Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dalík je venku z basy, u soudu byl naměkko. Topolánkův muž: Nebyl jsem v tom sám

Aktualizováno -
18. listopadu 2019
13:20
Autor: ČTK, Jiří Nováček - 
18. listopadu 2019
07:05

Okresní soud ve Znojmě propustil v pondělí lobbistu Marka Dalíka (44) po odpykání poloviny pětiletého trestu z vězení. Lobbista při vynesení verdiktu schoval tvář do dlaní, se slzami v očích nedokázal skrýt pohnutí. Dalík opustil brány věznice úderem 13.00 hodin.

Blízký přítel někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) si odpykával ve znojemské věznici trest za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Dalík si v polovině září podal žádost o podmíněné propuštění.

S podmínečným propuštěním lobbisty souhlasila i státní zástupkyně. „Možnost páchání další trestné činnosti je velmi nízká,“ řekla. Trest podle ní splnil účel.

Pokorný, mlčenlivý a slušný vězeň

Marek Dalík nastupoval podle obhájce trest dvakrát, vždy sám a dobrovolně. „Za celou dobu se nedopustil žádných kázeňských přestupků. Plnění povnností bylo příkladné během celého trestu,“ sdělil soudu obhájce Martin Klimo.

Dalík předložil soudu i potvrzení o zabezpečení místa trvalého pobytu včetně nájemní smlouvy. V dopise soudu rozebral také podrobně směr, jakým hodlá na svobodě pokračovat v podnikání ve své akciové společnosti.

U soudu Dalík sám moc nemluvil. „Vše jsem popsal v dopise,“ řekl. Na dotaz soudce, co mu na uvěznění vadilo, po krátkém přemýšlení přiznal, že špatně snáší omezení na svobodě. „Člověk nemůže pracovat, mít kontakt s nejbližšími. Normálně žít,“ odpověděl soudci.

Video  Jednání znojemského okresního soudu o podmínečném propuštění lobbisty Marka Dalíka  - Jiří Nováček, Blesk
Video se připravuje ...

Pokud by byl propuštěn, Dalík připustil, že by mohl podnikat ve Švýcarsku, kde jeho společnost koupila a opravila nemovitost a provozuje ji jako penzion. Ohledně svého angažmá v kauze zbrojních zakázek Dalík soudci přiznal, že udělal obrovskou chybu. „Nebyl jsem v tom sám. Sám jsem byl jen odsouzen,“ řekl soudu s hořkostí v hlase.

Propuštění Dalíka podpořila i státní zástupkyně

S podmínečným propuštěním lobbisty souhlasila i státní zástupkyně. „Možnost páchání další trestné činnosti je velmi nízká,“ řekla. Trest podle ní splnil účel.

Vězeňská služba i psycholog potvrdili, že Marek Dalík svou situaci prožíval jako traumatizující. Nicméně se celou dobu choval vzorně a korektně. Výchovná část trestu podle nich splnila svůj účel.

Dalík původně dostal čtyři roky vězení za to, že si při neformální schůzce ohledně nákupu pandurů řekl v roce 2007 o úplatek pro někoho z české vlády. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, žádal podle trestního spisu půl miliardy korun. Tento rozsudek ale soud zrušil.

Po zásahu nejvyššího soudu ve vleklé kauze ovšem padl nový rozsudek, který Dalíkovi o rok přitížil. Soud dospěl k názoru, že podváděl, když se pokusil ze zbrojařů vylákat peníze. Uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na ministry. Nejvyšší soud později odmítl Dalíkovo dovolání a ústavní soud jeho ústavní stížnost.

Dalík býval tajemníkem bývalého českého premiéra Mirka Topolánka (ODS). Nákup pandurů v hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Jiřina Ratimcová ( 12. prosince 2019 23:42 )

Mel tam shnit, blbecek zlodejskej, namistrovanej! 🤮🙈👎🏻

tomlk007 ( 22. listopadu 2019 21:40 )

Pravda a láska zvítězila nad penězi

jarypadlo ( 19. listopadu 2019 11:17 )

S justiční mafií nepohne NIC.
http­s://ww­w.you­tube­.com/r­esul­ts…

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=3nlC­AZ7dVKU . . .
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=PbGi­EGf81­Jo . ..

havran2 ( 18. listopadu 2019 18:14 )

V Česku kvete podvodníkům pšenka,hodně si nakrást,něco si odsedět a mít se dobře do konce života ! ! !

verka1 ( 18. listopadu 2019 14:51 )

Takhle se vydělávají miliardy. Topolánek má vyšší moc než Dalík a proto do vězení nešel.

Zobrazit celou diskusi