Hlavní obsah

Babiš stále hledá pozemky pro úřednickou čtvrť, tentokrát byl v Malešicích

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel České pošty Roman Knap v pátek ukázal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) její současné sídlo v pražských Malešicích, které je na prodej. Pošta ho nabízí pro stavbu vládní čtvrti, jejíž vybudování premiér prosazuje. Cena přesahuje půl miliardy korun. Podle Babiše je úřednická čtvrť v Malešicích možná, ale Letňany považuje stále za vhodnější.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel České pošty Roman Knap ukazuje premiérovi Andreji Babišovi pozemky v Malešicích.

Článek

„Česká pošta se rozhodla pozemky opustit. Následně půjde tento prostor do prodeje a jedním z investorů by mohl být i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ řekl Babiš po prohlídce malešického areálu.

Pošta podle ředitele plánuje důkladnou restrukturalizaci a z rozsáhlé průmyslové zóny chce odejít a postavit si nové sídlo. Přes poštu v Malešicích jdou v současnosti všechny posílané dopisy a třetina balíků.

„Budova potřebám České pošty nevyhovuje a stojíme před tím, jestli postavíme jiné centrum a zvýšíme kvalitu. Zvažujeme novou lokalitu,“ uvedl Knap. Pošta vyjednává s Českými drahami a stavět by se mohlo v distribučním centru v Kolíně.

Malešice místo Letňan? Babiš našel nový pozemek pro svou vládní čtvrť

Domácí

Volný prostor by pak stát mohl využít pro plánovanou vládní čtvrť. „Jednáme se státem, aby zvážil, jestli by nebyl vhodný pro administrativní vládní čtvrť,“ doplnil Knap.

Letňany u Babiše stále vedou

Podle premiéra jsou Malešice jednou z možných lokalit, ale za nejvhodnější pro stavbu zamýšlené administrativní čtvrti považuje stále Letňany. Malešice jsou totiž v průmyslové zóně a pro jakýkoliv zásah by byla nutná změna územního plánu.

Foto: Mapy.cz

 

„Je to jedna z možností, kterou musí úřad vyhodnotit. Jsem celkem urputný člověk, takže běžím na dlouhou trať. Tenhle projekt jsme ohlásili v prosinci 2016 a jsem přesvědčen o tom, že je skvělý,“ dodal Babiš na dotaz, zda opravdu ke stavbě čtvrti jednou skutečně dojde.

Premiér je v současné době ve sporu s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), jelikož pozemky v Letňanech, kde by Babiš čtvrť viděl nejraději, jsou v majetku města. To za ně požaduje peníze na pražské dopravní tepny. Mezi oběma stranami jde zatím ale spíš pouze o špičkování než o skutečnou vůli se dohodnout a začít na projektu spolupracovat. Premiér zatím nemá ani žádný konkrétní návrh, ale pouze počty úředníků z jednotlivých resortů, kteří by do nové čtvrti mohli být přestěhováni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám