Pražská Nemocnice Na Františku bude pokračovat dál

0
1147
Nemocnice Na Františku

Vedení Nemocnice Na Františku podepsalo novou smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR [VZP ČR]. Ta na rozdíl od dosavadních jednoletých kontraktů bude platit až do konce roku 2023. Nemocnici Na Františku má od Prahy 1 příští rok převzít hlavní město.

Podle dohody nemocnice s VZP ČR, dalšími pojišťovnami, Prahou 1 a magistrátem hlavního města by Nemocnice na Františku měla i nadále fungovat pro akutní péči. Zároveň by se měla více soustředit na urgentní případy a na spolupráci se záchrannou službou.

„Potřebnost nemocnice, jak se ukazuje, tady opravdu je a v tuto chvíli nemůže být řeč o tom, že bychom ji přeměnili čistě na nemocnici následné péče, případně s nějakou doplňkovou funkcí polikliniky,” uvedl ředitel nemocnice David Erhart.

Podle něj by Nemocnice Na Františku měla ulevit dalším pražským nemocnicím a poliklinikám. Kapacity k tomu podle Davida Erharta má.

Nová koncepce Nemocnice Na Františku

Koncepce dalšího rozvoje vedení Nemocnice Na Františku počítá s tím, že nemocnice zůstane akutní a nezmění se na nemocnici následné péče. Naopak se zaměří zejména na internu, chirurgii, ortopedii, traumatologii a provozuje i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu by podle Davida Erharta mělo přibýt oddělení plastické chirurgie, navázané zejména na chirurgickou léčbu rakovinu prsu.

V areálu nemocnice by měl také vzniknout nový urgentní příjem a výjezdová stanice záchranné služby. Do areálu nemocnice by se měla taktéž přesunout lékařská pohotovost z polikliniky ve Spálené ulici a pohotovostní lékárna z ulice Palackého.

Nemocnice v souvislosti s plánovanou užší spoluprácí se zdravotnickou záchrannou službou také plánuje znovu otevřít anesteziologicko-resuscitační oddělení s šesti lůžky. Dále chce vybudovat vlastní biochemickou laboratoř. Stavebně připravené je i oddělení lůžkové rehabilitace, které by se mělo otevřít v nejbližší době.

Další ambicí nemocnice je zvyšovat počet lůžek. V současnosti zařízení provozuje 113 akutních lůžek a 46 lůžek následné péče. Jejich budoucí počet ale bude záviset na dalších jednáních.

Převod nemocnice i historie

Nemocnici nyní provozuje městská část Praha 1. Od příštího roku ji má převzít magistrát, respektive jím založená organizace. V minulém volebním období chtělo bývalé vedení radnice Prahy 1 přenechat provoz zařízení soukromníkovi. Z plánu však po kritice sešlo.

Podle radní magistrátu pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Mileny Johnové se nyní připravuje rámcová smlouva. Ta bude řešit převod majetku, zaměstnaneckých smluv a další nutnou administrativu na nový subjekt. Dohoda počítá s tím, že nemovitosti zůstanou svěřeny městské části. Změna provozovatele podle Davida Erharta a ředitele pražské pobočky VZP ČR Jana Bodnára nebude mít vliv na smlouvu s VZP ČR. Ta se totiž uzavírá přímo mezi nemocnicí a pojišťovnou.

Podle informací Nemocnice Na Františku je v ní ročně ošetřeno zhruba 80 000 pacientů v ambulancích. Hospitalizovaných je téměř 5 500. Nemocnice vznikla v roce 1354. Na konci 18. století byla vůbec největším zdravotnickým zařízením v Praze.

–ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here