Rodičovství v letech 1989 a 2019: Proč je to dneska mnohem lepší?

  • Rodičovství v letech 1989 a 2019: Proč je to dneska mnohem lepší?
    Všude hloupá hesla, povinné lampionové průvody a vymývání mozku ve škole? To už ne, díky
    Foto: Profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    16. listopadu  2019 
     06:00

    Pamatujete? Počínaje sedmým listopadem vždycky vypukl Měsíc československo-sovětského přátelství? Mohli jste ho ignorovat, ale vezměte jed na to, že ve škole nám s ním tehdy vymývali hlavy horem dolem, nebylo úniku. Je to samozřejmě ve víru velkých dějin maličkost, ale jsme rádi, že naše děti to už dneska zažívat nemusí. A že je můžeme vychovávat tak, jak sami uznáme za vhodné. 

    Samozřejmě, změny ve společnosti se odrazily ve výchově i způsobem, který je přinejmenším diskutabilní. Třeba v tom, že jsme uvěřili ve svatou moc podnětů a někdy to s rozvojem dětí přeháníme. Někdy jsme také moc ambiciózní. A taky se o děti mnohem víc bojíme a někdy je nepustíme samotné do školy nebo na kroužek ani v deseti dvanácti letech. Ale plusy rozhodně převažují. 

  • Mnohem méně je bijeme, více je hladíme a to je jedině dobře

    Tělesné tresty vůči dětem jsou v Česku takovým tolerovaným  domácím násilím
    Tělesné tresty vůči dětem jsou v Česku takovým tolerovaným domácím násilím
    Autor: istock.cz

    Tuhle změnu považuju za zásadní a pro děti i i rodiče velmi prospěšnou. Dnes Češi své potomky potomky mnohem méně tělesně trestají a na druhé straně už pochopili, že mazlením a vlídností v raném věku se dítě nerozmazlí. A že mu do to dalšího života dá potřebnou sebejistotu, díky níž ustojí různé životní krize.

  • Neposíláme je vedle, zapojujeme je do světa dospělých

    Co dělají rodiče v různých zemích odlišně?
    Co dělají rodiče v různých zemích odlišně?
    Autor: istock.cz

    Dá se to říci třeba takhle. Před nějakými dvaceti třiceti lety rodiče usilovali především o to, aby si dítě někde tiše v koutku hrálo a moc neotravovalo, dneska potomky běžně přibíráme k řešení rodinných záležitostí - plánujeme s nimi třeba to, kam se pojede na příští dovolenou. Podobně je bereme do muzeí, restaurací nebo na výstavy, kde čekáme, že se to bude líbit i těm, kdo tam dorazili bez dětí. 

  • Už žádné lampionové průvody

    Lampionový průvod na Den dětské onkologie 2018
    Lampionový průvod na Den dětské onkologie 2018
    Autor: Eva Fornálová

    Do lampionových průvodů s dětmi chodíme jedině dobrovolně, třeba na svatého Martina nebo při nějakých slavnostních příležitostech. A šílen prvomájové průvody s mávátky a stupidními socialistickými hesly vzaly za své úplně. Průvody byly samozřejmě jen vrcholem indoktrinace, kterou bylo třeba celé školství nasáklé. 

  • Školu si můžeme vybrat nebo dokonce založit

    Autor: istock

    Můžeme si vybrat školu přesně podle naturelu dítěte nebo podle našeho přesvědčení a když žádnou takovou nenajdeme, můžeme školu dokocne sami založit, třeba s podobně nadšenými rodiči. Platí to i o školkách, můžeme si vybrat montessori stejně jako waldorfskou nebo třeba lesní. Starší děti mohou jezdit studovat do zahraničí v podstatě kam si vzpomenou. 

  • Pravda jako samozřejmost?

    Autor: iStock.com

    Nemusíme s vlastními potomky hrát ponižující hru "tohle říkej jen doma, nikde ne ve škole nebo před lidmi". A celkově je moc fajn, že můžeme děti učit vyjadřovat své názory přímo a že není nutné číst z náznaků mezi řádky. Bavme se s nimi i o to společnosti, v jaké žijeme, o tom, co pro ni můžeme udělat my nebo oni - není to taková samozřejmost. 

  • Mnohem větší šance pro nemocné a postižené

    I děti s postižením mohou sportovat
    I děti s postižením mohou sportovat
    Autor: istock.cz

    I když to tak z různých sbírek víček nemusí vypadat, celkově mají děti s postižením nebo nemocné mnohem větší šance, že se jim dostane potřebné péče. Zdejší medicína je na špičkové úrovni, případně mohou v mnoha případech zdravotní pojišťovny zaplatit péči v zahraničí. Navíc se je stát nesnaží uklidit někam do ústavů v ústraní, což se dělo. Děti s různými handicapy, například na vozíčku, mohou chodit do normálních škol.

  • Cestování je svoboda

    Milují vaše děti cestování?
    Milují vaše děti cestování?
    Autor: istock

    A samozřejmě, nesmíme zapomínat na cestování. Nevadí, že na něj vždycky nejsou peníze ani není třeba vždycky vyrazit na cestu kolem půlky světa, ale ta možnost tu je. Cestování není jen zábavná kratochvíle, dětem vyloženě prospívá, když vidí jiné země, jiná města, jiné kultury, lidi mluvicí jiným jazykem. 

  • Mnohem více přemýšlíme o jejich výchově

    Takhle vypadaly nejen Vánoce před třiceti a více lety, fotky z loňské výstavy Retro zima za socíku
    Takhle vypadaly nejen Vánoce před třiceti a více lety, fotky z loňské výstavy Retro zima za socíku
    Autor: Profimedia.cz

    Dobře, možná je to povrchní, ale já jsem ráda, že na sobě moje děti nemusí nosit příšerné modely, jaké jsme v nějakých 80. letech coby malí nosili my. A ne, není nutné za ně vždycky dát spoustu peněz, second handy včetně internetových jsou skvělým zdrojem a další věcí, která tu před rokem 1989 nebyla. 

    Nemluvě o tom, jaký je dnes vběr knih nebo hraček. 

  • Lepší knížky, hračky, oblečení

    Autor: istock

    Vydavatelé knih o výchově mají žně. Protože dnešní rodiče snad více než kdy v minulosti neustále řeší, zda používají ty správné výchovné postupy. Existuje samozřejmě více doporučených trendů a tak jsou o nich otcové a zejména matky ochotny hodiny diskutovat na internetu. Příklad? Třeba správná reakce na to, pokud vás batole v afektu plácne. Vrátit mu to? Obejmout ho? Poslat ho za dveře? Vést s ním o tom debatu? Trendem je zejména respektující výchova, v níž rodič například dítěti neříká, co je správné a doufá, že na to potomek přijde sám.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku