Slovák dostal 6,5 roku za obecné ohrožení. ‚Nejsou důkazy, že by chystal teroristický útok,‘ uvedl soud

Dominika Kobulnického, který čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku, potrestal v pátek pražský městský soud za obecné ohrožení šesti a půl lety vězení. Na neurčito ho také vyhostil z Česka. Muž původem ze Slovenska ve svém pražském bytě skladoval chemikálie na výrobu výbušniny. Mladík je obžalován i z propagace terorismu, v této části obžaloby ho soud uznal vinným. Rozsudek není pravomocný.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovák Dominik Kobulnický viněný z přípravy teroristického útoku v Česku.

Slovák Dominik Kobulnický byl uznán vinným z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka | Zdroj: ČTK

Před dvěma lety nalezla policie u Kobulnického chemikálie na výrobu výbušniny a návodná videa, na sociálních sítích pak mladík sdílel fotografie a příspěvky, které podle obžaloby propagovaly terorismus.

Na sociálních sítích podpořil Breivika. Česká policie obvinila muže, který schvaloval osm let starý útok

Číst článek

Podle soudkyně Silvie Slepičkové se však příprava útoku neprokázala. Dále popsala, že Kobulnický už v minulých letech na Silvestra připravoval ohňostroje s výraznými zvukovými detonacemi a návody na výrobu výbušnin, které policie u muže zajistila, mohly sloužit k tomu, aby se ve výrobě amatérské pyrotechniky zdokonalil. Soudkyně také upozornila, že obžalovaný koupil veškeré chemikálie legálně.

Slepičková nicméně řekla, že Kobulnickému imponoval radikální islám a s džihádisty se ztotožňoval. Údajně opakovaně sledoval jejich videa, včetně těch, na kterých popravují zajatce. „Viděli jsme zde několik videí, které obžalovaný ne jednou ze zvědavosti, ale opakovaně a často prohlížel a vyhledával“. Muž měl na svém facebookovém profilu otevřeně propagovat džihádismus a organizaci Islámský stát, a to skrze různá gesta, hesla, symboly či fotografie.

Ve spojitosti obžaloby z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka tak soud neuvěřil jeho obhajobě. Kobulnický totiž tvrdil, že videa sledoval proto, že se zajímá o bojovou techniku. Kdyby tomu tak bylo, při dokazování by se podle soudkyně obžalovaný choval jinak. „Obžalovaný nikterak zapáleně nehovořil o zbrani, tak jak by o tom hovořili například členové zásahové jednotky Policie České republiky,“ dodala Slepičková.

Nebezpečné chemikálie

Pětadvacetiletý muž navíc u hlavního líčení přiznal, že už před třemi lety plánoval teroristický útok v Prešově. Dále řekl, že od plánu provést čin následně odstoupil, jelikož své radikální názory získané z videí Islámského státu přehodnotil poté, co se blíže seznámil s islámskou vírou.

Propagace a financování terorismu. Státní zástupce obžaloval bývalého imáma Shehadeha

Číst článek

„Dospěli jsme k jednoznačnému závěru, že podezření, složené z jednotlivých střípků, je sice vysoké, ale pro uznání viny tak, jak bylo uvedeno v obžalobě, nestačí,“ vysvětlila Slepičková. Chemikálie, které v bytě panelového domu skladoval, totiž mohly zvýšit riziko nehody a bez jeho přičinění vzplanout nebo vybuchnout. Obviněný s nimi podle soudkyně neopatrně zacházel a nedodržoval bezpečnostní předpisy.

Soud mu tedy za tyto trestné činy uložil souhrnný 6,5 let dlouhý trest a zařazení do věznice s ostrahou.

Kobulnickému hrozilo původně až patnáctileté vězení. Státní zástupce Martin Bílý pro něj navrhoval devítiletý trest. Podle něj muž chystal útoky v Praze a před svým zadržením v roce 2017 podle obžaloby vyhledával návody, jak z chemických látek, které skladoval v bytě v panelovém domě, vyrobit nástražný výbušný systém. S verdiktem je však spokojený.

„Zejména je důležité i to, že soud označil osobu za radikální a vyznává džihádismus v radikální podobě, i že výbušniny jsou nebezpečné a jeho jednání závadové,“ uvedl.

Kobulnický s obžalobou nesouhlasí a tvrdí, že je mírumilovný a případ poškodil jeho jméno. U soudu uvedl, že výbušniny, které u něj policisté našli, chtěl odpálit při oslavě nového roku, časovače měl pak podle svých slov z doby, kdy plánoval teroristický útok na Slovensku. Advokátka Kobulnického ani státní zástupce se proti nepravomocného rozsudku zatím neodvolali.

Kateřina Součková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme