techniků se nám daří radiolokátory udržovat v provozuschopném stavu,“ ubezpečil Ordelt.

Nové radary

Roman Jílek udržuje v chodu radary v Hrušovanech už devět let. Zhruba za rok a půl už by měl pracovat s novou technikou. „Všichni se těšíme, čeká nás něco nového,“ slibuje si.

„Nákup radiolokátorů MADR je jedním z našich klíčových modernizačních projektů. Jsem rád, že se blížíme k úspěšnému konci dlouhé cesty,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Nové radary dostane jednotka nejdřív v průběhu roku 2021. Do té doby se budou muset přeškolit operátoři i technická obsluha. „Nějakou dobu budeme provozovat oba typy radiolokační techniky s tím, že se technický personál zaškolí na novou techniku a starou budeme postupně vyřazovat,“ popsal plán Ordelt.

Nové radary zajistí armádě přehled o vzdušné situaci ve výškách od sta do tří tisíc metrů. České armádě je dodá přes izraelskou vládu tamní státní podnik Elta Systems, který vyrábí systém Iron Dome. Je schopen nejen zjistit raketový útok, ale i vyhodnotit, kam raketa dopadne, a v případě nebezpečí útoku na zalidněnou oblast ji sestřelit.

Dva mobilní radary dostanou taky bojové jednotky. Vojáky mají chránit při válečných operacích nebo na zahraničních misích. O nákupu nových mobilních radarů začala armáda mluvit už v roce 2004. Na novou radarovou techniku tak vojáci čekají už 15 let.

Komplikace při nákupu

Někdejší ministr obrany a současný český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický (ANO) před svým odchodem z funkce smlouvu označil za připravenou k podpisu.

Jeho nástupkyně Karla Šlechtová (za ANO) vloni prohlásila, že ministerská inspekce zjistila u některých dosud neukončených tendrů závažná pochybení. Obrátila se proto na vojenskou policii. Mezi podezřelými zakázkami byl právě i nákup radiolokátorů.

Metnar vloni v prosinci výběrové řízení kvůli pochybnostem zrušil a vládě navrhl, aby radary koupila přímo od izraelské vlády. Vojenská policie v červnu vydala rozhodnutí, kterým podezření odložila.