Slyšet a vidět a přitom být neviditelný. V Litvě trénují čeští vojenští specialisté na elektronický boj

Ochránit elektronická zařízení ve zbraních a zároveň vědět co nejvíc informací o nepříteli. To trénuje čtyřicítka českých vojáků z jednotky elektronického boje v Litvě v rámci alianční mise Předsunutá přítomnost v Pobaltí. V moderním boji je pro vojáky důležité vědět o hrozbách dopředu a zvládnout ochránit vlastní elektronické systémy.

Tento článek je více než rok starý.

Vilnius/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voják oblékající si maskovací oděv hejkal před lehkým obrněným vozidlem Dingo

Česko patří mezi tahouny v oboru elektronického boje (ilustrační foto). | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Detekujeme jakékoliv rádiové signály v elektromagnetickém spektru, tedy jakékoliv vysílače. Ať už jde o vysílačku, nebo třeba dálkové ovládání od auta,“ vysvětluje Radiožurnálu vojačka, která má kvůli bezpečnosti zakrytou tvář a strženou cedulku se jménem na uniformě. Stojí vedle vozidla s takzvaným mobilním průzkumně rušícím systémem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ochránit elektronická zařízení ve zbraních a zároveň vědět co nejvíc informací o nepříteli. V Litvě trénuje čtyřicítka specialistů na elektronický boj

„Rušičem je vozidlo vybaveno pouze pro vlastní ochranu. Udělá si kolem sebe bublinu a je chráněno proti nástražným výbušným zařízením,“ říká a dodává, že vedlejší automobil umí detekovat radary.

Obě vozidla používají vojáci z jednotky elektronického boje, aby mohli zkoumat okolí. V Litvě s nimi cvičí, v boji je využívají například v Afghánistánu.

„Ochranné rušiče jsou nezbytnou součástí vybavení vozidel, potažmo i jednotlivců k eliminaci odpalu nástražných výbušných systémů,“ říká podplukovník Petr Šnajdárek a dodává, že Litva je pro vojáky specifická.

„Jsme v prostoru, který je signálově velmi naplněn. Je tady spoustu signálů a jejich zdrojů. Naším cílem je vyznat se v tom a pomoci s ochranou jednotek,“ vysvětluje Šnajdárek.

Tvrdý boj v kyberprostoru

Rizika se změnila, očekáváme nárůst kybernetických hrozeb, říká šéf BIS Koudelka

Číst článek

Český velvyslanec na ambasádě v Litvě Vít Korselt potvrzuje, že přítomnost našich vojáků v tomto státě je důležitá. „Nejenom obyčejné fake news, ale i kybernetické hrozby jsou zde velmi silné. Litevci s tím bojují, jsou v tom poměrně tvrdí, proto je pro ně spolupráce zajímavá,“ říká.

Litva sama intenzivně vnímá změnu mezinárodního prostředí po anexi Krymu v roce 2014, vliv Ruska a hybridních hrozeb. „Hranice mezi mírem a válkou se prostřednictvím kybernetického prostoru stírají. Příprava na hrozby, které přicházejí nejen fyzicky, ale také elektronicky, je proto velmi důležitá,“ dodává litevský velvyslanec v Česku Edvilas Raudonikis.

Role Česka

Důležitou roli České republiky v elektronickém boji dokazuje i náš projekt v rámci Stálé strukturované spolupráce, tedy PESCO. Jedná se o iniciativu členů Evropské unie, kteří chtějí posilovat společnou obranu a bezpečnost.

Kybernetická válka zatím neprobíhá, útoky hackerů jsou spíš zastrašování, říká velitel informačních sil

Číst článek

Projekt elektronického boje Česko vede, zapojilo se do něj i Německo a právě Litva nedávno oznámila, že se plánuje zapojit také. Cíl projektu vysvětluje mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

„Jde o to zjistit, jak na tom jsou ostatní země Evropské unie. V ideálním případě pak do budoucna vytvořit vojenskou jednotku, kterou by unie mohla využívat třeba na zahraničních misích. Případně vytvořit společný výcvikový program a školit experty na elektronický boj z dalších zemí,“ říká Pejšek.

Technologiemi pro elektronický boj se zabývá i několik českých firem. Armáda i ministerstvo předpokládají, že tento projekt podpoří i český průmysl.

Jana Magdoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme