Dávky pěstounské péče rostou, na úhradu potřeb dítěte jde jen třetina

Stát loni vydal na dávky pěstounské péče 3,8 miliardy korun, což bylo o 29 procent víc než o rok dříve. Dvě třetiny výdajů připadly na odměny pěstouna, třetina na úhradu potřeb dítěte. V náhradní rodinné péči na konci loňského roku vyrůstalo 19.600 dětí, což bylo meziročně o 300 víc. Počet se zvolna zvyšuje každý rok, zatímco počet dětí v zařízeních ústavní péče klesá.

Informace dnes zveřejnil Český statistický úřad. Jsou součástí obsáhlé publikace týkající se sociálního zabezpečení a vychází z dat ministerstva práce.

"Výdaje na dávky pěstounské péče meziročně vzrostly o 29 procent, což je dáno především růstem výdajů na odměnu pěstounů. K nárůstu došlo zejména vzhledem k navýšení částky odměny pro dlouhodobé pěstouny o 50 procent od ledna 2018. Výdaje na odměnu pěstounů tak vzrostly o 712 milionů korun," zdůvodnila růst Helena Chodounská z ČSÚ.

Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče o děti, které z různých důvodů nemohou vyrůstat ve své rodině. Dávky pěstounské péče zahrnují kromě odměny pěstouna a příspěvku na úhradu potřeb dítěte také příspěvky při převzetí dítěte, při ukončení péče a na zakoupení auta.

Výdaje na odměny pěstounům dříve představovaly necelou polovinu celkových výdajů na dávky pěstounské péče, nyní jde o 66 procent. Loni výdaje na odměny stouply o 712 milionů na 2,5 miliardy korun. Příspěvky na úhradu potřeb dítěte loni stouply na 1,219 miliardy korun z předchozích 1,083 miliardy. Výše příspěvků jsou odstupňovány podle věku dítěte, u malých dětí do šesti let je nárok na příspěvek 4950 korun, do 12 let na 6105 korun a do 18 let na 6985 korun.

Jednorázové příspěvky při převzetí dítěte do péče a při ukončení pěstounské péče spolu s příspěvkem na zakoupení motorového vozidla tvořily loni 1,5 procenta výdajů. Šlo o 58 milionů korun. Na příspěvek na auto má nárok člověk, který má v pěstounské péči nejméně tři děti. Netýká se ale pěstounské péče na přechodnou dobu. Výše příspěvku činí 70 procent z pořizovací ceny auta, nejvýše 100.000 korun.

Při péči o jedno dítě má nyní dlouhodobý pěstoun nárok na 12.000 korun, u dvou dětí na 18.000 Kč a při péči alespoň o tři děti na 30.000 korun měsíčně. Pěstouni na přechodnou dobu mají nárok na odměnu 20.000 Kč měsíčně. Nejde ale o čistý příjem, odměna pěstouna je považována za příjem ze závislé činnosti a podléhá zdanění a pojistným odvodům.

Loni žilo v náhradní rodinné péči, ať už v péči pěstouna, poručníka nebo jiného člověka, 19.600 dětí. Počet se rok od roku zvyšuje, ještě v roce 2008 bylo u pěstounů 8200 dětí. Výdaje v přepočtu na jedno dítě v náhradní rodinné péči loni činily téměř 194.000 korun.

Nejvíce dětí v náhradní rodinné péči je dlouhodobě v Moravskoslezském kraji. Sociální odbory tam loni evidovaly 3400 dětí, tedy 17 procent všech dětí. Výdaje tam představovaly 660 milionů, z toho 429 milionů byly odměny pěstounů. Druhé nejvyšší zastoupení je v Ústeckém kraji s 2800 dětmi. Ve výdajích je ale na druhém místě Středočeský kraj se 405 miliony korun. Při srovnání počtu dětí v náhradní rodinné péči na 1000 obyvatel kraje bylo nejvyšší zastoupení v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Související

Více souvisejících

pěstounská péče Český statistický úřad Česká republika děti

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy