Hlavní obsah

V exekuci přišli o domov, pomáhá obec i dárci

Právo, Jakub Kotalík, Radim Vaculík

Senioři, kteří kvůli dluhům přišli o svůj dům v Letech u Dobřichovic, na ulici neskončí. Manželům Janečkovým našla přechodné bydlení obec. Jejich příběh, o němž informovalo v minulých dnech Právo, zaujal i dárce, kteří již začali posílat finance na pomoc důchodcům.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Zaměstnanci obce stěhují Janečkovy z domu.

Článek

Ještě minulý týden přitom vypadala situace Miroslava (78) a Jany (76) Janečkových bezvýchodně. Dům, který si v údolí Berounky nedaleko od Prahy postavili a v němž strávili 38 let, měli do úterý opustit.

Kam půjdou, co bude s jejich věcmi, ještě před týdnem nevěděli. Nebývalou akceschopnost však projevil místní obecní úřad v Letech. Tamní starostka Barbora Tesařová, která do té doby netušila, že Janečkovi jsou tak blízko životu na ulici, začala hledat řešení. Zatím se manželé nemusí stěhovat ani z domovské vesnice.

„Nynější situace je taková, že Janečkovy s pomocí technické roty stěhujeme do statku poskytnutého jedním ze zastupitelů obce. Tam se jim líbí, mají velké přízemí, bezbariérové,“ řekla v úterý Právu starostka s tím, že už o víkendu pomáhala se stěhováním seniorů. „Exekutor chce, aby byl dům kompletně vyklizen do čtvrtka, kdy už by tedy měli Janečkovi bydlet ve zmíněném statku,“ upřesnila starostka.

Po 21 letech soudů musejí důchodci opustit svůj domov

Domácí

Tam ale mohou zůstat jen půl roku, proto Tesařová začala objíždět nejbližší domovy pro seniory a zjišťovala možnosti, kam by pak mohli Janečkovi zamířit, například do Černošic.

Nepředvídatelné soudy

Janečkovi o dům přišli kvůli exekuci. Na tom, že se manželé dostali do finančních problémů, přitom může z velké části nepředvídatelná justice. Přestože zpočátku soudní spory vyhrávali, na konci 21 let dlouhých soudních tahanic přišel exekuční příkaz k prodeji jejich domu.

Ve zkratce: Po listopadu se manželé pustili do provozování Jednoty (nyní COOP) v sousedních Řevnicích. Obchod však museli zavřít v roce 1998, jelikož nemohli utáhnout neustále se zvyšující nájem. Jak se ukázalo, platili totiž i za pozemky pod obchodem, které však patřily obci, nikoli Jednotě.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Vilka v Letech, kterou museli důchodci po 38 letech opustit.

Obrátili se proto na soudy s tím, že zhruba tři miliony, které údajně zaplatili neprávem, chtějí zpět. V roce 2003 uspěli u prvoinstančního i odvolacího soudu. Na základě pravomocného rozsudku tak Jednota finanční prostředky Janečkovým vyplatila. Avšak společnost ještě podala dovolání k Nejvyššímu soudu (NS).

A po čtyřech letech NS vydal nečekané rozhodnutí, kterým celý spor naprosto zvrátil. Podřízené soudy musely respektovat jeho stanovisko a rozhodnout ve prospěch Jednoty. Tak se stalo, že v roce 2012 vzniklo nové pravomocné rozhodnutí, že Janečkovi se prý bezdůvodně obohatili a peníze musí Jednotě vrátit.

Jenže po tolika letech je už manželé neměli. To spustilo exekuci, na jejímž konci exekutorka prodala jejich dům i se zahradou za 5,25 milionu korun. Nový majitel, který nemovitost získal v dražbě, sice nechal seniory v domě ještě půl roku bydlet, než soudy rozhodnou o jejich návrhu na zastavení exekuce. Ten však neměl šanci na úspěch, všechna rozhodnutí jsou dnes z pohledu práva platná.

Z celého případu zůstala v Janečkových hořkost. Když vyklízejí svůj obývák za dohledu exekutora, nepřestávají hořekovat nad rozhodnutími justice. „O všechno jsme přišli podvodem,“ říká vzlykající žena. Zatímco soudům a exekutorům nemohou Janečkovi přijít na jméno, starost ze strany obce je mile překvapila. Zejména angažmá starostky, která s nimi nyní tráví spoustu času a řadu věcí zařizuje, oceňují. „To je zlatá ženská,“ uvedla na její adresu dojatá seniorka.

Dvacet tisíc od dárce

O případ se už také zajímá odbor sociální péče, jehož vedoucí pracovnice přijela v úterý situaci Janečkových osobně na místo řešit, ať už jde o nějakou případnou finanční či jinou podporu. Obec rovněž založila transparentní účet pro pomoc Janečkovým (4644644379/0800), kteří i přes prodej vlastnoručně postavené vily nadále dluží v exekuci zhruba 1,3 milionu korun.

Obec původně poskytla chybný formát čísla transparentního účtu, ve kterém bylo předčíslí 46 s následnou pomlčkou. Nejedná se o existující účet, to znamená, že se lidé, kteří na něj v dobré víře přispěli, nemusejí o své peníze bát, byly jim připsány zpět. Správné číslo účtu je uvedeno výše, tedy 4644644379/0800.

Příběh manželů vzbudil soucit i v naprosto cizích lidech. Ozvalo se několik dárců, kteří chtějí v tíživé situaci pomoct.

„Příští týden bude mimořádné zasedání zastupitelstva obce, abychom mohli vyhlásit veřejnou sbírku a správně nastavili pomoc Janečkovým. Už teď se ale lidé s nabídkou pomoci ozývají, například jeden pán poslal na účet obce dvacet tisíc korun,“ sdělila starostka.

Reklama

Výběr článků

Načítám