Zlínské divadlo oslaví 30 let svobody satirickým kabaretem

ZLÍN - Ve Zlíně vznikl další satirický kabaret, premiérou Městské divadlo Zlín oslaví 30 let svobody. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí divadla Veronika Jurčová.

Třicet let bizarního panoptika kotrmelců jedné společnosti svérázně mapuje inscenace Městského divadla Zlín Jednou budem dál v režii ředitele divadla Petra Michálka. S nadhledem, humorem, sarkasmem a formou na pomezí muzikálu, revue a kabaretu provede diváka časem od sametového cinkání klíči až po dnešek. Česká premiéra inscenace, která dostala podtitul „český sen“, se uskuteční v předvečer 30. výročí Sametové revoluce 16. listopadu v 19.00 ve Velkém sále zlínského divadla.

„Budeme míchat žánry i nálady, učili jsme se choreografie, Jan Šotkovský pro nás napsal několik písniček, které zhudebnil Zdeněk Král,“ prozradil Petr Michálek, který je jako autor podepsán i pod úspěšnými nekorektními kabarety Ovčáček čtveráček a Ovčáček miláček. Srovnávání se však nebojí. „Text Jednou budem dál vznikal rok, ne tři dny jako u Ovčáčka. Nereagujeme už na jednu aktuální kauzu typu předávání státních vyznamenání, ale vyprávíme příběh třiceti let. Nezkoušeli jsme ve volném čase, po nocích. Realizační tým se rozrostl. A Ovčáček samotný se v naší inscenaci objeví jen na tři minuty, a to ještě jako třináctiletý. Rozdílů je milion, přesto se ty inscenace budou srovnávat. Nám to ale nevadí,“ uvedl.

Kabaretní skeče propojuje motiv Alenky v říši divů Lewise Carolla. V tomto období se podle tvůrců totiž řada z nás jako Alenka mnohdy cítila.

Výjimečná je inscenace i pokud jde o kostýmy. Dvacet herců jich na jevišti vystřídá několik stovek. Například pro Martu Bačíkovou, která se objeví třeba v roli Olgy Havlové, Marcely Augustové nebo Jany Bouškové to znamená deset převleků. „Kostýmy zabírají šest štendrů, dva dámské a čtyři pánské,“ upřesnila vedoucí garderoby Pavla Daňková s tím, že dámských kostýmů je 160, pánských jednou tolik. Dámské boty (33 párů) zaplnily tři krabice od banánů.

V roli Alenky se představí Kateřina Liďáková. Dále hrají Zdeněk Julina (Andrej Babiš a další), Tamara Kotrbová (Marta Kubišová a další), Radovan Král (Karel Kryl, Michal David a další), Zdeněk Lambor (Václav Havel), Rostislav Marek (Miloš Zeman), Pavel Vacek (Václav Klaus a další) a další.

Ve sváteční den 17. listopadu v 18.00 uvede Městské divadlo Zlín první slavnostní reprízu, po níž bude následovat beseda s tvůrci. Premiéra i repríza se uskuteční v rámci akce Festival svobody.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x