Babiš se k výročí 1989 vyjádří v Národním muzeu. Kdy půjde na Národní třídu, neuvedl

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pátek vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda v neděli 17. listopadu položí květinu k desce připomínající zákrok proti studentům na Národní třídě v roce 1989 a zapálí tam svíčku. Novinářům pouze řekl, že na místo chodí každý rok a oslavy mají být důstojné. Vloni přišel k pamětní desce, která připomíná zásah policejních jednotek proti demonstrantům, krátce po půlnoci.

Den boje za svobodu a demokracii označil premiér za nejvýznamnější výročí. Vyjádřit se k němu plánuje na akci v Národním muzeu, kam pozval kolegy z okolních zemí. Uvedl, že důležité je, aby si ho Češi připomněli v dobré atmosféře ke spokojenosti všech.

„Je to nejvýznamnější výročí a událost v naší historii. Organizujeme různé akce. Budu mít projev v Národním muzeu, kde řeknu vše, co považuju za nutné a vhodné,“ uvedl předseda vlády na dotaz novinářů, zda na Národní třídu osobně přijde.

„Počkejte si na ten projev, tam se vše dozvíte,“ uvedl Babiš. Na opakovaný dotaz pak doplnil, že na místo „chodí každý rok“. „Myslím, že je důležité, abychom si svátek připomněli v dobré atmosféře a aby společnost byla spojena aspoň v tento den,“ prohlásil.

V loňském roce přišel premiér Babiš k pamětní desce, která připomíná brutální zásah policejních jednotek proti demonstrantům, krátce po půlnoci. Jeho květinu ráno jeho odpůrci vyhodili do koše. Skončily tam také květiny od dalších politiků.

V souvislosti s demonstrací iniciativy Milion chvilek svolanou na sobotu 16. listopadu Babiš uvedl, že v zemi panuje svoboda a demokracie a každý si dělá, co chce. „Každý si svátek připomene podle sebe. Doufejme, že to proběhne ke spokojenosti všech,“ řekl.

Babiš loni v listopadu čelil výzvám opozice k demisi kvůli informacím z rozhovoru s jeho synem, který novinářům ze serveru Seznam Zprávy řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Ve svátek 17. listopadu pak Babiš odletěl za synem do Švýcarska.

Letos po slavnosti v Národním muzeu odletí na pietu na Slovensko, kde naváže na návštěvu prezidenta Miloše Zemana. Ten se v neděli nikam nechystá, událostem chce věnovat „tichou vzpomínku“.