Hlavní navigace

V německém Jülichu spustí superpočítač s výkonem 70 petaFLOPS

15. 11. 2019

Sdílet

JUWELS

Výzkumné centrum v německém Jülichu v příštím roce spustí superpočítač, respektive dramaticky rozšířenou verzi svého současného superpočítače JUWELS, která bude dosahovat výkonu 70 petaFLOPS a stane se tak nejvýkonnějším superpočítačem v Evropě.

Evropa tak bude mít (možná) šanci se vrátit mezi top 5 hráčů v HPC žebříčku, kde se dnes na vrcholných příčkách střídají sestavy z USA a Číny. Nejvýkonnější HPC sestava (opět německá) v rámci EU se například podle žebříčku Top500 nachází až na 9. místě (počítač SuperMUC-NG) s výkonem 19,4 petaFLOPS, 6. místo pak ještě drží počítač Piz Daint, který se nachází v národním počítačovém centru ve Švýcarsku s výkonem 21,2 petaFLOPS.

Výzkumné centrum v Jülichu dnes provozuje superpočítač JUWELS s celkovým výkonem 12 petaFLOPS, který se nalézá v žebříčku na 30. místě (podle Top500, který byl naposledy aktualizovaný v červnu, je ovšem udávaný výkon jen 6,1 petaFLOPS). Jeho základ tvoří superpočítač Bull Sequana X1000 s Intel Xeon Platinum 8168 procesory a celkovým počtem jader 114 a půl tisíce.

Skokový nárůst výkonu má umožnit modul Bull Sequana XH2000 od Atosu, který pro výpočty využívá hlavně GPU akcelerátory od Nvidie, v modulu se jich nachází několik set. Absenci latencí při komunikaci by měl eliminovat 200 Gbps HDR InfiniBand od Mellanoxu.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).