Restaurování soch na fasádě radnice je dokončeno. Další opravy čekají budovu s příchodem jara
Restaurování soch na fasádě radnice je dokončeno. Foto: město Louny
Louny

Louny - Poslední říjnový den bylo dokončeno restaurování osmi alegorických soch umístěných v jižním průčelí fasády historického objektu radnice na Mírovém náměstí.

Restaurátorské práce provedl v souladu se smlouvou o dílo MgA. Tomáš Otoupal. Jedná se o osm alegorických postav, které vytvořili sochaři Antonín Procházka (1849-1903, v letech 1877-1880 žák Myslbeka) a Františkem Hergeselem (1857-1929). Plastiky zpodobňují ušlechtilé mladé ženy oděné ve splývavém šatu s atributy lidských činností a ideí.

Celý postup restaurování je popsán v podrobné restaurátorské zprávě s fotografickou dokumentací, kterou zpracoval restaurátor MgA. Otoupal. Zpráva je k dispozici k nahlédnutí na odboru správy majetku.

V březnu 2020 bude zahájena další etapa opravy fasády jižního průčelí radnice, v rámci které bude provedeno restaurování rozsáhlých sgrafit a oprava historické fasády. Tyto odborné práce bude provádět firma AKANT ART, v.o.s. Praha, která vzešla z výběrového řízení.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru