AMD je konečně dobrou volbou i v noteboocích? Lepší výkon než Intel ve střední třídě. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 17 listopad 2019
altNení tomu tak dávno, co jste o AMD notebook (natož dobrý), na trhu ani nezakopli. Už je lépe.

 

 

 

 

Zatímco na desktopu už všichni vědí, že Intel kope druhou (po uvedení nových Threadripperů tak maximálně třetí) ligu daleko za AMD, které jasně vede na všech frontách, situace v mobilní oblasti zdaleka tak jednoznčná není. Intel stále dominuje výkonem mobilních CPU, protože AMD zdaleka nedodalo na trh vše, co mohlo. Nicméně situace je mnohem lepší ve středním a nižším segmentu, kde AMD už dokáže Intel nejen vyrovnat, ale i překonat. Problém navíc představovaly často podivné a zbytečně omezující konfigurace některých notebooků, které výrobci s AMD platformou posílali na trh. Ale situace se výrazně mění. Dnes když chcete slušný notebook za slušné peníze, tak už se dá vybírat a světě div se, Intel není nejlepší platformou v tomto segmentu:

Linus udělali zajímavý test cenově dostupných notebook kolem zhruba 17 tisíc korun (tedy takových, které velká část lidí skutečně kupuje a používá). Ten ukázal hlavně, jak dobré jsou už aktuální AMD konfigurace a procesory. Pro české uživatele snad jen řeknu, že pokud budou hledat testované Lenovo Flex 2v1 ve videu, tak u nás se prodává pod odlišným označením, a to jako IdeaPad C340.

Jde o typického zástupce dnešních konvertibilních notebooků střední třídy. Má 14 FullHD IPS panel, dotykový a notebook se dá „přetočit“ a používat jako tablet, což osobně považuji za skvělou konstrukci. V provedení C340-14API má AMD RYZEN 5-3500U procesor (4jádra/8vláken), 8GB RAM, integrovanou grafiku Radeon VEGA 8, 256GB SSD. Zkrátka taková normální konfigurace použitelná a více než dostatečná pro drtivou většinu uživatelů.

Ve stejném šasi pak LENOVO nabízí model C340-14IML, která je o 1000 korun draží. Obsahuje Intel Core 5-10210U (14nm) (4jádra/8vláken) a integrovanou grafiku Intel UHD. Jinak je stejný. Víceméně tedy tyhle dvě konfigurace srovnávali (v jejich byl starší 8250U, což je ale úplně stejný procesor jen s nižším jednojádrovým turbem, ale stejná architektura, výkon atd.). Zajímavé na tom srovnání jsou dvě věci. První, vylepšení AMD po stránce BIOSu a dalších věcí hrají velkou roli. Aktualizací Biosu i samotného Windows + ovladačů, došlo k výraznému zlepšení výkonu AMD v mnoha případech i o desítky %. Druhou zajímavou věcí je, že Intel často výrazně překračuje udávané TDP.

Procesorově je to tak velmi vyrovnané, což je pro Intel špatná zpráva, protože AMD RYZEN 5-3500U je jen 12nm procesor ZEN+ architektury, a AMD už co nevidět představí 7nm novinky. Intel sice má nové 10nm procesory, ale ty nejsou v praxi o nic výkonnější! Mají sice lepší IPC, ale nižší takty a v mnoha případech dokonce dokáží podat nižší výkon, než stávající 14nm modely:

Samozřejmě nejzásadnějším rozdíl je výkon integrované grafiky v procesorech, na které tyhle stroje spoléhají. Notebooky jsou srovnatelné co do výbavy a zpracování i výkonu procesoru a efektivity (výdrž na baterie je podobná), ale AMD verze nejen že je levnější, ale má i skutečně použitelnou grafiku. AMD Radeon Vega 8 v RYZEN 5 je téměř 2x výkonnější než Intel UHD grafika! Hlavně je použitelná i pro lehké hraní her, což Intel není vůbec. Tady se zkrátka láme chleba.

Takže notebooky s AMD procesory nejen že jsou na trhu, ale jsou i často celkově lepší, než co v dané cenové hladině najdete v identickém provedení s Intelem. A to se stále bavíme o souboji starého RYZENu. O to více jsme určitě zvědaví na nové 7nm procesory AMD a notebooky s nimi, které se představí v lednu na CES a v dalších měsících dorazí na trh. Nejspíše ale půjde ze začátku o dražší kousky přes 20 tisíc a víc, předpokládám ale, že současné 12nm RYZEN 3000U procesory zůstanou na trhu a budou cenově dostupnější, což umožní je dostat běžně i do notebooků za 10 – 15 tisíc, což by byla pecka vzhledem k tomu, co tohle kombo CPU+iGPU dokáže v praxi nabídnout. Z toho, co jsem ale už slyšel (a brzy uvidím), výrobci jsou dost nadšení z nové 7nm mobilní platformy AMD, což se o nové 10nm platformě Intelu vůbec říci nedá. Tam skutečně je problém, že v mnoha případech nové 10nm procesory zaostávají v praxi výkonem za současnými 14nm modely, a to se samozřejmě těžko vysvětluje …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
EuMatBa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - SSD 2019-11-18 05:33:03

Prodává se i verze s 512 GB M2 SSD: https://www.alza.cz/lenovo-ideapad-s340-14?dq=5635219&o=12

Ale upřímně jsem rád, že jsem si početl pozitivní hodnocení, minulý týden jsme ho totiž doporučil sestře :-)
milda001 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 05:42:23

Před rokem jsem si u HP objednal EliteBook 755 G5 s Ryzen 7 PRO 2700U a jsem sním maximálně spokojený. Tehdy nebyl vůbec dostupný a samo HP nevědělo, jestli na našem trhu bude.
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ... 2019-11-18 05:46:10

No je dobré vidět, že se konečně něco děje a dají se sehnat slušné notebooky s komponenty AMD.

Jen mě mrzí, že to jde všechno strašně pomalu a i když už máme na trhu výkonnější notebooky s komponenty AMD, tak mi ty notebooky svým zpracováním prostě nevyhovují. Jsou ořezané, nejsou to ty lepší a vychytanější verze notebooků, ale spíš ty levnější. Mluvím především o ASUS TUF... který sice má Ryzen 7 a má i slušné grafiky GTX1650ti nebo RTX2060, ale to je asi tak vše, protože zbytek notebooku je prostě plasťák s nejnutnější výbavou a zbytek prostě smůla.

Až začnou vycházet notebooky typu MSI Raider, Lenovo Legion nebo Dell G7 s komponenty AMD, tak to teprv o něčem bude.

Sám jsem se nedávno rozhodoval, jestli si mám vzít ten ASUS TUF 705 (AMD+nVidia) a nebo Dell G7 (Intel+nVidia) a prostě na plné čáře vyhrál ten Dell přesto že byl dražší, protože Asus TUF vedle něj vypadal prostě uboze levně. Nehledě na to, že konfigurace Dellu byla prostě výkonnější.

Ale samozřejmě tady se jedná o cenové rozmezí 35 tisíc + ...to tolik lidí nezajímá, ale já jsem prostě takovej notebook chtěl, tak jen přikládám své zkušenosti při nákupu.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 08:59:13
avatar
Myslím, že i tady byla recenze dobrého herního NB z řady Asus G. TUF je, jak správně píšeš, to nejlevnější a tím pádem se od toho kromě skvělého poměru cena/výkon moc očekávat nedá, ale to G-čko už vypadalo zajímavě.
Nicméně Dell G7 vůbec neznám, takže netuším jaké je srovnání...

Jedno je ale jisté, takovému srovnání stejného modelu se stejně kvalitní výbavou jen jednou v Intel a jednou v AMD variantě, se výrobci vyhýbají jak jen můžou. Nejspíš proto, že potřebuji prodat ty plné sklady Intel CPU. Většina AMD modelů je tak levnější a méně kvalitní a pokud už náhodou výrobce dělá obě CPU varianty v jednom modelu, tak alespoň tu AMD variantu okleští o něco, po čem touží lidi, kteří mají peníze na dražší NB...třeba tím, že tam dá jen základní TN FullHD displej, zatímco do Intel varianty jde dát 1440p IPS nebo i lepší...
Nebo tam nedá USB-C 3.2 případně Thunderbolt, atd.

Tak snad už se blýská na lepší časy!
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 09:16:54

Přesně tak, ten TUF od Asusu neměl ani čtečku paměťových karet... hlavně že mě kolotočářskou RGB podsvícenou klávesnici. Celkově je jeho vzhled i na fotkách velmi laciný.

Konfigurace Ryzen7 3750H, 16GB RAM, GTX1660Ti, 512GB SSD + 1 TB HDD vyjde na czc.cz 36 tisíc.

Já jsem si za 38 koupil toho Della, který se netváří jako nějakej gaming stroj, působí naprosto čistým nenápadným designem, ale má v sobe i7 8750H, 16GB RAM (rozšířil jsem na 32), RTX 2060, 256GB SSD (rozšířil jsem na 1TB Samsung EVO) + 1 TB HDD. Jenže k tomu má čtečku paměťovek, Čtečku otisků prstů v zapínacím tlačítku, Thunderbolt, všechy USB 3,1 a 3,2. HDMI, miniDP, síťovky Killer. Navíc třeba NBD záruku... tak proč bych si sakra kupoval toho Asuse?

Fakt doufám, že až si budu kupovat další notebook, tak už budou AMD+AMD vychytané stroje a bude z čeho vybírat. Dnes je to fakt tragédie.
sevos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 10:36:49

jj naprosto souhlasím. Třeba u Lenova mi děsně štve, že AMD varianta Ečkový (E595) řady nemá čtečku otisku prstů, podsvícenou klávesnici a podobně, přitom konstrukčně i vizuálně uplně stejnej noťas s Intelem to má.

Jako PROČ???
lada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dostupnost 2019-11-18 07:48:28

Pred dvema tydny jsem koupil nasledujici stroj s 3500U za 14 tisic. Nic jsem si od toho nesliboval, byl myslen jen jako hracka pro deti, at poznaji i neco jineho nez mobil.

https://notebooky.heureka.cz/lenovo-ideapad-s340-81nc00ayck/

Za ty prachy jsem nic necekal a jsem prijemne prekvapen. Jeste kdyby vyrobce dokazal udelat regulaci chlazeni a ne jen prepinani mezi pasiv/vysavac. A tim se dostavam k problemu, ktery zde jiz padl. Chtel jsem AMD, cilene jsem ho hledal... A vysledek? Nabidka naprosto tristni, prevazne v nejlevnejsich radach, vybava na minimalni urovni, mizerna dostupnost v obchodech. A to v dobe, kdy se ohlasuje nastupujici generace, tak drzme palce, at to s ni je lepsi nez dnes.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 14:43:13

prave som vybral rovnaky na nejake tie kancelarske prace.. ale teda iba prepinanie pasiv/vysavac sa mi moc nepaci.. nejaky model, kde je to urobene lepsie?
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 20:46:19

No snad se to s aktuální generací zlepší...
Rád bych také vyměnil oba své ntb přecejen Ivy bridge už dnes není úplná novinka na běžné čudlání mám i3-3227u a na práci i7-3820qm a ani jedno už není ono .
Je pravda že oba asi brzdí grafika a u toho druhého asi bude opravdu problém najít náhradu v rozumné ceně...

Jinak Lenovo už bych z profesionální deformace nebral jiné než ThinkPad,ty ideapady nahradí jakýkoliv noname při stejné kvalitě... Sice pro děti by to mohlo být jedno ale jakýkoliv ThinkPad vydrží násobně déle. Morálně možná ne ale funkčně ano.
Tygrous [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - MSI Aplha 2019-11-18 08:28:48

A jakej je Váš názor na MSI Alpha 15?
Má to cenu kupovat notebook za 33k s 4GB grafikou?
Libí se mi, ale bojim se té grafiky, že nebude stíhat.
Díky za konstruktivní názory.
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 09:22:14

No AMD říká, že to je přeborník na hraní e-sport her při vysokých FPS. ty e-sport hry samozřejmě při rozlišení 1080p nejsou nijak extra náročné, takže to bude pravda.

Otázkou je, jak se to bude chovat při hraní nějaké náročné hry no. 4GB by mohlo být už celkem málo. Je tedy na tobě, jaké hry hraješ a tak...

