Uhlíkové nanotrubičky ochrání hypersonické letouny před žárem

Letecká doprava by v příští dekádě měla přeřadit na vyšší rychlostní stupeň. Velká očekávání vkládají inženýři do hypersonických letounů, tedy takových, které dokážou letět rychlostí Mach 5

18.11.2019 - Stanislav Mihulka



V laboratořích na řadě míst světa vznikají letouny nové generace, které budou schopné vozit pasažéry a náklad hypersonickými rychlostmi, tedy rychlostmi minimálně Mach 5. Extrémní rychlost bude velmi zatěžovat konstrukci letounu, proto je nutné zároveň vyvíjet nové materiály, které takovou zátěž zvládnou.

Američtí vědci a inženýři Floridské státní univerzity vsadili na pokročilé nanomateriály, které jsou tvořené plátky z uhlíkových nanotrubiček, tedy nepatrných trubiček, které tvoří jediná stočená vrstva atomů uhlíku. Z tohoto materiálu je možné vytvořit velmi lehký a zároveň velice odolný tepelný štít, který ochrání letoun při hypersonickém letu.

TIP: Plátky grafenu na pilířích nanotrubiček: Uhlíkové nanomateriály ve 3D

Nový materiál, kterému jeho tvůrci přezdívají „buckypaper“ je po stlačení do vrstev tepelného štítu asi 10× lehčí než ocel stejné velikosti, ale zároveň je až 500× pevnější. První testy ukázaly, že tenké vrstvy tohoto materiálu si uchovávají svoji pevnost a ohebnost, zatímco výborně chrání před žárem, až do teploty 1 900 °C.


Další články v sekci