Kubánský ministr vnitra Bermejo nesmí vstoupit do USA. Porušuje lidská práva ve Venezuele, řekl Pompeo

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila cestovní sankce na druhého vysokého kubánského politika. Zesiluje tak tlak na zemi kvůli pokračující podpoře vlády venezuelského prezidenta Nicoláse Madury. Zákaz vstupu do země se týká kubánského ministra vnitra, kterým je Julio César Gandarilla Bermejo, kvůli jeho účasti na hrubém porušování lidských práv ve Venezuele, oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Vláda Donalda Trumpa rozhodla, že Gandarilla Bermejo nesmí vstoupit do USA. | Foto: Tom Brenner | Zdroj: Reuters

Zákaz je spíše symbolickým krokem. Pompeo dodal, že Gandarilla Bermejo je také zodpovědný za svévolné zatčení a zadržení tisíců kubánských občanů a nezákonné uvěznění více než 100 politických vězňů na Kubě. Jeho ministerstvo dohlíželo na mučení politických disidentů, zadržených a vězňů, a také na vraždu některých těchto osob policejními a bezpečnostními silami.

Muž, který bojuje 30 let za demokracii: Vláda na Kubě něco mění, aby se nic nezměnilo. Je to hybrid

Číst článek

V září Washington uvalil podobné omezení na šéfa kubánské komunistické strany Raúla Castra, bývalého prezidenta a mladšího bratra Fidela Castra, kvůli podpoře Madura a jeho zapojení do toho, co USA nazvaly hrubým porušením občanských práv.

Kromě samotného kubánského ministra nesmí do USA ani jeho děti, Julio César Gandarilla Sarmiento a Alejandro Gandarilla Sarmiento. Pompeo vyzval také další země, aby se připojily k USA. Kubánská vláda v minulosti ostře odmítal podobná obvinění.

Sankce jsou nejnovější z řady represivních opatření, která Trump přijal vůči Kubě od nástupu do funkce v roce 2017. Potlačuje tak historické otevírání Spojených států Havaně za vlády jeho demokratického předchůdce, Baracka Obamy.

Důvodem k zostření sporů je kubánská podpora Madury. USA a desítky dalších zemí na počátku letošního roku uznaly opozičního vůdce Juana Guaidu za právoplatného prezidenta Venezuely. Maduru nadále podporují Čína a Rusko, napsala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme