Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Král Šumavy zemřel. Josef Hasil (†95) byl legendou mezi převaděči

Aktualizováno -
16. listopadu 2019
19:25
Autor: Vlaďka Hradská, kal - 
16. listopadu 2019
19:00

Ze všech převaděčů nejvíce riskoval, vyvázl i z přestřelek a převedl z totalitního Československa na Západ desítky lidí. Řeč je o Josefu Hasilovi (†95), který zemřel v pátek večer v Chicagu, jak informovala Česká misie ve městě Brookfield v americkém Illinois. Informaci Blesku potvrdil Hasilův syn Josef Vávra. Zpráva o smrti otce ho prý zaskočila, mluvil s ním po skypu před týdnem a vypadal v pořádku. Právě Hasil byl pravým Králem Šumavy.

Legendárním převaděčem nebyl z filmu Karla Kachyni známý Kilián, ale Josef Hasil. Nezemřel však kulkou pohraničníků jako filmový hrdina, ale až v pátek v USA. Králem Šumavy nazývali Josefa Hasila podle zápisů v archivech sami pohraničníci a StB. Byl pro ně noční můrou. 

O Králi Šumavy natočil Kachyňa podle předlohy Rudolfa Kalčíka stejnojmenný film. O Hasilovi tam není ani slovo. Tehdejšímu politickému zřízení se nehodilo do krámu, že americkým agentem je bývalý pohraničník. Proto označili za Krále Šumavy německého pašeráka a převaděče Franze Nowotneho, zvaného Kilián.

„Můj otec pracoval u ozbrojené ostrahy železnic a s Hasilem se znal. Řekl mi, že ten film je snůška nesmyslů,“ uvedl Vladimír Fišpera ze Čkyně. To potvrdil i sám Hasil: „Přes žádné močály jsme nechodili, jak se uvádělo. To by byla jistá sebevražda.“

Pohraničník Josef Hasil pomáhal lidem k útěku z totalitního Československa. Byl za to odsouzen na devět let. Po roce v mosteckých dolech utekl a stal se agentem-chodcem. Tehdy začala jeho kariéra Krále Šumavy. Pracoval pro americkou výzvědnou službu a do roku 1953 převáděl lidi do Bavorska. Po vzniku železné opony odjel do USA a pracoval v automobilce. Důchodu si užíval v Chicagu.

  • Na devět let za mříže odsoudil Hasila vojenský prokurátor Karel Vaš (†96), který poslal na smrt Miladu Horákovou.
  • Hasil vodil uprchlíky v noci v mlze i vánici po několika trasách. Jeho teritoriem byla Zvonková, České Žleby, Nové Údolí a hřbet od Třístoličníku přes Plechý a Trojmezí.
  • Kvůli vazbám na Hasila skončilo před komunistickým soudem 96 lidí.
  • Za pohřeb Hasilovy matky skončil mladý kněz Miloslav Vlk jako myč oken, pozdější kardinál.
  • Josefu Hasilovi udělil v roce 2001 prezident Václav Havel (†75) Medaili Za Hrdinství.

gabreta ( 17. listopadu 2019 01:20 )

"Právě Hasil byl pravým Králem Šumavy".
Tak v tom se autor článku mílí. Každá část Šumavy, měla svýho nepsanýho Krále. Hasil na Žlebech, kde mu zastřelili bráchu a na Františkově Kilián Nowotny!

anka ( 16. listopadu 2019 23:27 )

Hrdina....RIP

Honza Konečný ( 16. listopadu 2019 23:09 )

Měli ho na hranicích odstřelit jako škodnou

Erman ( 16. listopadu 2019 21:51 )

Cest jeho pamatce. Byl to narodni hrdina.
Josefe odpocivej v pokoji!

mord ( 16. listopadu 2019 20:33 )

To věřím šmudlo. Udavač volí udavače oligarchu zdražil ti cigára šmudlo

Zobrazit celou diskusi