Já mám teď v ntb RTX2060 6GB a jako na 1080p je to dost silné všude.
dakuhonoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 09:34:29
avatar
Nie nemá, určite hľadaj ďalej a nájdi models s viac VRAM, 4GB dnes už skutočne nestačí
Tygrous [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - MSI Alpha 2019-11-18 09:56:50

Děkuji za názory, mně se zdá také ten noťas nevyvážený. Jako chci hrát v nativním rozlišení a aspoň na lepší průměr grafiku a hry jako modern warfare/rust/wot.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 20:53:50

Nevím v jaké kvalitě je zpracován Asus tuf ale za nižší ceny nabízí gtx1660ti což by nemusela být špatná volba dle parametrů, pokud to není vyloženě "aušus"
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ktorý Linus? 2019-11-18 16:59:43

>Linus udělali zajímavý test cenově dostupných notebook

sv. Linus ani Linus Benedikt to asi nebol

Zoznam pápežov

1. sv. apoštol Peter (Petrus) 33/42 – 67
2. sv. Linus 67 – 76/8
....
265. Benedikt XVI.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_p%C3%A1pe%C5%BEov

Linus Benedict Torvalds (* 28. december 1969, Helsinki, Fínsko) je fínsky programátor, ktorý začal vývoj Linuxu, jadra operačného systému
https://sk.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds
...
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 4Gb paměti u GPU ? 2019-11-18 17:05:00

Tygrous já mám RX 580 4Gb .. Hraju 1080p a rozhodně mi Videoram nechybí. Ano už to někde bude na hraně ,ale na full hd si myslím že stále dostatečné. A kdyby bylo nejhůř ,tak určitě nepůjdeš s detaily na low ,ale třeba na vyšší medium.
fonda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - pomoc s grafikou 2019-11-18 20:26:39
avatar
zdravim
Potřebuji pro synka postavit PC. Vše mam promyšlené, až na grafiku. Nechci tam nyní dávat starou RX570/580/590 ale chtěl bych něco moderního, méně žravého. Otázka asi nejlépe pro DD: Stihnu do vánoc koupit RX5500? (nV nechci...)
Díky
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 20:44:55
avatar
šance pořád je ...
fonda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 20:54:00
avatar
To nezní moc pizitivně. Tak tedy postavim PC bez grafiky, prdnu tam stařičkou HD2600XT z šuplíku a budu čekat Co se dá dělat.
Díky Honzo
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 22:04:17
avatar
uvidíme, co se dozvíme tento měsíc ...
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 22:47:11

Tak AMD je primárně zaměřeno na cpu a neustále představuje novinky. Rozhodně nelení a před půl rokem nabídlo mainstreamové grafiky, aby i v gpu mělo nějaké zastoupení.
Nejde všechno hned. To je dobré si uvědomit.
Polud spěcháš na grafiku, tak klidně vem od nvidie GTX 1660 a nehroť to. Zbytečně se vymezuješ jen pro AMD, ale ono není schopno nabídnout hned vše od procesorů po grafiky. Je to nereálné. Lowend prostě není primární. Jak jsem psal, mainstream tu je půl roku. Pokud chceš cenově dostupnější gpu, tak vem klidně i tu nejlevnější nvidii. Děti to řešit nebudou na čem hrají a budou spokojeni.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 22:54:09

Pokud je šance strčit tam něco z šuplíku tak není tak zle... Až karty vyjdou tak bude mít člověk možnost porovnat zda nové grafiky stojí za to (pokud bude výkon kolem 570 a cena jako za 1650 tak to prostě trhák nebude)
Já čekal na 5600 ale ta se neobjevila, měl jsem slíbeno lehce jetou 5700 až vyjde 5900 ale její chování v qhd dotyčného donutilo koupit 2070. Nakonec jsem nevydržel a koupil 1060... Bohužel zase unáhleně... Po měsíci mě okolnosti donutily přejít na NTB kde HD4000 ani K3000 nepodávají použitelný výkon na hraní.
A to pak je teprve rozhodování Narvat celou výplatu do NTB který zvládne trochu hraní i práce, nebo dokoupit pár deskovek co člověk nutně potřebuje, nebo koupit youngtimer jaguár aby se pes necítil jako socka (když už páníček je a ještě k tomu škrt) a konečně se vozil pořádnou károu
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 23:15:33

Podobně jsem to udělal i u kluka. První hry byly na bazarovém šrotu. Samozřejmě jsme se nevyhnuly nestabilitě, ale díky tomu , že jsem ho zasvětil v čem je hw problém, tak zná komplet pc až po nastavení detailů až po slideshow
Dneska už pozná základní věci co a jak pracuje a jak to "opravit". Dnes má slušný komp, ale těmi zkušenostmi si musel projít. Taková lego/pc hra
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 478x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 659x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1214x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1051x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1080x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1741x
Komentářů: 6