Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Během příštího pracovního týdne bude v Česku více zapáchat zemní plyn

Česko

  11:07
Praha - Během příštího pracovního týdne bude v Česku více zapáchat zemní plyn, aby odběratelé mohli snadněji na začátku topné sezony zjistit případné úniky na rozvodech nebo ze spotřebičů. Intenzitu zápachu zvýší všichni tři hlavní distributoři plynu od pondělí 18. do pátku 22. listopadu. Vyplývá to z informací společností GasNet, E.ON ČR a Pražské plynárenské.

Zemní plyn (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Ruský projekt na zkapalněný zemní plyn dostal zelenou k realizaci, má uspokojit rostoucí poptávku

Distributoři zvýší v dodávkách množství takzvaného odorantu na dvojnásobek. Zápach této látky má lidem pomoci odhalit i jinak těžko postřehnutelné úniky. Podezření na únik plynu by odběratelé měli hlásit na pohotovostní telefonní lince 1239, která funguje nepřetržitě. Dispečerovi je nutné nahlásit jméno, adresu, telefonní číslo a orientační body, podle kterých se pracovníci pohotovostní služby dostanou co nejrychleji na místo možného úniku.

„Pravidelná podzimní odorizace plynu je jedním ze základních preventivních opatření pro bezpečnou distribuci zemního plynu. Silnější zápach během nárazové odorizace prověří těsnost plynových rozvodů a může nás upozornit i na nepatrné úniky,“ uvedl Pavel Káčer z GasNetu.

Projekty plynovodů přes Česko vyškrtla Evropská komise z prioritních staveb

Plynaři upozorňují, že zařízení, která jsou ve správě distributorů, končí plynovodní přípojkou před hlavním uzávěrem plynu. „Rozvody počínaje hlavním uzávěrem plynu, včetně plynových spotřebičů, je třeba také pravidelně kontrolovat. Za jejich provozuschopnost a bezpečnost však plně odpovídají jejich vlastníci a i zde doporučujeme z preventivních důvodů nechat tato zařízení zkontrolovat alespoň jednou ročně,“ dodal Káčer.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!