Bývalí primátoři Pardubic čekali po roce 1989 lepší vývoj země

  17:50
Ačkoliv byli zvoleni za různé politické subjekty, v jednom se bývalé primátorky a primátoři Pardubic shodnou - vývoj společnosti v Česku se po listopadu 1989 neubíral vždy správným směrem. V mnohém se prý lišil od jejich představ v době sametové revoluce. Zcela zklamáni se však necítí a všímají si i pozitivních jevů.

Radnice v Pardubicích. | foto: Jaroslav Hubený

„Chtěli jsme demokracii, tu máme. Dost lidí si však myslí, že jednou nabytá svoboda a demokracie je tu již natrvalo. Vnímám jako nedobrý jev vzrůstající nezájem o veřejné dění, například o účast ve volbách,“ řekla třeba Hana Demlová (KDU-ČSL), která město vedla v letech 1993 a 1994.

Někdejší primátorka Pardubic Hana Demlová.

Jako pozitivní naopak vidí aktivity lidí, kteří nechtějí revoluci, nechtějí ničit a bourat, ale upozorňují na excesy, které nejsou v zavedených demokraciích obvyklé. Po listopadu 1989 očekávala, že si občané uvědomí, že svoboda jde ruku v ruce s vysokou mírou odpovědnosti. 

„Zde jsme se, bohužel, mýlili,“ míní Demlová. S nedostatečnou zodpovědností spojuje také obtížné hledání zaměstnanců do vyšších funkcí, rozpad tradiční rodiny nebo nízkou porodnost.

Oceňuje naopak zlepšené životní prostředí nebo dobrou veřejnou dopravu, i když výstavba dálnic a obchvatů měst „pokulhává“.

Slezákovi vadí, že se žezla chopili „hoši z prognosťáku“

Nadšení ze společenských změn cítil v listopadu 1989 i Libor Slezák, primátor města v období 1994 až 1998, zvolený za ODS. S obavami i nadějemi očekával vstup velkých zahraničních společností do českých podniků. 

Libor Slezák.

Povedlo se podle něj spojení automobilky Škoda Mladá Boleslav s koncernem Volkswagen, naopak připojení Tesly Pardubice do nadnárodní společnosti Thomson, předního světového výrobce radiolokační techniky, se neuskutečnilo.

„Tou dobou uchopili otěže moci hoši z „prognosťáku“, kteří šli cestou domácí privatizace, dodnes sedí na Hradě a táhnou nás zpět na východ. To je mé zklamání,“ uvedl Slezák.

Tesla Pardubice později zkrachovala. Na druhé straně Slezáka těší, že po 30 letech se lidé dokázali přizpůsobit, vzniklo mnoho menších úspěšných firem a nezaměstnanost je minimální.

Jaroslav Deml.

Jaroslava Demla (ODS), primátora z let 2006 až 2010, mrzí to, jak po euforii z období sametové revoluce společnost vyklidila pole představitelům dřívějších pořádků a myšlení. 

„Postupem času se projevil vliv desetiletí totalitního útlaku, represí a nesvobody. Zkušení komunisté a estébáci opět prokázali svou připravenost, politickou i ekonomickou, a ovládli klíčové role. Spolu s perfektním marketingem a PR obsazují i mediální prostor,“ uvedl Deml. 

Podle něj jsou lidé zklamáni, nechávají se ošálit populistickými sliby a věří propagandě.

„Morálka, etika, slušné chování se přestává nosit, vítězí ostré lokty a peníze,“ shrnuje bývalý primátor. Přesto věří, že se nevrátí období normalizace, svoboda a demokracie zůstanou prioritami a bude zachován právní stát a důvěra ve spravedlnost.

Podle Fraňkové část lidí nepochopila smysl demokracie

Pro Štěpánku Fraňkovou, která stála v čele Pardubic mezi lety 2010 až 2014, byl rok 1989 zlomový. Stala se lékařkou, nastoupila na chirurgii v Pardubické nemocnici, vdala se a otěhotněla.

Nedávno odvolaná ředitelka nemocnice Štěpánka Fraňková.

V listopadu sledovala celé dění s velkou nadějí, že společnost se radikálně změní, že si lidé budou vážit znovunabyté svobody, možnosti říkat pravdu. 

„Bohužel, vývoj v naší zemi spíše nasvědčuje tomu, že demokracie vlastně znamená to, že si můžeme všechno a ke všem dovolit, svoboda to, že bez skrupulí a bezostyšně budeme prosazovat jen své zájmy. Myslím, že nám, jako národu, bohužel opravdu chybí těch 40 let nepokroucené minulosti,“ míní Fraňková. 

Přesto si uchovala ideály a věří ve zdravý rozum. „Heslo, že pravda a láska zvítězí, zůstává v mém srdci nadále.“

Co bývalí primátoři Pardubic dělají dnes?

Většina z nich se po odchodu z funkce vrátila ke svým předchozím profesím, někteří jsou již v důchodu. 

Libor Slezák se vrátil k výzkumu radiolokace, přešel jen z Ústavu pro výzkum radiotechniky do společnosti ERA Pardubice. Stavební inženýr Jaroslav Deml zamířil zpět do firmy DomecŠtěpánka Fraňková pracovala až do poloviny října jako ředitelka chrudimské a pardubické nemocnice, po kauze s poškozeným zdravím novorozence byla odvolána. První primátor města lékař Zdeněk Stránský, jehož se ČTK nepodařilo kontaktovat, se po roce 1993 dál věnoval medicíně. Jiří Stříteský (ODS), který řídil Pardubice dvě volební období a zemřel letos v březnu, po roce 2006 pracoval ve své obchodně-poradenské firmě. Pouze Hana Demlová zůstala v politice jako náměstkyně primátora, působila na ministerstvu obrany, v KDU-ČSL či ve sboru poradců Úřadu vlády.