Hlavní obsah

S kvalitou života jsou 30 let po listopadu spokojeny tři čtvrtiny Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři desítky let po sametové revoluci jsou téměř tři čtvrtiny Čechů (72 procent) s kvalitou života spokojeny. Zamlouvá se jim rovněž možnost nákupu zboží a služeb, svoboda projevu či možnost získat kvalitní vzdělání. Nepříznivě lidé hodnotí vztahy mezi lidmi, rozdíly v příjmech či morálku ve společnosti. Plyne to z šetření STEM.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Převážně příznivě jsou přijímány i nejdůležitější ,státotvorné‘ kroky polistopadového vývoje. Vznik samostatného českého státu je příznivou změnou pro 69 procent české společnosti, 64 procent pak kladně hodnotí členství v NATO a 58 procent pozitivně hodností členství ČR v Evropské unii,“ uvádí průzkum.

Oproti tomu lidé podle agentury rozporuplně hodnotí některé ekonomické změny, k nimž během posledních 30 let došlo. Zavedení tržní ekonomiky podporuje 78 procent obyvatel a vstup zahraničního kapitálu přivítalo 67 procent dotázaných. Naopak rozdíly v příjmech vnímá negativně 66 procent dotázaných a 64 procentům respondentů se nezamlouvá zabezpečení lidí ve stáří a nemoci.

Jak již bylo řečeno, morálka ve společnosti je špatná podle 70 procent dotázaných. Negativně respondenti hodnotí také polistopadové působení KSČM, které se nezamlouvá 64 procentům lidí.

Lidé jsou spokojenější

Ve srovnání s identickým průzkumem z roku 2009 se výrazně zvedla celková spokojenost lidí s kvalitou života (o devět procentních bodů). Lidé se oproti roku 2009 rovněž cítí výrazně bezpečněji (nárůst o 20 procentních bodů na 52 procent).

„Kladné hodnocení se naopak nejvíce propadlo v otázce otevření hranic, kterou nyní hodnotí kladně 75 procent obyvatel, zatímco v roce 2009 to bylo 89 procent,“ uvedla agentura. Horší je také hodnocení členství Česka v NATO a EU.

Průzkum proběhl od 11. do 25. října a zapojili se do něj 1002 respondenti.

Anketa

Jste 30 let po listopadu 1989 spokojeni s celkovou kvalitou života?
Ano
43,1 %
Ne
56,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1061 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám