Praha 5 a 6 přidávají placená parkovací místa. Modré zóny chtějí postupně zavést na celá svá území

S novými parkovacími zónami musí od pondělí 18. listopadu počítat řidiči v městských částech Praha 5 a 6. Obě radnice plánují v budoucnu zavést placená stání na celá svá území. Na žádost rezidentů budou v Praze 6 nově v Dolní Liboci, části Hanspaulky nebo na Dědině. I v sousední Praze 5 vyhověla radnice přání místních, řekla Radiožurnálu mluvčí městské části Štěpánka Čechová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modrá zóna na parkování

V Praze 5 tím přibude přes 2500 placených míst. | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

V páté městské části platí nově na Cibulce, v Košířích, na Černém vrchu, Šalamounce a Farkáni, a fungovat budou v režimu pro rezidenty, to znamená modré zóny, a část i jako smíšené, tedy fialové zóny. V Praze 5 tím přibude přes 2500 placených míst.

Praha nechá vypracovat analýzu 89 komerčních parkovišť. Chce vyřešit nedostatek míst pro mimopražské

Číst článek

Praha 6 pak přidává parkovací zóny na Dědině, části Hanspaulky, Baterie a taky části Ořechovky. Tam budou zóny postupně přibývat až do jara. Přehled všech nových zón najdou řidiči na webu parkujvklidu.cz.

Zavedením nových parkovacích zón obě radnice vychází vstříc místním lidem, kteří v okolí svých domů jen těžko hledají místa k zaparkování. V obou městských částech zatím zůstávají místa, kde se ještě bez zaplacení zaparkovat dá, to se má ale v budoucnu změnit.

„Rada městské části Praha 5 už v minulosti rozhodla o postupném zavedení zón placeného stání na celé území Prahy 5. Půjde převážně o zóny modré,“ řekla Českému rozhlasu Regina mluvčí Prahy 5 Štěpánka Čechová.

Podobný přístup zastává i Praha 6. „Městská část nadále požaduje, aby byly zóny rozšířeny na celé území. Spolu s tím ale také musí dojít k výstavbě P+R parkovišť, protože přijíždějící řidiči, zejména ze Středočeského kraje, nemají kde zaparkovat,“ uvedl tamní mluvčí Ondřej Šrámek.

Parkovací povolení na nové zóny si mohou lidé z Prahy 5 vyřídit v Presslově ulici. Praha 6 potom vyřizuje v Uralské ulici nedaleko radnice.

Bezplatných míst ubývá

V Praze tak dál ubývá míst, kde lze bezplatně parkovat. Nejblíž je aktuálně chystané spuštění zón v Praze 4, kde už silničáři během podzimu namalovali čáry, která místa vyhrazují třeba v Braníku nebo Krči. Platit mají od 2. prosince.

Nový systém rezidentního parkování v Brně má být přehlednější a levnější. Předchozí vydržel rok

Číst článek

Výhledově se chce do systému zapojit také Praha 10. Na tři krále pak spustí svoje placená místa v Praze 9, konkrétně v Libeňské části a ve Vysočanech. Výdejní místo povolení v Sokolovské ulici funguje už od minulého týdne.

Vzniknout má smíšená zóna, kde budou moct nerezidenti parkovat maximálně 24 hodin. V okolí O2 areny navíc bude cena pohyblivá. Radnice plánuje při velkých akcích nebo koncertech zdvojnásobit sazbu v okolí haly, aby návštěvníci nezabírali místa zdejším obyvatelům.

Adam Bejšovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme