Kněžství nelze sloučit s politickou stranou, píší slovenští biskupové. Zmiňují P. Kuffu

Kněžství nelze sloučit s politickou stranou, píší slovenští biskupové. Zmiňují P. Kuffu
15. listopadu 2019 Události Autor: Filip Breindl

Angažování se v politických stranách není přiměřené kněžskému stavu. Pokud ve společnosti vznikne přesvědčení, že někdo z duchovních ovládá politický subjekt, byť třeba z ústraní, je třeba takové aktivity okamžitě ukončit, napsali slovenští biskupové Stanislav Zvolenský a Štefan Sečka.

"Úlohou kněze je být otcem všech věřících, ne vůdcem těch, kteří se hlásí k určité straně," napsali předseda biskupské konference Zvolenský a spišský diecézní biskup Sečka. Výslovně zmiňují i v Česku známého kněze Mariána Kuffu, jehož bratr Štefan, bývalý poslanec, letos založil a vede konzervativní formaci nazvanou Křesťanská demokracie – Život a prosperita. Včera oznámil spojenectví před únorovými parlamentními volbami s některými krajně pravicovými formacemi včetně uskupení Kotlebovci - Lidová strana Naše Slovensko. "Toto stanovisko se v aktuálních okolnostech týká otce Mariána Kuffy, ale ve všeobecnosti i každého klerika, který by se angažoval v činnosti nebo veřejné propagaci politických stran," stojí v prohlášení slovenských biskupů. "Nezaložil jsem žádnou politickou stranu. Nejsem lídrem žádné politické strany," reagoval P. Kuffa s tím, že není ani členem politické strany, vymezuje se ale proti liberální filosofii.

Toto stanovisko sa v aktuálnych okolnostiach týka otca Mariána Kuffu, ale vo všeobecnosti aj každého klerika, ktorý by sa angažoval v činnosti alebo verejnej propagácii politických strán.


Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony