Otevřela balíček a opatrně vzala do ruky jeho obsah, který by asi kdekoho jiného pořádně vyděsil. V ruce držela přesný model lidské ledviny. Lékařka z vídeňské nemocnice se však zaradovala. 

Na tuhle zásilku od svého českého kolegy Jiřího Froňka, chirurga a šéfa transplantační kliniky IKEM, nedočkavě čekala. Připravovali se spolu na mezistátní párovou trojvýměnu ledvin (kterou si můžete představit jako takovou lékařskou akci Kulový blesk) a 3D model ledviny byl před operací důležitou informací navíc.

Týden před startem transplantací ji tým z pražského IKEM vytiskl z plastových polymerů na 3D tiskárně a poslal do rakouské univerzitní nemocnice Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien. Lékaři ve Vídni tak viděli přesnou velikost, tvar a cévní napojení orgánu. 

To bylo před rokem. Od té doby se o tisk modelů stará IT oddělení přímo v IKEM. 

Jeho doktoři sice velikost a podobu orgánů znají z CT, tedy z výpočetní tomografie, jenže sken nemusí být vždy úplně přesný, a proto je 3D model z tiskárny téměř ideálním doplňkem. 

Téměř. Jak Froněk připomíná, zatím je 3D tisk stále pomalý. „U transplantací není moc času nazbyt,“ krčí rameny a ukazuje model dětských jater. Byla to první játra vytištěná na 3D tiskárně v Česku. „Tiskla se osm hodin a tolik my ve většině případů prostě nemáme,“ lituje špička české transplantační medicíny. 

Doufá ale, že časem by mohl 3D modely využívat třeba při transplantaci jater dvěma pacientům. V tomto zákroku drží Froněk světové prvenství. V roce 2013 tak zachránil život mladému manželskému páru, který se otrávil houbami. 

„Kdybych měl pro takové případy 3D model rychle k dispozici, mohl bych rozdělení jater provést nejdříve na něm a přesně znát objem části jater, která transplantuji,“ vyhlíží budoucnost český chirurg. 

Do té doby ale pro 3D modely našel ještě jedno cenné uplatnění. Dlouho ho trápilo, že stát dost neoceňuje žijící dárce orgánů. „Jsou to přitom tak krásní a milující lidé,“ tvrdí Froněk.

Vydání Forbesu 3D punk

A tak se rozhodl, že každému z nich vytiskne ledvinu, kterou někomu daroval. „Přináší to neuvěřitelné emoce,“ říká. Vytisknutý orgán od něj dárci dostávají několik dní po zákroku, při propuštění z nemocnice.

„Říkám jim, že jsem jim ledvinu vzal, tak ji teď symbolicky vracím. Je to jen malý dárek, ale znamená pro ně strašně moc.“