Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šéf zdravotnictví Vojtěch změnil plán: Na šarlatány dohlédne jen „živnosťák“

  • Autor: Jakub Kopřiva,Kristýna Beránková - 
    18. 11. 2019
    06:20

    Měl to být bič na šarlatány, kteří radili, jak „vykadit“ rakovinu. Jenže ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) nový zákon o léčitelích nepředloží. Místo toho chce novelu zákona o zdravotních službách, podle níž má alternativní medicinmany kontrolovat živnostenský úřad. Co to znamená? Že léčitel se bude muset ke své praxi přiznat.

    Podle původního návrhu, který Vojtěch po připomínkovém řízení stáhl, měli léčitelé povinnost nahlásit se na krajských úřadech, vést dokumentaci nebo zpravit klienta, že to, co poskytuje, nejsou zdravotnické služby – vzpomeňme na „šarlatány“ z Aktipu, kteří třeba onkologickým pacientkám radili, že je vyléčí sex s milencem.

    Za porušení pravidel měly hrozit pokuty i milion korun a zákaz činnosti na 10 let. Jenže v plánované novele, která má prý regulaci urychlit, dojde k zásadní změně.

    „Léčitele budeme evidovat prostřednictvím živnostenských úřadů… Živnostenský rejstřík je dlouhodobě zavedený a dobře fungující systém. Do seznamu pouze přibude nová volná živnost. Celý proces to zjednoduší, ale neoslabí,“ uvedl ministr Vojtěch.

    Ztratí přehled?

    Tady ale může nastat problém. Pokud bude léčitelství volnou živností, mít přehled o jejích provozovatelích bude o dost složitější než v původně zamýšleném registru. Podle ministerstva to komplikace není.

    „V rejstříku se uvádějí v případě živnosti volné také obory činností. U léčitelů se uvede živnost volná a dále léčitelské služby. Z veřejně přístupného živnostenského rejstříku se tak přesně pozná, kdo léčitelské služby vykonává pro případné následné kroky,“ sdělil Blesku Martin Novotný z tiskového odboru resortu zdravotnictví. Ale je tu i další svízel.

    Chce to odborníky

    Úředníci z „živnosťáku“ nejsou experti na zdraví, a tudíž je otázka, jaké všechny nepravosti budou vůbec schopni rozpoznat. Na to upozorňuje šéf lékařské komory Milan Kubek (51).

    Živnostenské úřady nemají sebemenší odbornou kompetenci, aby to kontrolovaly, a také nic takového dělat nebudou,“ řekl Blesku. Rezort ale namítá, že postačí povinnost léčitele vést dokumentaci.

    „Tento způsob povede k možnosti přezkoumání, zda léčitel pacienta například svou činností nepoškodil,“ vysvětlil Novotný s tím, že pracovníci živnostenského úřadu by měli na starost kontrolovat, zda je dodržována povinnost léčitelů vůči jejich zákazníkům.

    Kubek: Musí mít trestní odpovědnost

    Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka by byla opatření proti „šarlatánům“ efektivní, kdyby splnila tři podmínky.

    „Léčitelé musí být registrováni, vést dokumentaci, aby bylo jasné, co svým zákazníkům doporučovali, a je třeba zavést trestně právní zodpovědnost léčitelů, tak jako ji mají lékaři (třeba za negativní zdravotní následky léčby – pozn. red.),“ vysvětlil „šéfdoktor“. Jinak podle něj úprava nemá smysl.

    Šéf ČLK Milan Kubek Šéf ČLK Milan Kubek | Česká televize

    Kritika zní i z ministerstva průmyslu

    Hlášení léčitelů v živnostenském rejstříku nepovažují za šťastné na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO), které má agendu na starost.

    Rezort považuje za vhodné, aby činnost léčitelů kontrolovali odborníci z oblasti zdravotnictví,“ uvedla pro Blesk mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. „Kontrola pracovníky živnostenských úřadů nemůže splnit účel, protože zde nepracují lidé, kteří by byli odborně schopni posoudit, zda léčitelova aktivita může negativně ovlivnit zdraví,“ tvrdí hlas MPO.

    A navíc varuje, že o léčitelích nebude mít nikdo potřebný přehled. „V rámci volné živnosti je možné vykonávat všechny aktivity, které zahrnuje, a to bez ohledu na ohlášený obor. Registr léčitelů tak v rámci volné živnosti není možný. Není tak možné získat přehled o lidech, kteří se léčitelstvím zabývají,“ dodala.

    Vojtěch: Úředníci budou kontrolovat dodržování povinnosti

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se na námitky rozhodl zareagovat. Blesku proto poskytl své vyjádření.

    „Novela bezzubá rozhodně není. Zdůrazňuji, že ani podle původního návrhu zákona o léčitelství nemělo docházet k odbornému posuzování služeb. Zaměstnanci živnostenských úřadů kontrolují celou řadu předmětů podnikání, ve své činnosti se však nezaměřují na detail předmětu činnosti,“ uvedl pro Blesk šéf zdravotnictví.

    „To, co dnes kontrolují, a kontrolovali by i u léčitelských služeb, je dodržování povinností vzhledem ke svým zákazníkům a zda nejsou porušována jejich práva. Jde o evidenci osob a nastavení podmínek pro provozování této činnosti. Z veřejně přístupného živnostenského rejstříku bude zcela jasné, kdo léčitelské služby vykonává, a díky tomu bude také za svou činnost nést vůči svých klientům odpovědnost, která bude i právně vymahatelná,“ dodal Vojtěch.

  • 1.Jak se mají výtečníci z AKTIP?

    Pochybné praktiky institutu AKTIP odhalil pořad Infiltrace České televize. Podrobně se jim v sérii reportáží věnoval i deník Blesk. Jak dopadli ti, kteří radili pořídit si při onkologickém onemocnění milence, přikládali krystaly či balamutili klienty pseudovědeckou hantýrkou?

    MUDr. Jarmila Klímová: Už nesmí léčit

    Psychiatrička a zakladatelka institutu AKTIP. Než vypukla kauza okolo podezřelých technik používaných terapeuty, stálo na jejích stránkách, že je „odborný garant“. Přestože sebevědomě tvrdila, že se po odvysílání reportáže hlásí AKTIP více klientů, institut letos v dubnu skončil.

    Když měla Česká lékařská komora na začátku listopadu její případ v disciplinárním řízení řešit, raději z ní sama vystoupila. To znamená, že nyní nesmí provozovat lékařskou praxi na území Česka.

    Lenka Krutilová: Podváděla s titulem

    Autorka proslulé rady „vykaďte rakovinu“. Tvrdila o sobě, že vystudovala jednooborovou psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Fakulta ji ale mezi absolventy nenašla. Lenka Krutilová, která se dříve ráda prezentovala v médiích, se pak zcela stáhla. Čím se živí nyní, není jasné. Vlastní ale v Praze dvě nemovitosti.

    MUDr. Michael Kučera: Vyšetřuje zázračným přístrojem dál

    Propagátor a údajný spolutvůrce zázračného přístroje KARDiVAR. Ten má umět rozpoznat, k jakým nemocem je člověk náchylný či změřit úroveň stresu z „variability krevního pulzu“.

    Problém přístroje není v tom, že by neuměl změřit pulz, ale v tom, co se z takové informace dá vyvodit. Podle ověřených vědeckých faktů rozhodně ne to, co bývalý spolupracovník AKTIP tvrdí. Přesto Michael Kučera dál provozuje svou živnost s KARDiVARem a výživovými doplňky. „Já to samozřejmě sleduju, a až bude zákon, tak uvidíme,“ řekl Michael Kučera.

    Ing. Marek Cihlář: Pokračuje dál

    Ekonom, který v AKTIP prováděl vyšetření přístrojem eLybra. Jde o plastovou trubičku naplněnou krystaly, která by se měla umět napojit na psychiku pacienta.

    Marek Cihlář se dál věnuje „alternativní medicíně“. V pražském Hloubětíně si založil Kliniku Cihlář, kde stále „vyšetřuje“ přístrojem eLybra. „Kauza AKTIP vznikla právě proto, aby mohl přijít takový zákon,“ řekl Blesku Marek Cihlář s tím, že se o svém podnikání bavit nechce.

    MUDr. Jan Šula: Změnil si jméno a zmizel

    Kauza AKTIP vyprovokovala zájem o nejrůznější šarlatány, kteří sice v institutu nepůsobili, ale používají podobné praktiky. Patřil mezi ně i MUDr. Jan Šula, který tvrdil, že umí vyléčit roztroušenou sklerózu a další choroby. Pacientům ordinoval injekce záhadného složení a inkasoval stovky tisíc.

    Údajně spolupracoval s klinikou ve Švýcarsku, na její adrese ale ve skutečnosti stojí mrazírny. Po odhalení svých aktivit si změnil jméno na Ian Sulla a zmizel patrně v zahraničí. Česká lékařská komora na něj podala trestní oznámení.

  • 2.Jak ministr v Blesku informoval o zákoně

    1. 6. 2018

    Chceme připravit zákon o léčitelství, který nastaví pravidla. Víme, že léčitelů je celá řada, mají různé metody, ale nikdo je nekontroluje, není žádná registrace.“

    3. 11. 2018

    „Víme, že léčitelů u nás působí celá řada, mají různé metody, ale neexistuje jejich kontrola, protože nemají povinnost registrace. Nevíme tedy, kdo a jaké metody poskytuje. Léčitel nevede zdravotnickou dokumentaci o tom, co klientovi poskytuje za služby. To všechno by mělo být v zákoně.“

    16. 2. 2019

    „Zatím nebyla žádná regulace, jdeme postupnou cestou. Reaguje to na kauzy, jako byl Aktip a další, kdy jsme se o tom dozvěděli z médií, ale neměli jsme sami žádné informace, kdo takovou službu poskytuje a za jakých podmínek. My nechceme léčitelské služby zakazovat, protože je to svobodná volba každého, ale musíme vědět, kdo a jak je poskytuje.

  • 3.Jak to nejspíš bude

    Pokud by novela obsahovala to, co původně chystaný zákon, budou léčitelé muset vést dokumentaci v případě sporů se zákazníky, kde budou zaznamenány všechny úkony.

    Další povinností léčitelů bude zpravit zákazníka o tom, že se nejedná o zdravotnické služby, mít informovaný souhlas zákazníka a předem mu sdělit ceník.

    Povinné bude nahlásit činnost na živnostenském úřadě, kde vznikne volná živnost s oborem léčitelství.

    Jestliže by podmínky nesplnili nebo je vědomě porušili, hrozily by léčitelům pokuty až milion korun a zákaz činnosti na 10 let.

    Nabízí se ale otázka, kdo bude kontroly provádět, a nakolik budou úředníci ze živnostenských odborů schopni odhalit šarlatány.

tribana ( 18. listopadu 2019 10:01 )

Tak to je dobrá zpráva pro všechny, co mají ušetřenou tisícikorumu na ŽL
Že ministr zdravotnictví ČR není lékař už ani není překvapující. Ale že si ani jako právník neohlídá, kolik (ne)vyučených švadlen, zedníků ,automechaniků atd. a absolventů všech naprosto zbytečných SŠ a VŠ se kterýma se nechytnou ani v jakékoliv neziskovce , to je už celkem dost zarážející.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa