Z Chomutova postupně mizí desítky tun listí. Neshrabává se ale úplně všechno
Z Chomutova postupně mizí desítky tun listí. Foto: TSMCH
Chomutov

Chomutov - Chomutovské technické služby odvezly letos z ulic Chomutova až 50 tun spadaného listí. Spoustu práce mají ale ještě před sebou. Každoročně se totiž z města odklidí ohromné množství listí - až přes sto tun.

“Shrabané listí již tradičně končí v kompostárně, kde z něj přes zimu vznikne kompost. Ten si lidé následně mohou na jaře zdarma odvézt na své zahrádky,” informoval ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek.

Největší množství listí je tradičně v parcích, kde roste velké množství stromů a keřů, a tady se jako první začíná i s jeho úklidem. Jedná se především o parčíky v ulicích Táboritská, Chelčického a park T. G. Masaryka. “Sběrem listí se zabývá deset až patnáct lidí. Mimo klasického pracovního náčiní jako jsou hrábě, mají k dispozici třeba i speciální vysavače na listí, fukary a malé traktůrky. S odvozem pak pomáhají malé náklaďáky, ale třeba i velké avie,” připomenul vedoucí provozovny veřejné zeleně Daniel Voborník. Ze silnic a chodníků odstraňují listy samosběry.

Desítky tun listí se z chomutovských ulic odklízejí postupně. V podstatě celý podzim až do prvního sněhu a následně se staré listí vyhrabává ještě na jaře. Listí totiž nelze nechat všechno nejdříve opadat a pak sebrat najednou. „Při vlhku a dešti je totiž velmi kluzké a hrozil by úraz či nehoda na komunikacích. Úklid je proto důležitý z důvodu bezpečnosti,“ doplnil Voborník. Je to ale také důležitý zdroj živin pro stromy a keře. V parcích a kolem stromů, kde spadané listí nepřekáží, se proto nechává přirozenému zetlení. Z keřů se listí třeba nevyhrabává vůbec.

Shrabané listí končí v kompostárně, kde z něho za pár měsíců vznikne kompost, který je následně zadarmo nabízen široké veřejnosti. O kompost je mezi Chomutovany zájem. Největší vždy zjara, kdy z kompostárny zmizí až padesát tun za měsíc. Část používají Technické služby na hnojení městských záhonů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru