Nadal už popáté v kariéře a jako nejstarší v historii přezimuje v čele světového žebříčku

14. 11. 2019, 22:31
Aktuality 156
Rafael Nadal zakončí sezonu popáté v kariéře jako světová jednička. V historické tabulce se tak vyrovná Rogeru Federerovi, Novaku Djokovičovi a Jimmymu Connorsovi, kteří se dělí o druhé místo za Petem Samprasem. Třiatřicetiletý Španěl bude navíc nejstarším lídrem na konci roku v historii. Rozhodla o tom dnešní porážka Djokoviče s Federerem .
Profily hráčů
Rafael Nadal

Zatímco loňskou sezonu ukončil předčasně a šel na menší operaci s kotníkem, letošní sezonu zakončí na 1. místě světového žebříčku. A to i přesto, že se ani letos Rafaelu Nadalovi nevyhýbaly zdravotní problémy, kvůli nimž přišel o několik akcí či vyvrcholení turnajů. 

Třiatřicetiletý Španěl, jehož letos limitovala zranění kolena, zápěstí či naposledy břišních svalů, během roku nasbíral nejvíc bodů ze všech tenistů. Vyhrál totiž dva grandslamy (French Open a US Open), dva turnaje Masters (Řím a Montreal) a také došel do finále Australian Open.

Světovou jedničkou na konci sezony bude Nadal popáté v kariéře, v minulosti se mu to povedlo v letech 2008, 2010, 2013 a 2017. Ve všech těchto sezonách vyhrál Roland Garros a pouze v roce 2008 si nepomohl trofejí z US Open.

Být první na světě na konci sezony celkově popáté dokáže Nadal jako teprve pátý tenista v historii po Jimmy Connorsovi, Rogeru Federerovi, Novaku Djokovičovi a Petu Samprasovi, jenž byl jedničkou dokonce šestkrát.

Nicméně Nadalovi už nyní patří dvě prvenství. Ještě nikdo nedokázal přezimovat na vrcholu žebříčku ve věku 33 let a nikdo to nedokázal zopakovat 11 let poté, co se mu to podařilo poprvé.

Za posledních šestnáct sezon nepřezimoval v čele žebříčku nikdo jiný než Federer, (2004, 2005, 2006, 2007, 2009), Nadal (2008, 2010, 2013, 2017, 2019), Djokovič (2011, 2012, 2014, 2015, 2018) a Andy Murray (2016).

Tento týden může Nadal korunovat povedenou sezonu ještě triumfem na Turnaji mistrů, který dosud nikdy nevyhrál. Je však na pokraji vyřazení už ve skupině, k postupu do semifinále musí v pátek porazit Stefanose Tsitsipase a pak doufat ve výhru Daniila Medveděva nad Alexanderem Zverevem.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

156
Přidat komentář
peggy
Toto Rafu moc netěší,radost by byla z vyhraneho turnaje mistrů.Kdy již skončí ten dedousek.?????????????
Reagovat
turista
Asi společně s Rafou.
Reagovat
Nola
congrats Rafa, congrats Fedex, postrazil si tyzdne NO1 a mozno si postrazi aj GS, Serena sa stale s tym bori.....
Reagovat
acc
Forehande...coze nereagujes, sazis zase na GS :P Nebo ti konecne doslo, ze si to zase nepobral a uz se nechces k tomu vracet - ten pocit, kdyz si zase za hlupaka :)
Reagovat
Mayo
Ty si čo za pacienta (:
Reagovat
acc
ovečka, čo neumi ratat.
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu si uprataj v terminológii..

A skús pobrat, kde je rozdiel v terminoch "aktuálny rebricek" a aktuálny rebricek k danému dátumu".

Na tvoje linky neklikám, nezaujíma ma tvoj obsah, prepáč..

Si proste ovečka, ktorá neunáša, klučkuje, hladá východiská..

"mimo antuku".

Tak sa teda zahrajme tvoju hru. Nadal odohral na antuke 5 turnajov. Kolko top10 hracov teda porazil Federer mimo trávu a halu, kde odohral v sucte este menej turnajo?...Som samé ucho :)

Alebo, este lepsie. Kolko ich porazil Djokovic, dokopy aj s antukou?..:)

No vidis a kto je teraz za hlupáka?..
Reagovat
acc
K posledni otazce - ty :)

Fedex je No1?

To nejsou moje odkazy, to je wiki a ATP. Ale jasne, tam sou fakta, to pro tebe nic neni:)
Reagovat
acc
https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Rafael_Nadal_tennis_season

pocitej nahlas.
Reagovat
smazaný uživatel
Prosim ta, skus mi obsah z tych linkov parafrázovat, nechce sa mi hrabat v srackách :)

Skus mi aspon odpovedat na moje otázky..Takze Federer nic..ok :)

Co ten Djokovic?
Reagovat
acc
Neumis cist? Tak si pohledej, treba najdes i ve svem rodnem jazyce.

Odpovim, az odpovis ty. Ja se ptal totiz prvni. Nebo si myslis, ze ti na tuhle trapnou hru skocim?
Reagovat
smazaný uživatel
Ty prvy, ty prvy, ty ty ty!..lol :)

Este stále sa necítiš cocotno, ty pandrlák..

Opakujem, kolko ich vyhral Djokovic?. Federera teda z okruhu taktne opomenieme..
Reagovat
acc
Zda se, ze si emocne lehce rozhozen a kognitivni funkce vzaly za sve:)
Reagovat
smazaný uživatel
Kamosko, som uplne stabilizovaný. Fanusikovsky, po dvoch GS a No. 1 naplnený optimizmom a eufóriou. Na rozdiel od teba, ktorého favorit síce vyhral, ale v skutočnosti vyhral prd makový a ešte k tomu poslúžil Rafanom na vyšší účel, ako verný služobníček. Nezvládaš frustráte, tvoj plač je mojou radostou. Ham :)
Reagovat
smazaný uživatel
A nezapomeň na svá slova, jsou doživotně zapsaná v historii TP

Od: Forehand

Hello Rog,

Za posledné roky to bolo medzi nami vselijaké. Ale to patrí k tomu. Kazdý máme svoje dni. Sme chlapi, zabudneme na to. Ty pozajtra vyhráš a budeme kamaráti :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som v pohode, ale tuto kolega acc citi bohovsku krivdu, ze to má Nadal 4+5 oproti Djokovicovi, ktorý odohral o 4 turnaje viac. A evidentne si nepozrel fakty a teraz vypadá ako ublížený pandrlák.

Slovami klasika, citis ten rozdiel (jednej vyhry nad top10 hracom?)..
Reagovat
acc
Stabilizovany jako ovecka zahnana do kouta :)

Kdyby si byl opravdu nad veci, tak bys nezacal tak hystericky placat a napsal by si - ano, MIMO antauku porazil, jak spravne pises mily "acc" pouze 3x Medvide a 1x Foniniho. Ovsem na antuce moje platonicka laska porazila z top10 Stefanose, Djoka, Keie, Rogera a Dominica.

Dominic i Stefanos ho letos na antuce taky porazili.

Vztazeno samozrejme aktualnimu datu turnaje.

Citis ten rozdil?
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, Nadal 9 skalpov top 10 hracov, mimo antuky 4 skalpy zo 7. odohraných turnajov.

Kdežto jeho rival Djokovic má 9 skalpov, 5 skalpov mimo antuky z 11. odohraných turnajov..

Toto je to posolstvo, ktore prinasas do sveta?..:))

Este stále sa necitis cocotno?...Ukrivdená ovečka.

Nadal ma pomer 4+5, kdezto Djokovic 5+4. Nevídané, odpadávam..
Reagovat
acc
Koukam, ze za tebe stale mluvi emoce.
To vzdy, kdyz ti dojdou argumenty nebo neni realita takova jako by sis pral urazis lidi nebo jen za klavesnici?
Nevim proc sem stale tahas jine hrace, svetova jednicka je jen jedna, ne? :)
Reagovat
smazaný uživatel
4+5 vs. 5+4.

Suché čísla, ktoré ti uštedrili debakel. Bez toho si mohol byt.

Nabudúce, dobre ti radím, ak sa na to necítis, skus niekoho oslovit, poprosit, prejdite si statistiky, porovnajte, uvidis, ze potom tvoje ublížené teórie, dostanu sa do iného svetla. A ty ušetríš svoje, uz aj tak slabšie renomé, dalsiemu klesaniu :)
Reagovat
acc
Uz nekolikrat sem ti psal, ze mluvime o No1. Jen to stale nestaci.. Co jeste musim udelat aby si to pochopil. Jaky znamky si dostaval ve skole?

Ty znas i mokry cisla? Ja ti to verim.
Reagovat
smazaný uživatel
Prepác, moja chyba.

Nadal vyhral 4 zápasy s Top 10 hracmi na siedmich odohraných turnajoch. Ty vidis toto. Proste rozmyslas v jednotkovej sustave. Jednotky a nuly. Inak tma. Rozmyslanie v sirsich suvislostiach, porovnanie tychto statistik so standardom inych hráčov a teda logický záver, ze to nie je nicom vynimocným. To je mimo tvoj rozsah chápania. Proste ovečka. Dakujem, za opatovné zaradenie sa do kategórie jednoduchsich. Uz som ta tam mal, ale ty musis na to opatovne upozornovat..:)
Reagovat
acc
Tezko se mi s tebou hovori. To co v diskuzich delas je znama a popsana vec, klidne ti doporucim literaturu. Odbihani od predem vymezeneho tematu a zamerne protiutoky, ikdyz jsou mimo predem vymezene hranice. Ale tim trpi pomerne velka masa lidi - napric celym socialnim spektrem, takze muzes byt klidny, nevybocujes.
-
Myslim, ze hlavne kvuli tomu si tady za dvorniho saska a temer nikdo te tu nebere vazne.
Reagovat
smazaný uživatel
Pozri, stúpol si do houna. Tvoja ubolena duša našla na wikipédii číslo, a ako clovek, ktory je skor emotívny, nez racionálny, mal si okamzitu potrebu vytrúbit to do sveta. Bez toho, ze by si svoju filozofiu podrobil hlbšej analýze, zamyslel sa nad ňou. Opakujem, mam podozrenie, dlhodobe, ze podobných, sofistikovanejších počinov nie si schopny, rozmyslas skor prvoplánovo.

Proste Nadal má len 4 vyhry nad top 10 hracmi. To je vsetko. Jednotky, nuly. To ako tento fakt vyznieva v sirsom kontexte je pre teba nový vesmír. Tož, tak teda vitaj.

A ano, clovek v núdzi, uchyluje sa k argumentačným faulom, kedy sa subjektívne stotožňuje s poziciou akéhosi hovorcu imaginárnej skupiny a zrazu začne svoje osobne názory podávat, ako názory skupiny :)..Toto je naozaj typicke a je na to literatúra..Ale ak ti to pomoze, budis. Pokračuj.

To, ze jediná tretia osoba, ktora vstúpila do nasej diskusie, nazve ta pacientom, kludne opomeň. Selektivne vnímanie, dalsia indícia slabomyselnych.
Reagovat
acc
Nevim jak ty, ja vidim krom nas dve jmena v diskuzi. Emoce?
-
Snazil ses to moc hezky napsat, jen to moc nesedi. Rikam tomu Forehandova klasika:)
-
Zase urazky..stacilo jen napsat to co si napsal uprostred - "Proste Nadal má len 4 vyhry nad top 10 hracmi. To je vsetko"
Reagovat
smazaný uživatel
Ocenujem tie odrážky, tvoje myslienky vyzeraju zrazu zrozumitelnejsie a formálne maju vyssiu uroven.

To, ze Nadal má 4 výhry som samozrejme nikdy nerozporoval. Opat sa dostávame k vyssie uvedenému. Tzv. Širší kontext. Ty si totiz tým chcel povedat, ze to je málo..To si samozrejme; ako ovečka z čelade tvrdohlavých teraz nepriznas...Ale evidentne si si pri tom neuvedomil, ze tie Nadalove 4 vyhry zo siedmych turnajov, to je najlepší pomer na okruhu. :)

Ale samozrejme, respektujem tvoj názor. Tvoj poznatok. Aj ludia ako ty maju právo na nazor, na vzdelanie; na zhromazdovanie, vedenie motorového vozidla. Respektujem. Nie kazdy mozeme byt inzinieri, ze ano.
Reagovat
acc
Dekuji za pochvalu.
-
Ano, chtel sem tim rict, ze je to na No1 malo. Je to malo:) Proste mi prijde 3x Medved + 1x Fognini malo. To, ze pocitam MIMO antuku sem uved hned na zacatku. Tot vse.
-
No jestli si chtel dat na odiv svuj titul ING, tak me tim neohromis. Jednak ho mam taky a druhak vim, ze to vubec nic neznamena...
Reagovat
woody
1) Ano, doufám
2) Novak
3) Myslím,že bude N.2
4) Neporazí, pokud bude rafa zdraví
5) Ne
6) Nadal
7) Ano
8) Tsisipas
9) Kdyby jo tak bych si tipnul Shapovalova
10)Ne
Reagovat
Pe3k
Federerovi bude brzy 40 a i tak porazil Djokovice(na hardu), navíc když šlo o světovou jedničku.
Rafael omylem světová jednička Nadal porazil Djokovice na hardu ve 26 letech a pak už nikdy. To vykresluje o kolik je Federer lepsí než Rafa, potažmo i Djokovic.
Reagovat
Cico93
Na takomto povrchu je lepší ako Nadal. Však o to sa nikto nikdy nehádal.
Reagovat
acc
Na "tomto povrchu" se smi rikat a "mimo antuku" by se rikat nemelo ? :)
Reagovat
Cico93
presne si to vystihol...
Reagovat
acc
to sem nevedel :)
Reagovat
Mayo
Rogi porazil Djokiho a Pe3k je na veľko :D :D :D :)
Reagovat
woody
Zaleží jaký hard. tenhle hard byl jasně zvýhodňující Rogera, atmosféru v hale ani nepočítám. Na AO pokud nebude stejný povrch co TM, to může být úplně jiná písnička.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechtělo se mi psát včera z mobilu, tak jsem to nechal na dnešek.

Já mu nefandím, ale mám ho radši, než Djokoviče. Obecně ve mě duo FEDAL evokuje lásku k tenisu a jsou takový základní kámen všech diskuzí a hádek tady, nebo v hospodě.

Rafa si výsledkově tu N.1 zaslouží určitě více, než Djokovič. Na všech GS uhrál minimálně SF a nehonil jako ovce body v Tokiu s výmluvou, že se připravuje na OH.

Navíc Wimbledon si Djokovič určitě nezasloužil a tím pádem bychom to nemuseli ani řešit.

To, jak a s kým Rafa ty tituly nahrál je věc druhá, ale to si necháme zase na nějakou hejtovačku, teďka tady panuje podzimní pohoda a radost ze vzájemné FEDAL výpomoci.
Reagovat
Vlk-v-trave
- a mozna jsi u toho mohl zustat:)

- cteme to uz po 1001. Uz i snad babicka Kozoroha vi, ze Djokovice nesnasis a proc.

- nejde o zasluhy, proste Nadal si to vybojoval. Nole nemel vubec spatnou sezonu, a da se rict, ze to bylo o vlci chlup. Bylo to hodne vyrovnane... kecy typu urcite vice...to je tak na urovni turisty.

- Osobne nejsem rad, ze Djokovic vyhral Wimbledon, ale on si ho zslouzil, protoze vyhral...Fedex to proste podelal a tecka, prohral si to sam.... Ze Nole je jak gymnasticka zed, je uz na jiny rozhovor. Fedexe mi je lito, ale to je tak vsechno, co se da na to rict...kruty vysledek...ale o tom je take sport.

- Fedal me nezajima, takze to hodnotit nebudu...doufam, ze Stefan dneska zahraje top a posle Nadala na zaslouzenou dovolenou:)

*
furt dokola:)
Reagovat
woody
Souhlas.
Reagovat
smazaný uživatel
U Kamilos88 pomáhá ignor, protože bych musel přát Rogerovi prohru za nejprimitivnějšího pseudofanouška.
Reagovat
Krisboy
Mám stejnej problém. Občas se neuhlídám a kvůli těmhle primitivům jsem vůči těm hráčům nefér :(
Reagovat
annah
Já mám to samé s Nadalem. Taky kvůli některým jeho pseudofanouškům, kteří jeho image v mých očích hodně škodí.
Reagovat
smazaný uživatel
A ty jsi co za Saska?
Reagovat
annah
Nesouhlasím s výtkou proti Djokovi, že "honil body jak ovce v Tokiu".
To je snad normální, že se hráč snaží uhrát body, kde to jde, ne? Roger to samé udělal myslím v roce 2018, když jel do Rotterdamu, protože byla šance na návrat na post NO1. Na tom přece není nic divného, proč abychom takového hráče měli nazývat ovcí?
Reagovat
acc
Souhlasim a navic si nedovedu predstavit, jak nekdo honi ovse v 30mil meste...
Reagovat
turista
Prostě bránil si svoji pozici a získal v tom Tokiu další zářez. Včera mu holt dal Federer čočku. Nedá se nic dělat.
Reagovat
annah
:-)))
Reagovat
RF46
no ne :)
Reagovat
Nola
teba je tu fakt skoda, chod si zahulakat do tej hospody ako neznasas Novaka, chlapom v hospode je suma-fuk, kto je NO1, do hospody chodia chlastat .... snad nechces naznacit, ze uprednostnujes vysedavanie v 4.cenovej pred rodinou....
Reagovat
Kozoroh
"Navíc Wimbledon si Djokovič určitě nezasloužil a tím pádem bychom to nemuseli ani řešit."

Mluví z tebe frustrace za 8-7, 40-15. Je nesporné, že Wimbledon 2019 je triumfem No1eho mentální síly, kdy dokázal zvrátit kritické momenty a sám proměnit klíčové šance, které určily, že Wimbledon získal on.

Wimbledon si No1e zasloužil, svým triumfem znovu dokázal svou mentální skálopevnost.
Reagovat
Cico93
Tak a všetci si môžu dať: give me five.
Reagovat
smazaný uživatel
Až Rodži zvedne v neděli titul.

Dříve ne.
Reagovat
Patik
radšej spomal porazením Djokoviča turnaj nekončí..stále sú tu hráči ktorí Rogera už porazili na harde.
Reagovat
acc
No1 za 2019 porazila za sezona mimo antuku 4x hrace v TOP10 (dle akt. rankingu). 3x Medvidka a 1x Foniniho.
To sem sam necekal...
Reagovat
Cico93
Hlavne by sa mal prestať používať výraz mimo antuku.
Reagovat
acc
Proc?
Reagovat
smazaný uživatel
mimo antuku :)

Ty si tiez tak trochu mimo rozumu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Uz len doplním Tsitsipasa, dle aktuálneho rankingu na AO.

Ved ty nevies ani do 5 napočítať ovečko.
Reagovat
smazaný uživatel
Plus Matteo na Uso..

Dalej som uz radsej nepozeral, pre tvoje dobro.
Reagovat
acc
koli komentu jeste budes potrebovat? Tri ti sou malo:)

https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Rafael_Nadal_tennis_season

Aktualni k datu zapasu, jinak je to trochu nesmysl, nemyslis?
Reagovat
acc
https://www.atptour.com/en/players/matteo-berrettini/bk40/rankings-history

Mateo na USO +- 26. Nebo to napsali spatne? :)
Reagovat
ttopi
Logiku má spíš počítat to dle žebříčku z doby utkání, protože tam byla skutečná hráčova pozice. To je jakobys řekl, že kdo teď porazí Federera, má skalp světové jedničky. To asi ne, ne?
Reagovat
acc
Je to samozrejme vztazeny k aktualni dobe utkani.
Reagovat
Berny
ikdyz uz tak cca 3-4 sezony se rika, ze ted prijde ta zlomova v kontextu boje 3 titáni vs mladé pušky, tak verim ze 2020 bude z mnoha pohledů velice zajimava.

1) Půjdeme na US OPEN 2020 s tím, že rozložení GS bude napr. 20-20-18 ?
2) Kdo z TOP 3 vyrovná Samprasův rekord 6ti koncorocna jednotky ?
3) Medvěděv obhajuje do léta 1500 bodů - je možné, že po W bude jednička ona ?
4) Thiem je na antuce rok od roku lepší, porazi konecne Rafu na FO ?
5) Dá Roger jeste jeden W ?
6) Kdo uhájí 1.místo v Masters 1000 ? Djokovic/Nadal ?
7) Někdy okolo FO/W Rafa vyhraje 1000.zápas kariery
8) Prosadí se Tsitsipas/Zverev do semifinále GS ?
9) Překvapí Skiner, DeMinaur, Shapovaloval, FAA a půjdou do TOP 8 ?
10) a to hlavní - vyhraje od roku 2014 někdo nový GS ? 6 let, nikdy v historii se nestalo, že by za 6 let nepřibyl nový GS vítěz.
Reagovat
ipko
1.nie
2.Djokovič
3.nie
4.nie
5.áno
6.Djokovič
7.možno
8.áno
9.áno
10.áno
Reagovat
Krisboy
1) ne
2) nikdo
3) ano (ano - jako že je to možné, ne že jedničkou skutečně bude)
4) ano
5) ano
6) Nadal
7)
8) ano
9) alespoň jeden asi ano
10)ano

Ještě nějaké otázky? :)
Reagovat
ipko
1.nie
2.Djokovič
3.nie
4.nie
5.áno
6.Djokovič
7.možno
8.áno
9.áno
10.áno
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj Berny,

Suhlasim, ze sezóna 2020 moze byt do velkej miery zlomová. Dal by som skoro ruku do ohna, ze v novej sezóne zastupca next gen alebo Thiem vyhrá Grandslam. Aj ked paddy hovori, ze Thiem GS na harde nikdy nevyhra, tak neviem. On sa vyzná.

Kazdopádne, cakam na obdobie, nie výmeny stráži, pretoze to nenastane zo dna na den. Cakam na obdobie, kedy sa to zacne mliet medzi sebou, kedy pojdeme do GS s tym, ze je to 50:50 ci ho vyhra niekto z big3 alebo ktosi nový. A práve 2020 by nou mohla byt..

Inak k bodom.

1. Nemyslim, ze prve tri GS sezóny vyhraju len Nadal alebo Djokovic, hocie kiezby.
2. Najvacsie sance ma Djokovic. Hoci, cosi mi hovori, ze ten Federerov rekord, co sa tyzdnov na jednotke týka je karmicky chránený, ako ukazal aj Londýn. Takze mozno bude tento trend pokracovat.
3.Medved mohol byt. Ale pokazil posledne tri turnaje, a kedze na antuke a trave stráca. Tak nie, nebude.
4.Trinaska je nestastne cislo, Nadal to ma na finale 12:0, tak kedy inokedy by mal prehrat?
5.Jeho posledne finále si budu ludia navzdy pamatat a bude to finále W19.
6.Ten, kto bude mat o 1000ky vacsi zaujem.
7.Bezpochyby ano, otazka casu.
8. Tsitsipas ho uz hral, Zverev moze.
9.Sinner moze do top 10, verim mu. Je vynimocny.
10.Vzhladom na vyssie napisane, ano.
Reagovat
woody
1) Doufám,že ano.
2) Novak
Reagovat
turista
Nebudu tipovat. Ale budu dál přát Novakovi ať se mu daří minimálně jako letos kdy vyhrál 5 titulů.
Reagovat
acc
Zaslouzi si to nejvic - uhral nejvic.
V podrobnejsim pohledu uz to zase takova velka parada neni - https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Rafael_Nadal_tennis_season
Reagovat
smazaný uživatel
2 GS je velká paráda :)

A vzdy bude.
Reagovat
acc
To bezesporu, proto rikam, podrobnejsi pohled.
Kdyz koukam koho porazil na hardu.. a jaky cesty k tem trofejim mel. No i uhaluzena No1 je No1 :)
Reagovat
acc
jak pravi Bokonon - podivné záminky našich cest jsou tanečními hodinami samotného Boha. Resp. vic stesti uz mit nemoh :)
Reagovat
Krisboy
Slabá éra.
Reagovat
Pavol
Tenista s krištáľovo čistým charakterom ktorý nevýpúšťa žiaden zápas. Narozdiel od Thiema ktorý šetrí sily ani nevie načo.
Reagovat
Krisboy
Na semifinále.
Kolik jsi prohrál?
Reagovat
Mayo
Rafael Nadal je veľký tenista a ešte väčší človek.
Reagovat
acc
1,85m dle wiki :)
Reagovat
Krisboy
S parukou/příčeskem 186.
Reagovat
acc
S viagrou 187, ta ho narovna.
Reagovat
Krisboy
Tak ještě boty se silnou podrážkou a může se směle podívat Djokovičovi do očí :)
Reagovat
acc
lol
Reagovat
turista
Kde by to vzal? V Madridu v Museo Cera stojí jeho vosková kopie v životní v velikosti, kde Rafu přeměřili včetně těch jeho bicepsů a uvádějí, že má jen 182cm. Ronaldo, který je kousek vedle je o dost vyšší. Zidane taky.
Reagovat
acc
No co se da na netu zjistit, tak je to meti 183 - 185, nicmene 185 je nejcastesi.
Reagovat
turista
Měli tam o té přípravě voskové figury Rafy Nadala dlouhé povídání na stránkách na netu muzea v době před zavedením GDPR. Teď už to povídání s obrázky skryli.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal ma 185, 182 je uz pre tenistu handicapom.
Reagovat
spaniel
Nadal mel 185. Plesata ma 182.
Reagovat
FerrariF50
Pobavilo :-D ... i když já jsem ještě plešatější, ale tohle bylo dobrý :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ked si plešatá tak vieš, akým sposobom sa meria výška..

Tych 185 mu nikto nevezme. Najuspesnejsi tenisti; big3+Sampras mali vsetci aspon 185..

182 uz moce byt hcp, 179 nim bude na 100%.
Reagovat
spaniel
Dokud to nezhodis uplne, tak ano, je to hcp :)
Agassi by mohl vypravet.
Reagovat
peggy
Ma tam byt Rafo,postup asi nebude.
Reagovat
Krisboy
Z toho si nic nedělej, s tebou už to taky lepší nebude.
Reagovat
peggy
Rafo postu asi nebude!!!
Reagovat
Mantra
Ten rozdíl mezi 1.a posledním rokem na trůnu bych asi z velké, hodně velké části připisoval pokroku lidstva jako takového v prodlužování věku a hlavně funkce těla jako stroje. Medicína od 70´udělala obrovské pokroky. Čímž to nechci vůbec shazovat - jen takové zamyšlení nad tou tabulkou.
Reagovat
smazaný uživatel
Nebyt Federera, Rafa je GOAT.
Reagovat
MarcelPersch
Rafa je pořad o 5 let mladší než Federer a vynechal 100 násobné víc turnajů.
Reagovat
Roger_Federer
Nebřeč, to stim nemá co dělat.
Reagovat
ttopi
To k tomu patří. Rosický mohl být taky jinde, kdyby nebyl furt zraněný. Ale on zraněný byl a proto jinde nebyl.
Reagovat
Krisboy
Zvlášť, když si většinu zranění způsobuje nevhodným a náročným stylem hry. Na rozdíl od Rosického, který je prostě křehký od přírody :)
Reagovat
ttopi
Nechtěl jsem to vytahovat ale něco na tom je. Prostě Nadal hraje náročný tenis, který ruinuje tělo a taky díky tomu spoustu velkých titulů udělal. Ta zranění jsou prostě oběti. Je to v principu stejné, jako když někdo hraje na velké riziko a má hodně Winnerů, ale taky dost UE.
Reagovat
Krisboy
Je to tak. Stejně jako u Murrayho, ten se taky odrovnal sám tím nekonečným běháním a pinkáním.
Reagovat
Berny
resi se to tu casto, ale vime ze toto je nekonecny mytus ze ? :)
Djokovic hraje stejne narocne (jen mozne mene tezko padne vypada skrz mensi vaze a vice atletictejsi postave) a dodnes nemel jedno jedine zraneni nohy. David Ferrer to stejné.. Naopak master uctocni tenisti jako Haas, Nalbandian, Safin, Del Potro byli zraneni celou karieru, i pres utocny styl, i pres mnohonasobne mensi pocet zápasů... V jinych sportech je takovych pripadů také milion, silový narocny styl alá Jágr a dokonale zdravý, Nedvěd to stejné a poté spousta hokejistů a fotbalistů, kterým proste nebylo dáno do vínku.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ale s ttopim toto nemá cenu riesit a ani nic co ma racionálny zaklad.
Reagovat
ttopi
Jenže fyzicky náročný styl dneska provozuje drtivá většina sportovců, jinak by neměli šanci, o tom se přece nebavíme. Již před X lety se říkalo, že Nadalův styl je prostě náročný a tělounavující. Samozřejmě se nepotvrdila tvrzení, že Nadal do 30 skončí s tenisem a hraje dál a taky vyhrává. Ale nedá se popřít, že stylem hry se dá jít zdravotním komplikacím výrazně naproti.

A srovnávat jakékoliv 2 sportovce je celkem nesmyslné, vždyť každý má jedinečnou konstituci těla.
Reagovat
Mantra
+1
Reagovat
smazaný uživatel
- Rafael Nadal has clinched the 2019 year-end No. 1 ATP Ranking for the fifth time. At 33, he is the oldest player to do so in history (since 1973)

- Nadal is the first player to hold, lose and regain the year-end No. 1 on four occasions.

- The 11-year gap between his first year-end No. 1 season (2008) and his last (2019) is also a record.

- This is the 16th straight season that the year-end World No. 1 ranking has been held by a member of the ?Big Four?

- It is the ninth time in the past 19 years that year-end No. 1 has been decided at the final tournament of the season.
Reagovat
Franky
zrazu ta otazka n1 zaujima :D ale ked Fedex prekonal 300tyzdnov tvaril si sa ze je to na urovni challengroveho okruhu ....ty si extremny saso, pod sem nech ti nafackujem
Reagovat
smazaný uživatel
Tebe už pomoze len Dunaj, priateľu.
Reagovat
smazaný uživatel
https://www.atptour.com/en/news/nadal-clinches-2019-year-end-no-1-atp-rankings

Pekné videjko..
Reagovat
Franky
kopa hoven v jednom videu nic viac
Reagovat
smazaný uživatel
Tam sa musis citit ako doma.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Mayo
Egoista nám pomohol, ďakujeme. No pomohol sj sebe. Aspoň oddialil zlomenie rekordu ale príde k tomu.
Reagovat
MarcelPersch
Rekord drží Sampras se 6
Reagovat
smazaný uživatel
Mayko ma na myslí weeks no.1.

Ano, pomohol aj sebe. Novakovi tusim chýba polrok na Federera.

Najskor sa ale na jednotku moze dostat v rámci IW+Miami avsak hned po nich nasleduju MC+Barca+Madrid, kde Nadal neobhajuje velké veci.
Reagovat
MarcelPersch
Rafa v období po AO až do Říma obhajuje jen 1305 z 5000 možných bodu. Navíc nejspíš získá nějaký bod na ATP cupu.
Reagovat
Patik
a po Ríme koľko ?
Reagovat
smazaný uživatel
Teoreticky moze vypadnut na AO v 1-3 kole a strati 1200, pri Noleho potenciálnej obhajobe.

Toto je jediny scenar, ktory ho moze zostrelit uz v januari.
Reagovat
smazaný uživatel
Osud to tak chcel, ze za 15rokov rivality prisiel konecne zápas, ktorý nemá iba jedného vítaza :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Rafa ma v Londyne splneno:) Muze jet uz v klidu dom.
Gratulace.
Reagovat
smazaný uživatel
Ked si královna Alzbeta pozrie koncorocný rebricek, uvidi, ze to bolo s prehladom a pohodlným naskokom 600-1500b.
Reagovat
dappe
I takový náskok je přitom malý, celkově se mi to zdvojnásobené bodování moc nelíbí, zkresluje to. To dřívější bylo podle mě lepší. Například jeden míč z Wimbledonu dělá mezi Fed/Djo rozdíl 1600 bodů :D
Reagovat
FerrariF50
Gratulace Rafanovi a fans :) Hlavně Forehandovi :)
Reagovat
Patik
je to irónia alebo taká Rafova klasika ? Federer porazí Djokoviča aby bol Nadal svetová jednotka.
Reagovat
MarcelPersch
Človece, ty snad musíš mít Satana s obličejem Nadala nad posteli...
Reagovat
Patik
ale kľud len žartujem..Rafa si to zaslúžil rovnako ako Novak..aj keď prial som si keď už si menia vzájomne pozície aby si to aj vzájomne rozdali na kurte a nie takto nepriamo..nevadí.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer, Nadal, Djokovic to maju medzi sebou sezónne 1:1.

Vsetci do jedného.

Vsetko je v poriadku, vesmir je v klude.
Reagovat
Mayo
Poklonte sa antukarovi (: Vamos
Reagovat
smazaný uživatel
Klanim se

Gratulace RNFF
Reagovat
smazaný uživatel
Není zač kamo

PS už na to ser, Roger vezme titul a je to :)
Reagovat
MarcelPersch
Nejspíš se na to vykašle si myslím.
Reagovat
smazaný uživatel
Mám Rafu rad.

Ale a tímhle projevem to nemůže myslet na TM vážně
Reagovat
MarcelPersch
Nebo ne, ale myslím, že to hrotit nebude.
Reagovat
dappe
Jediný velký titul, co mu chybí...A nebude to hrotit? :) Jinak jsem během dne několikrát viděl to, že když vyhraje Zverev, tak Nadal nemůže postoupit. To je pravda?
Reagovat
smazaný uživatel
Yes
Reagovat
dappe
Dobře, ale při 2:0 Nadal a 2:1 Zverev by měly rozhodovat gamy ne? Nebo mi něco uniká?
Reagovat
MarcelPersch
Ne, v tom případě by měli sety oba 4-3 a H2H výhodu má pochopitelně Zverev, nutně musí teda vyhrát Medvedev.
Reagovat
smazaný uživatel
Budu rozhodovat gemy. Urobí sa tabulka troch. To sú štandardné postupy.

Osobne si ale myslim, ze rybnik zajtra vypáli vsetkým Medvedev. Vobec nehral zle, az na zaverecných 20min.
Reagovat
MarcelPersch
https://imgur.com/a/cap6kGv

Tohle to snad vysvětluje.
Reagovat
dappe
Díky. Není to podle mě úplně fér, pokud dojde k situaci Nadal 2:0 a Zverev 2:1, ale tak nějaký smysl ten systém asi má.
Reagovat
MarcelPersch
Porazil ho, tak jako v hokeji, jde mu to ke cti.
Reagovat
smazaný uživatel
V hokeji sa pri minitabulke troch uz neriesi H2H ale skóre..H2H je vyrovnané.
Reagovat
dappe
Pokud obecně při rovnosti rozhodují vzájemné zápasy, tak je tohle špatný postup. Při rovnosti tří hráčů/týmů by se měli držet těch kritérií dál. Nadal by měl zase skalp Tsitsipase. To znamená, že pokud mám kritéria vz.zápasy/poměr setů/poměr gamů a musím řešit minitabulku tří hráčů, tak jedu podle toho. Vzájemné zápasy nepomohou, poměr setů posune dále Tsitsipase a o těch dvou se má jít dále, tedy na poměr gamů a ne se zpětně vracet k jejich vzájemnému zápasu.
Reagovat
dappe
Právě proto by měl mít Nadal ale šanci i tak ne? Měli by po dovu výhrách a vzájemné zápasy vykrácené mezi sebou, takže sety a gamy. Tsi 4:2 a zbylý dva 4:3, Tsitsipas jde dál a u nich by se šlo po gamech. Jenže podle všeho se tím 4:2 Tsi úplně vyřadí z minitabulky a mezi Nad/Zve najednou rozhodne vzájemný zápas? To mi nepřijde fér.
Reagovat
smazaný uživatel
Tiez som isiel touto cestou. Standardne sa urobila tabulka troch, mam pocit, ze to tak bolo aj v minulosti.

Osobne si vsak myslim, ze k tomuto scénaru nedojde a Nadal alebo Zverev prehraju.
Reagovat
MarcelPersch
Já si myslím, že oba, když postoupí Medvedev, aspoň to pro me oproti Saschovi bude zajímavé.
Reagovat
smazaný uživatel
Skoda, ze nehra Medved prvý zápas.

Nepostupit s dvoma vyhrami by bol pech, ale jednym dychom treba dodat, ze ta vyhra s Medvedevom a dnesna prehra Djokovica by Nadala nestavali do role toho, ktorý by mal kusisko smoly na tomto turnaji :)
Reagovat
MarcelPersch
Je to tak, Medvedev a Rafa musí oba vyhrát, pokud vyhraje Rafa a Meda ve 2, tak postupují oba.
Reagovat
insanezy_
Meda by prece nemohl v tomto pripade postoupit s jednou vyhrou.
Reagovat
MarcelPersch
Ajo, 1. Nadal 2. Tsitsipas jsem chtěl říct, sorry :D
Reagovat
MarcelPersch
On dpbre ví, že nemá šanci, on tu nebyl s tim, ze si nějak mysli na výhru, on si chtěl postrážit YE #1.
Reagovat
smazaný uživatel
Ani nie.

Musim povedat, ze mne osobne islo napriklad viac o jednotku. Ale kazdy to máme inak. Osobne si myslim, ze pre Nadala je jednotka cenná, ale cez mrtvoly by nesiel. Ved mohol hrat Áziu, Bazilej a podobne a nahrat tam klúcove body.
Reagovat
turista
Dostane se třeba na 220, ale na 275 ne. Aspoň něco navíc tomu Djokimu zůstane.
Reagovat
Patik
to sme si mysleli aj s Rogerom po prvom zápase..predstav si že by dnes na druhej strane stál Nadal a nie Djokovič..po zápase by riešili prečo Rafa neuhral ani gem..predstav si to prípadné finále..to nechceš..to nechce nikto..
Reagovat
MarcelPersch
Zas tak zlý servis nemá (ani Roger return), aby nic neuhral. Nicméně skončilo by to debaklem, to je jasné.
Reagovat
smazaný uživatel
Paitik nešaškuj tu a teš sa z tohto ojedinelého vitazstva, pravdepodobne bolo posledné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist