Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zeman bude výročí sametové revoluce slavit na Slovensku. Do Bratislavy zavítá i Babiš

Česko

  14:29
Bratislava - Desítky různých kulturních a společenských akcí, ale i demonstrace budou na Slovensku o víkendu provázet výročí takzvané sametové revoluce, která v roce 1989 vyústila v tehdejším Československu v pád komunistického režimu. Třicet let staré události si v Bratislavě připomenou také český prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš.

Prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou (vpravo) a premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou pózují fotografům před společným obědem na zámku v Lánech. foto: ČTK

Zeman spolu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v sobotu položí věnce k pamětní desce připomínající nepovolený studentský průvod z 16. listopadu 1989. Asi dvě stovky studentů, kteří požadovali reformu školství, zlepšení svých sociálních podmínek a demokracii, tehdy prošly ulicemi Bratislavy. Policie proti nim nezasáhla. Na sobotu je ve slovenské metropoli naplánována rekonstrukce zmíněného průvodu.

Lidi v Československu hnala k revoluci touha po svobodě, jinde šlo o vzpouru žaludků, míní Rychetský

Zeman spolu s Čaputovou v Bratislavě v sobotu také otevřou Český dům, jehož vznik nynější český prezident dlouhodobě prosazoval.

Premiér Babiš spolu s předsedou slovenské vlády Peterem Pellegrinim a s kolegy z Maďarska a Polska v neděli položí v okrajové části Bratislavy věnce k památníku Brána svobody. Památník pod hradem Devín a u soutoku Dunaje a Moravy připomíná čtyři stovky lidí, kteří zemřeli při pokusu o útěk z komunistického Československa do západních zemí přes přísně střežené hranice.

‚Zavzpomínám si doma‘

Babiš ve slovenské metropoli také zavítá na galakoncert pořádaný u příležitosti kulatého výročí sametové revoluce, která na Slovensku dostala přívlastek něžná. Premiéři zmíněných zemí visegrádské čtyřky se již v neděli dopoledne v Praze zúčastní spolu s předsedou Německého spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem slavnostního programu k 30. výročí sametové revoluce v Národním muzeu.

Režim už nás nemohl vydírat přes děti. Dnes se cítím součástí pražské kavárny, říká matka těhotná během revoluce

Zeman na víkendových akcích v Praze k 30. výročí sametové revoluce očekáván není. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček v této souvislosti připomněl prezidentovo vyjádření v rozhovoru na serveru Blesk.cz. „Zavzpomínám si doma, zapálím svíčku, a protože to byla snad nejkrásnější a nejzajímavější a také tak trošku nejdramatičtější fáze mého života, tak budu rád, že prošla dobře, že teď každý, kdo chce demonstrovat, si může vyjít na Letnou a nic se mu nestane,“ řekl v září Zeman.

Připomínkové akce na Slovensku k pádu komunismu začaly již v říjnu. O víkendu se v různých městech země uskuteční také diskuze, filmové projekce či koncerty.

Na neděli odpoledne svolala slovenská opozice shromáždění na Náměstí SNP v centru Bratislavy, kde se v roce 1989 konaly mohutné protikomunistické mítinky. Demonstraci organizuje také občanská iniciativa Za slušné Slovensko, která loni stála za největšími protivládními protesty od roku 1989.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!