InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Chýnově besedovali s rodákem, který odešel za socialismu do Německa

Vlevo Oldřich Vondruška, vpravo Evžen Zadražil.  , Autor: L. Kolářová

Vlevo Oldřich Vondruška, vpravo Evžen Zadražil.     Autor: L. Kolářová

CHÝNOV - V Chýnově si připomněli sametovou revoluci ve čtvrtek výstavou dokumentárních fotografií, kterou na radnici připravil zastupitel Ondřej Jaroš. Vpodvečer pak následovala beseda s Oldřichem Vondruškou, který v Chýnově vyrůstal ve smíšeném manželky Němky a Čecha. Díky tomu mohl v roce 1981 legálně odejít do bývalé Německé spolkové republiky. Jednoduché to ale nebylo. V roce 2000 se Oldřich Vondruška vrátil do Čech a provozuje v Soběslavi penzion. S trochou zklamání konstatoval, že kdyby věděl, jakým směrem se bude vývoj v České republice ubírat, zůstal by v Německu.

 

Besedou provázel místostarosta Evžen Zadražil. Popovídat si s Oldřichem Vondruškou přišli hlavně jeho kamarádi a známí z dětství a sportování v Chýnově. Jeho příběh je nevšední. Ačkoliv vyrůstal s německou maminkou, německy po příchodu do NSR neuměl. Matka se s otcem seznámila po válce v karlovarském pohraničí, vdala se a zůstala v Československu, zatímco její příbuzní odešli do Německa. Oldřich Vondruška řekl, že německy se v té době raději vůbec neprojevovala a neučila německy ani děti. 

Po roce 1968 chtěla v Německu u příbuzných s rodinou zůstat, ale otec Oldřicha Vondrušky nechtěl. Oldřich se znovu na 13 let vrátil zpátky do Čech. Do Německa pak odešel až v roce 1981, tehdy nevěřil tomu, že by se Československu režim v dohledné době změnil. V Německu začal jako elektrikář od píky a vypracoval se až na vedoucího výroby ve firmě, která vyráběla počítačové komponenty. Mimoto působil v tenisovém klubu jako trenér. A v Mnichově měl byt, kde nacházely azyl různé osobnosti z uměleckého světa, které dostaly povolení ze socialistického Československa vycestovat na dovolenou nebo vystoupení. Například Jana Brejchová s Jaromírem Hanzlíkem, Petr Novák, za nimi přicházela Yvonne Přenosilová, která působila ve Svobodné Evropě. 

Po roce 1989 začal Oldřich Vondruška podnikat, pořídil si také penzion v Soběslavi. Za pár let zjistil, že na dálku se firma v Česku řídit nedá. Prosperovala kupodivu vždycky jen tehdy, když tu byl osobně přítomen. V roce 2000 se proto vrátil natrvalo. "Myslel jsem si, že se to tu bude ubírat směrem k německým zvyklostem, tam když politik udělá špatný krok, hned odejde a pyká. Tady čím větší zločinec, tím víc peněz a pravomocí," posteskl si zklamaně. Řekl, že kdyby tento vývoj tušil, z Německa by se nevracel. Řeč přišla na porevoluční časy, kdy Češi v Německu a v Rakousku hodně kradli, host besedy řekl, že to snad i dokáže pochopit, že naši lidé chtěli mít to, co dosud neměli a na co jim ani po revoluci prostředky nestačily. Zloději ale udělali ostudu celému národu. 

Chýnovská starostka Andrea Fraitová si vyloženě vyprosila taky něco pozitivního, co lze spatřovat na Češích. Oldřich Vondruška řekl, že Češi jsou vynalézaví, nápadití a kreativní. Rychle se aklimatizují v novém prostředí a jelikož nerespektují jen vytyčené mantinely, s nimiž se Němci obvykle ukázněně smíří, dokáží i v cizině vyniknout. 

Oldřich Vondruška závěrem poznamenal, že by si přál, aby se dnešní mladí lidé zajímali o historii, dokázali se z ní poučit a dali to u nás do správných kolejí. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace