Praha 6 žádá o pomoc ministerstvo obrany. Kvůli pomníku maršála Koněva

15.11.2019 13:13

Přesun sochy maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády a vytvoření nového památníku řeší Praha 6 s magistrátem, o pomoc požádala i ministerstvo obrany, uvedla ČTK.

Praha 6 žádá o pomoc ministerstvo obrany. Kvůli pomníku maršála Koněva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení zrestaurovaného pomníku maršála Koněva s novými popisnými deskami. Marta Semelová byla proti

O případném umístění sochy na Olšanech jednala se Správou pražských hřbitovů. Magistrátní komise pro umění ve veřejném prostoru předběžně slíbila pomoc s financováním nového památníku, vyplývá z písemné informace, kterou k dnešnímu jednání zastupitelstva dejvické radnice předložil místostarosta Jan Lacina (STAN). Přestěhování kontroverzního památníku ruského maršála schválilo zastupitelstvo Prahy 6 v září.

Koněvovu sochu vandalové opakovaně poškozují. Poté, co ji v srpnu neznámý pachatel polil červenou barvou a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) ji odmítl nechat očistit, následně kolem ní nechal instalovat lešení s plachtou, věc projednali zastupitelé městské části. Rozhodli, že ji přesunou na jiné vhodné místo a na náměstí Interbrigády postaví nový památník, na jehož podobu vypíše Praha 6 výtvarnou soutěž.

Podle zprávy Lacina jednal s pražskou radní Hanou Kordovou Marvanovou (za STAN), která má na starost vznik Muzea paměti 20. století. Muzeum je jednou z možností, kam by mohla být Koněvova socha přestěhována. Sejít se má s ředitelem magistrátního odboru památkové péče Jiřím Skalickým. Praha 6 také dopisem požádala o pomoc s umístěním sochy ředitele odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduarda Stehlíka.

S radní pro kulturu Hanou Třeštíkovou a předsedou grantové komise hlavního města Martinem Bendou (oba Praha Sobě) Lacina jednal o financování budoucího Památníku osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Na základě konzultace se stavebním úřadem je podle zprávy sochu možné přemístit. Na odstranění podstavce musí být vypracován projekt.

Spory kvůli soše se vedou na mezinárodní úrovni. Ruské ministerstvo zahraničí české politiky označilo za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy k nacistickému pohlavárovi. Rusko pohrozilo odvetnými kroky.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 až 1973) se na konci druhé světové války podílel na osvobození části Polska, Slezska a Saska a také Prahy. Vedl krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby Berlínské zdi. Jeho bronzová socha v nadživotní velikosti stojí v Praze 6 od května 1980.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…