Babiš nechápe výzvu odborů a zaměstnavatelů k navýšení peněz škol

Premiér Andrej Babiš (hnutí ANO) odmítá výzvu odborů a zaměstnavatelů k dodatečnému navýšení rozpočtu škol na příští rok o pět miliard korun. Před pondělním jednání tripartity řekl, že s návrhem rozpočtu 2020 souhlasili oni i koaliční sociální demokraté. Ti řešili rozpočet školství na čtvrtečním jednání vedení strany. Deklarovali, že nechystají vlastní pozměňovací návrhy a chtějí postupovat v koaliční shodě.

Odbory a zaměstnavatelé vyzvali vládu a poslance, aby ve Sněmovně v projednávaném rozpočtu na příští rok přesunuli do školství dodatečně pět miliard korun, před týdnem. Peníze se podle nich mají využít hlavně na platy učitelů. V Babišovi napsali v tomto duchu dopis šéfové Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula a Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

"Na tripartitě pan Středula i pan Hanák rozpočet podpořili, nechápu proč nás vyzývají," uvedl dnes Babiš s tím, že za tři roky vlády hnutí ANO se navýší o 35,9 procenta. Doplnil, že nechápe, proč se vůbec tripartita schází, když následně jsou její závěry rozporovány. Za iniciativou vidí exministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD).

Ministr školství Robert Plaga (ANO) už dříve uvedl, že by navýšení sumy na platy v rozpočtu neodmítl.

Místopředseda vlády a předseda ČSSD Jan Hamáček ve čtvrtek uvedl, že jako vládní strana sociální demokraté podpořili hlasováním na vládě finální verzi rozpočtu. "Jsme připraveni stejně hlasovat v Poslanecké sněmovně. Vláda se shodla na tom, že nárůst platu učitelů bude 10 procent v objemu a o tom, jak mají být rozděleny, jedná ministr školství," uvedl s tím, že ČSSD nebude předkládat žádné pozměňovací návrhy směrem k platům ve škosltví. Valachová uvedla, že pokud by měl rozpočet doznat nějakých změn, mělo by to být ve shodě vládní koalice.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi a Svaz průmyslu a dopravy je největší zaměstnavatelský svaz. Odboráři i zaměstnavatelé už dřív na jednání tripartity podpořili růst sumy na platy učitelů o 15 procent. Na jaře to slíbila i vláda. Nakonec v rozpočtu počítá se zvýšením částky o deset procent. Místo téměř 16 miliard by to mělo být 11 miliard. Školství by mělo příští rok mít celkem 214 miliard korun, což je zhruba o 18 miliard víc než letos.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Školství Odbory Jan Hamáček ČSSD Josef Středula ČMKOS Kateřina Valachová tripartita Robert Plaga

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 22 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 5 hodinami

před 5 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy