Hlavní obsah

Česká repre jede do Evropy! Oslavy budou mírné, slibuje hrdina Král

Plzeň

Rozdali si červená postupová trička s nápisem Česká repre jede do Evropy a začali hned na plzeňském trávníku slavit. Fotbalisté i na sedmý pokus v samostatné české éře postupují na EURO. „O víkendu ale ještě hrajeme v Bulharsku. I když už máme postup jistý, nechceme tam udělat ostudu. Oslavy tak budou zatím jen mírné,“ líčí Alex Král, který se gólem a asistencí podepsal pod klíčovou výhru 2:1 nad Kosovem.

Z těchto situací většinou v tréninku dávám gól, chtěl jsem toho využít i v zápase, liboval si Alex KrálVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Prohrávali 0:1, takže v tu chvíli byl soupeř napřed o dva body. Kritický scénář však reprezentanti nepřipustili.

„Dobře jsme zareagovali. Nezačali jsme panikařit, ale hráli dál svou hru. Byla tam dvě břevna, druhý gól jsme si zasloužili. Postup je pecka, paráda. Všichni jsme na něj dřeli celou kvalifikaci," poukazuje Alex Král.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Alex Král se raduje, podílel se na druhém českém gólu proti Kosovu.

„Před prvním gólem jsem si vzpomněl, že z takových pozic se na tréninku trefuji, tak jsem se do míče opřel. Popravdě jsem si myslel, že i druhý gól je můj. Čelda (Čelůstka) míč tečoval až ve chvíli, kdy já už slavil... Tak jsem mu říkal, ať hlavně o teči nikde neříká... Ba ne, důležité je, že gól padl a byl postupový," směje se Král.

Těžko říci, co v týmu převládá víc. Zda euforie z postupu, nebo spokojenost se splněním povinnosti.

Trenér si třídí pocity v hlavě

„Všechno teď ve mně probíhá... Třídím si pocity a dojmy v hlavě. Euforie už proběhla, pak přijdou normální věci. Zápas v Bulharsku, EURO, další program. Pocity jsou teď nádherné. Zápas kdo s koho, utkání roku. Ukázal se zase charakter týmu, otočili jsme vývoj. Postup jsme si zasloužili," líčí trenér Jaroslav Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alx Král (uprostřed) poté, co dal vyrovnávací gól českého týmu proti Kosovu. Vlevo Zdeněk Ondrášek, vprávo Lukáš Masopust.

„Čistá euforie! Celý sraz jsme chtěli jen jedno - abychom vyhráli. To se podařilo. Výborně jsme začali, škoda, že jsme nedali nějaké branky. Pak soupeř na začátku druhé půle z první vážnější šance dal gól, prohrávali jsme 0:1, což byl trochu šok," přidává se kapitán Vladimír Darida.

„Ale ukázali jsme svou sílu a mentalitu. Jen dobře, že jsme boj o postup ukončili. Každé mistrovství, každý koncový turnaj je něčím jedinečný. Přinášejí pak vzpomínky na celý život," těší se Darida.

Reprezentace odcestuje do Bulharska bez zraněného obránce Filipa Nováka. Levý bek tureckého Trabzonsporu má svalové problémy.

Reklama