15.11.19

Recenze: Karel, já a ty - 80%

Saša (Jenovéfa Boková) a její manžel Karel (Miloslav König) si "dávají pauzu", neboť mají manželskou krizi. Saša začne dočasně bydlet u  bydlet u Dušana (Miroslav Faderholz, což je falešné jméno), což je poloúspěšný bubeník a lidový filosof, který se nedávno rozešel s dlouhodobou přítelkyní, teď by možná někoho chtěl, ale rozhodně by nechtěl Sašu, jsou jenom kamarádi, to dá přece rozum. A Saša by možná chtěla někoho jiného...


41letý Bohdan Karásek tento film napsal režíroval, sestříhal, složil k němu hudbu a hraje v něm hlavní roli (tj. Dušana, který je na plátně ze všech nejvíc). Něco z toho pod pseudonymem.

Bohdan Karásek má nesporný talent a dokáže natočit něco, co má smysl, aniž by na to potřeboval peníze. Konkrétně to znamená, že tento film nemá filmové svícení, kostýmy ani kulisy (natáčel se v pražských ulicích a bytech, pravděpodobně ruční kamerou), a už vůbec nemá triky nebo akční scény. Má jen hrstku herců, kteří se v různých permutacích scházejí a povídají si, což se zdá být aspoň částečně iprovizované.



Pokud se smíříte s výše uvedenými skutečnostmi (a s tím, že na něco takového jdete do kina za peníze a nekoukáte na to na YouTube), pak je film téměř bezchybný a většina českých filmařů by měla velmi zpozornět a učit se, jak se dají různé věci různě říct, různě zahrát, a jak peníze nejsou ve filmové branži to nejdůležitější!

Jedinou vadou na kráse pro mě byla dvouhodinová délka, během které mi plky hlavních hrdinů už začínaly trochu lézt na nervy a Karáskovy proslovy mi začínaly připadat jako příliš intelektuálně-onanistické.

Ale vzhledem k tomu, že toto začalo až někdy po dvou třetinách filmu, je nutno před Bohdanem Karáskem smeknout klobouk a těšit se, co dalšího natočí.

19 komentářů:

  1. - DUŠANÉ, ČÁU, CO TADY DĚLÁŠ?
    - Hraju ve svým vlastním filmu, heč.

    OdpovědětVymazat
  2. Na pseudointossky kecy dlabu, zasadni otazka zni: vypada tam Bokovka tak hypersukatelne, jako treba v Revivalu?

    OdpovědětVymazat
  3. Karel, Petr, Marek, Michal, koho to zajímá? Kde je Midway?? A taky jsem si nevšiml, že by tu byla recka filmu "Stáhni kalhoty a zemřeš tím smradem"! Jedu, jedu, jedu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Midway není a nebude. Asi moc výbuchů a málo intelektuálně onanistických keců.

      Vymazat
    2. Čím víc výbuchů, tím míň intel-onan keců. Nejsou prostě slyšet.

      Výbuchy jsou drahé, ale zlevňují. Intel-onan kecy jsou zdarma.

      Vymazat
    3. Intel-onan kecy nemám rád. Radši AMD-onan kecy

      Vymazat
  4. Film Karel, já a ty byl natáčen v průběhu roku 2018, s téměř neexistujícím rozpočtem a prakticky v jednom člověku. Přesto byl hotov do dvou let, a to v takové kvalitě, že mu sám Velký Výfuk dal 80 %.

    To jsem chtěl jen tak zmínit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobre ze si to napisal. Je to zaujimavy fakt a mal by tu byt zmieneny.

      Vymazat
    2. Velký výfuk

      youtube.com/watch?v=4PCkXYpWFgM&app=desktop

      Vymazat
  5. To vypadá, že by někdo zase chtěl začít jezdit do Varů. A jde a to od lesa. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  6. A chodívají na golf jako René já a Rudolf?

    OdpovědětVymazat
  7. Chybí mi v recenzi info, kam bys to Franto žánrově zařadil. Je to klasická česká depka, nebo čistě komedie s happy endem, nebo hořkosladký mix s pár (záměrně) vtipnými scénami? Díky za info

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. C)

      Jako takové ty nezávazné, odlehčené a ještě ne trapné věci, co točil Allen před mnoha desetiletími.

      Vymazat
  8. Nebudu komentovat děj, ale: Dle mě autor má až perverzní lhostejnost k vizuální stráce filmu. Úplně zbytečně popírá předchozích 120 let filmu tím, že jak sám píše "zbytečně nepřikrášloval zábery svícením" není to ani návrat ke kořenům filmařiny nebo k ničemu, svítilo a přikrášlovalo se odjakživa a zde není důvod kromě lenosti s tím něco alespon minimálně neudělat. Za 330 000 Kč, které dostal z fondu kinematografie (viz sekce rozhodnutí https://dotacni-parazit.cz/detail-dotace/5855CC17A806859A1CB60114E52A1B6EC4A23A86) mohl projevit alespoň nějakou snahu a koupit kameru co netočí interlaced jak v roce 2007 a koupit nějaká světla a další tooly ktere zvaldne obsloužit jeden člověk. Youtube je plné návodů jak si poskládat docela použitelný vybavení ke svícení filmu i z IKEI. Chápu že se dá argumentovat stylizací a záměrem, ale to je nejtypičtější výmluva u lidí co něco neumí nebo jsou líní, že se jim to tak líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, tady autor. Zkusím věcně zareagovat. 1) Kde jsem prosím psal o tom nepřikrášlování svícením? 2) Máte představu, kolik by koupě kamery, kterou jste měl na mysli, stála? My si techniku jen půjčovali. S myšlenkou, že dané peníze by bývaly stačily na víc, se upřímně setkávám poprvé. S osočením co do lenosti taky. (Asi je vám jasné, že oněch 330 tisíc nepředstavuje částku věnovanou na techniku, ale na úplně celou výrobu filmu se vším všudy.) 3) V nočních interiérech jsme svítili vždy, samozřejmě tak, aby scéna pokud možno nevypadala "nasvíceně". Máte nějaký konkrétní příklad scény, záběru, kde vám to připadá blbé a rušivé? 4) Je ale pravda, že "přikrášlovat" jsme opravdu nechtěli, pokud mezi svícením a přikrášlováním cítíte rozdíl. Myslím, že hlavně v poslední době najdete spoustu příkladů filmů komplet bez svícení (jak říkám, není to náš případ), vždycky jde o to, co je pro daný film podstatné, v čem spočívá a v čem ne. Nevidím v tom lhostejnost. Nic nesmí působit rušivě. Vracím se k otázce, co konkrétně vám vadilo.
      S pozdravem Bohdan

      Vymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.