Vesmír s čokoládou má za sebou svůj (druhý!) křest

Kouzelná knížka autorského dua Jana Rečková a Jiří Dluhoš se dočkala i svého druhého křtu, tentokrát v Praze.
A protože čokolády není nikdy dost, vyslali jsme členy redakce, aby udělali pár fotek a také se trochu zásobili sladkými pochoutkami.

Kmotra Jiřina Vorlová ve svém druidském převleku

V polovině října došlo na druhý křest knihy Vesmír s čokoládou, knihu z pera spisovatelské dvojice Jany Rečkové a jejího syna Jiřího Dluhoše. První křest si kniha odbyla na Festivalu Fantazie už na začátku července, kde přilákala řadu nadšenců, kteří zcela zaplnili Zrcadlový sál. Nyní došlo na křest i v hlavním městě. Za „místo činu“ bylo nakonec vybráno Dark Velvet Café, které je oblíbené mezi komunitou, konají se zde pravidelné sešlosti a i jiné křty. Přesto byli organizátoři trochu na trní, zda se bude úspěch z Chotěboře opakovat (a zda bude mít kdo snít ty tácy jednohubek). Nakonec se však kavárna naplnila a program mohl začít. Mezi posluchači nechyběli například Zdeněk Rampas, Vilma Kadlečková či Darth Zira. Roli kmotry se čestně ujala Jiřina Aquila Vorlová, která pro tuto příležitost zvolila i speciální druidský převlek.

Nejprve zaznělo několik krátkých cimrmanovsky laděných přednášek z úst Františky Vrbenské, Jana Hlouška a Martina Vondráčka, kteří se pro ně inspirovali světem a reáliemi z křtěného díla. Františka nás obsáhle seznámila s rolí druidů v čumalivské společnosti a jejich schopnostmi. Následoval Jan Hloušek se svou teorií kosmologických dopadů čokolády, včetně obrázkových ukázek (pamatujte si, že na začátku všeho byla čokoláda). Přednáškovou část zakončil „čokoládový guru“ Martin Vondráček, který vysvětlil praktické vlivy čokolády na lidský organismus a předvedl i nefalšovanou čokoládovou meditaci, do které se mohli zapojit i diváci s pomocí speciálně zabalené kostičky čokolády. Tou byl ostatně řečnický pult celý napěchovaný a všichni přednášející se během svých proslovů notně ládovali božskou manou, až to křupalo (a mlaskalo).

Momentka z přednášky

Po přednáškách dostala slovo editorka Zuzana Hloušková, bez které by kniha nespatřila světlo světa. Ta vysvětlila, jakou náhodou se nakladatelství vlastně dostalo k rukopisu Jany Rečkové a jejího syna, co všechno předcházelo jeho vydání a čím je kniha výjimečná oproti jiným. Pak před diváky předstoupil i spoluautor Jiří Dluhoš a krátce pohovořil o knize a alegorii čokolády. Především jemu a před rokem zesnulé Janě Rečkové pak patřil veliký potlesk.

Poté už došlo na samotný křest knihy. Kmotra Jiřina Vorlová nad knihou prohlásila všeobjímající větu, že fantazie Jany Rečkové je nekonečná. Křtilo se jak jinak než čokoládou. Jiřina s šarmem sobě vlastním knize popřála, ať se lidem líbí, a s humorem dodala, že největší přání vydavatelů knih bývá, aby se finančně vyrovnaly aspoň náklady a tvůrcům zbylo ještě něco malého na nějakou pěknou večeři. Hosté pak měli možnost koupit si knihu za zvýhodněnou cenu a nechat si ji jedním ze spoluautorů podepsat. Ve zbylém čase si pak všichni společně zabrali celé Dark Velvet Café pro sebe, popíjeli víno a povídali si u pohoštění. Bylo prostě skvělé spolu zase chvilku pobejt, a kdo neváhal, odnesl si do své knihovničky i hezký úlovek. Kdo zaváhal, bude muset vyrazit do knihkupectví, nebo zkusit štěstí přímo na e-shopu nakladatelství Fortna. Nebo si zajet na Fénixcon, kam se chystá i celá čumalivská učená společnost, aby opět diskutovala nad účinky čokolády a tentokrát navíc ještě vybrala vhodného kandidáta na Schufevovu cenu.

A pár fotek na závěr:

A ještě jedna momentka z přednášky
Na přítomné hosty čekala “těžká práce”

 

 

Jiří Dluhoš měl plné ruce práce s podepisováním

 

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď