Německu došla trpělivost. Očkování povinně a pro všechny

Poslanci německého Spolkového sněmu dnes po dlouhých diskusích schválili povinné očkování dětí proti spalničkám. Infekční onemocnění tak má být od příštího roku přísněji potíráno, uvedla agentura DPA.

Od Nového roku bude platit povinná proočkovanost ve školkách a školách. Schválený zákon, který inicioval ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU), má vstoupit v platnost 1. března 2020.

Ze zákona vyplývá, že rodiče budou muset před přijetím svého dítěte do jeslí, školky nebo školy prokázat, že je očkované. Jinak jim bude hrozit pokuta ve výši až 2500 eur (64.000 korun). U dětí, které už v jeslích nebo ve školce jsou, je třeba do 31. července 2021 prokázat, že jsou očkovány nebo že spalničky už prodělaly.

"Ochrana před spalničkami je ochrana dětí," prohlásil dnes Spahn. Zákon má podle něj chránit před vysoce nakažlivou nemocí ty nejslabší. Povinné očkování má platit i pro personál v jeslích či školách, pro zaměstnance zdravotnických zařízení i pro obyvatele a pracovníky v ubytovnách pro žadatele o azyl.

Pro návrh zákona dnes hlasovalo 459 poslanců, 89 bylo proti a 105 zákonodárců se hlasování zdrželo.

V Německu se letos nakazilo spalničkami 501 lidí, vyplývá z internetové databáze Institutu Roberta Kocha. Německá vláda upozorňuje, že spalničky patří mezi nejnakažlivější nemoci. K zastavení šíření infekce je potřeba, aby nejméně 95 procent obyvatel proti nim mělo imunitu. Německo však dosud potřebných očkovacích kvót nedosáhlo, poznamenala agentura DPA.

Spalničky se šíří kapénkami a jsou vysoce nakažlivé. Prvními příznaky jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek, někdy bílé tečky v ústech. Později se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho, ruce a nohy.

Spalničky se v poslední době opět šíří Evropou i mnohými mimoevropskými regiony. Světová zdravotnická organizace (WHO) na konci srpna zrušila status zemí, v nichž byly vymýceny spalničky, České republice, Británii, Řecku a Albánii.

Předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Prymula v srpnu řekl, že příčinou současné epidemie je vyvanutí imunity z vakcíny v dospělosti spolu s nízkou proočkovaností a nákazami ze zahraničí. Podle Prymuly je proočkovanost v Česku v současné době pod 90 procenty populace.

Mezi státy s největším nárůstem případů patří země jako Madagaskar, Filipíny či Venezuela, kde je omezená dostupnost očkování, ale i státy jako Ukrajina či Francie, kde mají lidé ve vakcinaci nízkou důvěru.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v září v Bruselu uspořádal globální summit o očkování, na němž se zdravotničtí experti shodli, že dezinformace a nárůst nedůvěry v očkování patří k zásadním rizikům ohrožujícím zdraví a životy lidí na všech kontinentech.

Související

Více souvisejících

Německo očkování Spalničky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy