Odešel Král Šumavy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Odešel Král Šumavy

Josef Hasil (†95) převedl za totality přes hranice desítky lidí, v pátek zemřel v Chicagu
Josef Hasil (†95) převedl za totality přes hranice desítky lidí, v pátek zemřel v Chicagu (Foto Wikipedie, ČT)

Za války spolupracoval s partyzány, po komunistickém puči pomáhal převádět uprchlíky na Západ. Byl ale prozrazen a skončil v lágru, i z toho se mu však podařilo utéct. Josef Hasil (†95), Král Šumavy, zemřel v pátek v americkém Chicagu.

Legendami opředená postava měla skutečný předobraz v šumavském rodákovi Josefu Hasilovi. Když přišel v únoru 1948 komunistický převrat, nosil uniformu SNB a hlídal hranice na pomezí s Německem a Rakouskem. Před nastupujícím režimem začali lidé prchat na Západ a Josef Hasil jim pomáhal přejít hranici. Byl ale udán a skončil ve vězení v Českém Jiřetíně. V roce 1949 ale dokázal uprchnout a dostat se do západního Německa. V Bavorsku se přidal k CIA a jako agent chodec hranice překračoval dál. Opět převáděl lidi a předával informace odboji. „Chtěl jsem pomoci lidem, kteří utíkali. Zažil jsem komunistické vězení a věděl jsem, jak je ten režim krutý. Tehdy jsem si ovšem myslel, že to brzy skončí, že pomůžu Američanům a pak se vrátím domů,“ řekl v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Dožil v Chicagu
Konec převádění přišel s uzavřením hranic »železnou oponou« v roce 1953. Pak Josef Hasil odjel do USA, kde se usadil v Chicagu. Po roce 1989 se sice několikrát do vlasti podíval, natrvalo se však již nevrátil. Zemřel v Chicagu v pátek, jak Aha! potvrdil jeho syn Josef Vávra.

U partyzánů
Hasil se neváhal postavit ani nacistům. Za 2. světové války byl na nucených pracích v Pasově. Ale v roce 1945 uprchl zpět domů na Šumavu, až do konce války se skrýval v jeskyni v lese a dělal spojku partyzánům.

Syna viděl až po revoluci
Se svou tehdejší snoubenkou Marií Vávrovou čekal Josef Hasil syna. Jenže ještě před svatbou byl zatčen, a Josef Vávra se tak narodil až během jeho uvěznění. Když se dostal na svobodu, chtěl se Hasil pro svou rodinu vrátit. „Ale Marie nechtěla. Říkala vždycky, dnes nemůžu, až příště. A příště zas nepřišla. Se synem Pepíkem jsem se viděl až po revoluci,“ vzpomínal Hasil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.