Hlavní obsah

Žižkov v roce 1989: Začalo to na »Škroupáku«

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rodáci ze Žižkova vzpomínají na listopadové události před třiceti lety na Vysoké škole ekonomické (VŠE) skrz výstavu s názvem „Ze Škroupáku na Národní a dále ke svobodným volbám“. V prostorách univerzity vznikl ojedinělý projekt k třicetiletému výročí sametové revoluce ilustrující, jak Žižkov tehdy prožíval revoluční rok 1989.

Žižkov v roce 1989: Začalo to na »Škroupáku«Video: Novinky

 
Článek

Informace o tehdejších událostech si lidé předávali mezi sebou letáky nebo ústně. I když dnešnímu starostovi Prahy 3 bylo teprve deset let, i on se podílel na šíření informací. „Měli jsme báječnou paní učitelku, která po nás o výtvarné výchově chtěla, abychom malovali plakáty, které zvou na demonstrace. O tělesné výchově jsme běhali kolem Jiřího z Poděbrad a ty plakáty jsme rozvěšovali. Myslím, že jí chtěli vyhodit, ale už to nestihli,“ vzpomíná s úsměvem na tváři starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Foto: Přemysl Fialka

Na Škroupově náměstí zazpívala v roce 1988 Marta Kubišová.

Divadelní scéna

Kromě obecných politických událostí věnuje výstava pozornost také tehdejší kultuře Žižkova. „Žižkov se mohl pochlubit svérázným Junior klubem Na Chmelnici, kde výběr programů a jednotlivé koncerty, kapely, divadla byly jedinečné, charakteristické pro Žižkov. Často byly trnem v oku režimní kultuře,“ prozradila historička Vlková.

Havlovi

Jednou ze zajímavostí výstavy jsou také fotografie Václava a Olgy Havlových. Málokdo totiž ví, že Olga Halvová se narodila právě na Žižkově a Havel zde byl souzen.

Foto: Přemysl Fialka, Novinky

Olga Havlová byla na Žižkově narozená.

„Jako první z událostí jsme vybrali Škroupovo náměstí, protože 10. prosince 1988 zde proběhla první demonstrace. Tím to všechno začíná, Žižkov má v tomto prvenství. Odrážíme se od prosince 1988 a velmi rychle se přesouváme do roku 1989, kde se stručně věnujeme událostem během Palachova týdne a následujícímu zatčení Václava Havla, který byl souzen na Praze 3,“ sdělila Novinkám historička, jedna z autorek výstavy.

Koncerty, besedy

Podle mluvčí Prahy 3 Michaely Luňáčkové se výročí 17. listopadu slaví celý měsíc, městská část proto kromě výstavy plánuje i přednášky či koncerty s legendami českého undergroundu. „Povídání s osobnostmi roku 1989 se zúčastní nejen bývalý studenti VŠE, ale například i zakládající člen Občanského Fóra pan Lubomír Šmitmajer,“ řekla Luňáčková.

Foto: Novinky

Praha 3 připravila pro Žižkováky spoustu k akcí po celý listopad. Jedna z nich je výstava na VŠE.

Výstava bohatá na historické fotografie i nepříliš známé informace potrvá v prostorách VŠE do 27. prosince. O dalších akcích informuje Praha 3 na svých webových stránkách nebo na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám