Hlavní obsah

Babiš stále hledá, kde postavit vládní městečko. Malešice ho zklamaly

Foto: Vojtěch Veškrna

Premiér Andrej Babiš chtěl stavět v Letňanech.

Reklama

Premiér Andrej Babiš stále marně pátrá po místě, kde by mohl postavit svou vysněnou vládní čtvrť. Poté, co se zkomplikoval plán na úřednické městečko v Letňanech, se jel podívat do Malešic.

Článek

Šéfka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu mu tam v pátek ukázala pozemek České pošty, kde by stavby pro 10 tisíc úředníků mohly vyrůst.

Babiš po zhruba hodinovém jednání řekl, že ho pozemek o rozloze 19 hektarů zklamal, protože je z větší části zastavěný. „Čekal jsem pozemek, ale je to obrovská zástavba, tři obrovské komplexy nemovitostí,“ řekl novinářům.

Za výhodu malešického pozemku označil fakt, že leží nedaleko metra Depo Hostivař. „Logisticky je ten areál přístupný, je to ale průmyslová zóna, beru to tak, že je to jedna z možností, kterou úřad musí vyhodnotit,“ řekl. Dodal, že má i další varianty, upřesnit je ale nechtěl.

Původní plán přestěhovat úředníky do pražských Letňan zatím troskotá na odporu pražského magistrátu. Primátor a jeho lidé nevěří, že stěhování přinese slibované úspory.

A to není jediný problém pozemku, který už premiér de facto vyhlásil za jisté místo pro stavbu. Podle zjištění Seznamu je pole u stanice metra v režimu takzvaného rozvojového území. Nejdřív by se tedy muselo vyřešit, kudy povedou silnice, což jsou tahanice na dlouhá léta.

Premiérovy záměry se navíc dotkly podnikání jednoho z nejbohatších lidí v Česku.

Reklama

Doporučované