Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

TULácký kampus posetý stovkami klíčů, studenti odstartovali oslavy 30 let svobody

S nápadem zasypat náměstí v areálu univerzity klíči přišel architekt Jan Stolín. Klíče jako symbol revoluce by měly odkazovat na 30 let svobody. Univerzitní oslavy budou pokračovat i během dnešního dne.

Studenti fakulty architektury včera v Liberci zasypali náměstí v areálu univerzity 50.000 klíči. Symbolicky tak odstartovali univerzitní oslavy 30 let od sametové revoluce z listopadu 1989, k níž cinkání klíčů neodmyslitelně patřilo.

„Na jednu stranu to je symbolické, na druhou stranu všichni jsme je drželi v rukou a teď tady leží na prázdném náměstí. Takže je otázka, jaký je odkaz těch klíčů," uvedl původce nápadu, architekt a pedagog Technické univerzity v Liberci Jan Stolín. „Pro mě je na tom nejzajímavější plocha. Vyprázdněné náměstí a jakási prázdnota, která se dostavila po té revoluci,“ dodal. Dnešní akce byla podle něj spontánní a částečně neohlášená. Netuší, jak dlouho klíče, které dohromady váží půl tuny, na náměstí zůstanou. „Dokud nebude nějaký extra velký tlak klíče odstranit. A pořád to bude otázka, protože budeme odstraňovat symbol revoluce. Ale asi to budeme muset jednou udělat,“ řekl.

Podle něj si ale mohou lidé klíče sami postupně odnášet. „Jsou to klíče, co měli symbolicky otevírat svobodu,“ uvedl Stolín. Upozornil však, že klíče nejsou vyfrézované a nepasují tak k žádným dveřím.Před 30 lety se liberečtí vysokoškoláci po brutálním zásahu vůči studentům v Praze 17. listopadu iniciativy ve městě nechopili. Přidávat se k protestům začali až o tři dny později po pochodu středoškoláků městem. Události v Liberci před 30 lety popisuje publikace Liberec - historie, kultura, lidé, kterou sepsali pracovníci katedry historie liberecké univerzity.

Středoškolští studenti při svém pochodu 20. listopadu 1989 přečetli prohlášení před Okresním výborem KSČ a pak se vydali k univerzitě, kde zrovna byla schůze celoškolského výboru Socialistického svazu mládeže. Na schůzi padlo rozhodnutí na odpoledne svolat mítink, na který přišla asi čtvrtina studentů vysoké školy, zhruba 800 lidí. Z nich 80 procent podpořilo výzvu pražských studentů ke stávce. Stávkový výbor vznikl ve škole, kde bylo klima podle svědectví pedagogů silně prorežimní a strnulé, o den později.

Oslavy 30 let od sametové revoluce budou na univerzitě pokračovat v pátek od 16:00 minifestivalem ve třetím patře budovy G. Jeho součástí bude i návrat do minulosti, kdy všechno včetně občerstvení i nákupů v TUZEXU-TULEXU bude výhradně za bony. Za ně bude možné nakoupit hedvábný šátek od Hedvy, síťovku, céčka, cvrnkací kuličky nebo zmijovku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL Liberec

Štítky hapenning, TUL, univerzita, klíče, 1989, 30 let svobody, slavnost, revoluce, Sametová revoluce, Liberec, Technická univerzita v Liberci, KSČ, Socialistický svaz mládeže, Hedva, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TULácký kampus posetý stovkami klíčů, studenti odstartovali oslavy 30 let svobody  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.