Muzikant zlínské kapely zachránil život nemocnému chlapci

ZLÍN - Dojemným setkáním chlapce, jemuž zachránila život transplantace kostní dřeně, s dárcem, který byl vybrán jako kompatibilní - muzikantem zínské kapely Avion big bandu, vyvrcholil koncert této kapely a hostující skupiny Buty ve zlínském Kongresovém centru. Serveru Zlin.cz to oznámila Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Avion big band před pěti lety vydatně pomohl s rozjezdem kampaně Jedu na dřeň, která na významných akcích, jako je například Den Zlínského kraje, Dny lidí dobré vůle na Velehradě či Barum Rally, oslovuje širokou veřejnost s cílem získat co nejvíc zdravých lidí do registru dárců kostní dřeně.

Právě kapela Avion big band byla první, kdo se tehdy zapsala, protože je v ní hodně mladých, a tak se pod vedením kapelníka Martina Červinky všichni navzájem „hecli“ pro dobrou věc. A jednomu z nich – pozounistovi Martinu Šidlíkovi – doopravdy vyšla šance zachránit život konkrétního chlapce Káji, který onemocněl zákeřnou leukémií. Uzdravený Kája přicestoval do Zlína na koncert s celou svou rodinou až z Kladna, aby svému zachránci poděkoval. A nebyl sám. Také hejtman Jiří Čunek ocenil celou kapelu za nezištnou podporu myšlenky dárcovství kostní dřeně a předal hudebníkům speciální edici broušeného skla: karafu se štamprlemi pro každého z nich a k tomu slivovici jako prevenci infekce. Především však poděkoval všem, kdo jsou aktivní v náboru dárců kostní dřeně. „Je to úžasná věc! Měli bychom dělat všechno pro to, abychom si uvědomovali cenu života – nejen vlastního, ale i života těch druhých,“ řekl Jiří Čunek.

Se svými pocity se svěřil také šťastný dárce Martin Šidlík: „Od svých osmnácti let pravidelně daruji krev v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, ale nikdy mě nenapadlo zapsat se také do registru dárců kostní dřeně. Děkuji proto všem, kdo dělají nábor i tuto kampaň. A samotný odběr? Bylo to šest dní dovolené, několik injekcí, 1 600 najetých kilometrů a pak pár hodin po transplantaci chvíle rekonvalescence, něco jako chřipka,“ řekl.

Cenu Fair play předal kapele Avion big band také od Autoklub České republiky, hlavní partner kampaně Jedu na dřeň. Tato kampaň vznikla díky spolupráci paní Zdeny Wasserbauerové, dlouhodobé organizátorce náboru dárců kostní dřeně, a zlínské firmy Reklamní inženýři, která stojí za marketingem této iniciativy. „Zásluhou paní Wasserbauerové, která byla motorem, jenž nás nastartoval, už ´na dřeň jedeme´ pět let a za tu dobu se zapsalo do registru dárců 3 255 lidí,“ sdělil Jan Čada ze společnosti Reklamní inženýři.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x