Hlavní obsah

Obdivoval džihádisty a v pražském bytě měl kila výbušnin. Dostal 6,5 roku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za podporu a propagaci teroristické organizace a obecné ohrožení poslal v pátek pražský městský soud Slováka Dominika Kobulnického (26) na 6,5 roku do vězení. V bytě mladíka s přezdívkou Abdul Rahman v pražských Stodůlkách policie našla přes čtyři kilogramy výbušnin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dominik Kobulnický u pražského městského soudu.

Článek

Kobulnický jakoukoliv vinu odmítal, z výbušnin chtěl prý vyrábět zábavní pyrotechniku a islamisty odsuzuje. Verdikt není pravomocný. Soud také mladíka vyhostil z republiky na neurčito.

Kobulnický podporoval džihádismus a teroristické organizace jako Kavkazský emirát nebo Islámský stát. Měl založený facebookový účet na jméno Abdul Rahman, kde se poměrně otevřeně hlásil k džihádistům, konkrétně ke Kavkazskému emirátu (teroristická organizace spojovaná s al-Káidou – pozn. red.) a Islámskému státu. Na profilové fotce má vložený prapor džihádistů, sdílí fotografii údajného pečetního prstenu proroka Mohameda s arabským nápisem „Alláh, Rasúl, Muhammad“, v překladu „Bůh, Posel, Mohamed“ (ve významu Mohamed je poslem Božím), což je distinktivní symbol teroristické organizace Islámský stát. Zveřejňuje také videa, na kterých je zachycen, jak jede metrem v oblečení džihádistických bojovníků, v ruce drží muslimské modlitební korálky tasbíh a „tiše pronáší nezjištěná slova a přitom vztyčuje pravý ukazováček“.

„Nepopírám, že se oblékám do role muslimského bojovníka, dělám to jenom pro sebe, nechtěl jsem nikoho pohoršovat,“ komentoval to Kobulnický. Uvedl také, že možná nezvolil nejšťastnější formu prezentace, islamismus jako takový ale odmítl. „Nepodporuji a nikdy nebudu podporovat žádnou teroristickou organizaci,“ prohlásil rezolutně.

Soud: Obdivoval radikální islám

Soud ale nijak nepřesvědčil. „Obžalovaný se mimořádně obsáhle začal zajímat o radikály, kdy mu doslova tento radikální islám imponoval, obdivoval ho. Bylo jasné, že ho fascinují bojovníci teroristických organizací,“ konstatovala soudkyně Silvie Slepičková.

„Současně máme za prokázané, že obžalovaný se ve své fascinaci či vzhlížení k radikálnímu islámu přizpůsoboval ve svém oblečení,“ dodala soudkyně, která dala v tomto dala za pravdu státnímu zástupci.

Podle něj Kobulnickému imponovalo, jak se chovají radikálové z Al-Káidy, Fronty an-Nusrá a Islámského státu. Žalobce měl za prokázanou i přípravu teroristického útoku a navrhoval pro Kobulnického devítiletý trest vězení a vyhoštění na neurčito.

Čtyři kila výbušnin v paneláku

Podle obžaloby totiž Kobulnický plánoval teroristický útok prostřednictvím více než čtyř kilogramů výbušniny, které v roce 2017 našla policie při razii v jeho bytě v pátém patře dvanáctipatrového paneláku v pražských Stodůlkách. To se ale podle soudu neprokázalo.

Skladováním více než čtyř kilogramů výbušnin se nicméně Kobulnický dopustil obecného ohrožení, když látky přechovával v paneláku, kde je 35 bytů a 74 přihlášených lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dominik Kobulnický u pražského městského soudu.

Kobulnický obžalobu kategoricky odmítal. Uznal, že skladovat nebezpečné látky v paneláku nebylo bezpečné, chtěl prý ale s nimi experimentovat, vyrábět dýmovnice a pochodně na Silvestra. Žádný teroristický útok prý neplánoval.

„Takového zvráceného, odporného činu bych nebyl schopen. V minulosti jsem měl takové plány a úmysly, v době, kdy jsem nebyl ještě muslim. Díkybohu jsem od toho upustil,“ dodal.

Kobulnický totiž v roce 2015 plánoval útok na autobusové nádraží v Prešově. Nakonec se plánu vzdal, protože se prý v té době seznámil s opravdovým islámem a uvědomil si, že takové útoky náboženství odsuzuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám