Hlavní obsah

USA zřejmě prodlouží licenci pro obchodování s Huawei

Washington

Americká vláda zřejmě v pondělí o dva týdny prodlouží licenci, která umožňuje americkým podnikům obchodovat s čínským výrobcem telekomunikačních zařízení Huawei. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Logo společnosti Huawei

Článek

V pondělí vyprší srpnové prodloužení licence o 90 dnů. Podle jednoho ze zdrojů nyní americká vláda pracuje na delším než dvoutýdenním prodloužení licence, které však čelí regulačním překážkám.

Johnson riskuje roztržku s USA, chce pustit Huawei k britské 5G

Mobil

Washington v květnu společnost Huawei kvůli bezpečnostním obavám zařadil na černou listinu. Následně však americké ministerstvo obchodu umožnilo firmě Huawei nakupovat některé americké zboží, aby zmírnilo dopady na její zákazníky, z nichž mnozí provozují komunikační sítě na americkém venkově, napsala agentura Reuters.

Anketa

Myslíte, že sankce USA vůči společnosti Huawei jsou oprávněné?
Ano.
37,2 %
Ne.
62,8 %
Celkem hlasovalo 1185 čtenářů.

Technologičtí giganti dávají od Huawei ruce pryč

Google v reakci na přidání společnosti Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu uvedl, že přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U chystaných produktů by tak nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

Omezení ze strany Googlu není pro Huawei jediný problém. Kvůli celé bezpečnostní kauze dávají od čínského výrobce ruce pryč také další technologické giganty. Jsou mezi nimi společnosti Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě.

V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám