DC Comics slaví. Joker to dotáhl na miliardu dolarů a stal se nejvýdělečnějším eRkovým filmem historie

joker2

Foto: Vertical Ent.

Joaquin Phoenix v roli Jokera

0Zobrazit komentáře

Komiksový antihrdina vrací úder. Nový Joker v podání herce Joaquina Phoenixe je podle diváků excelentním pohledem do nemocné duše podivína, ze kterého se postupem času stane úhlavní nepřítel Batmana, další postavy z dílen DC Comics. Tentokrát ale trochu jinak. Joker má temnou atmosféru a místo boje mezi dobrem a zlem ukazuje pozvolný vývoj hlavní postavy a její tragický život.

Autenticitě filmu přidá nejen skvělý výkon Phoenixe v hlavní roli, který aspiruje na Oscary, ale zároveň zvýšený rating filmu s označením R, tedy dostupností až od 17 let nebo v doprovodu dospělé osoby. To dalo režiséru Toddu Phillipsovi víceméně volnou ruku a možná právě proto jsme tentokrát mohli vidět něco trochu jiného, než na co jsme u filmů z komiksové světa zvyklí. A zatímco se spekuluje o druhém pokračování, tvůrci a celý DC Comics může slavit obrovský úspěch.

Film za uplynulý víkend v kinech po celém světě překonal metu jedné miliardy dolarů v příjmech a v rámci filmového světa DC se tak zařadil na třetí příčku, hned za snímky jako Aquaman s 1,15 miliardy dolarů a Temný rytíř povstal s 1,08 miliardy dolarů. Těsně za sebou prozatím nechal film Temný rytíř, ve kterém byla stejná postava Jokera, ovšem v podání již zesnulého herce Heatha Ledgera.

joker

Foto: Vertical Ent.

Joaquin Phoenix v roli Jokera

Vydělat si na sebe přitom film dokázal už za otevírací víkend, během kterého překonal historický rekord v měsíci říjnu s domácími příjmy na hranici 96 milionů dolarů, a to při nákladech 55 milionů dolarů. Rekord padl i v samotné kategorii eRkových filmů, kterou nyní Joker s přehledem vede a za sebou má filmy jako Matrix Reloaded nebo první a druhý díl Deadpoola z dílen Marvelu.

Obrovská popularita filmu vytvořila úsměv na tváři samozřejmě především filmovému studiu Warner Bros., které si nového Jokera vzalo na starosti, a také partnerským mediláním společnostem Village Roadshow nebo Bron. Ti všichni by na více než miliardových tržbách měli podle magazínu The Hollywood Reporter inkasovat více než 600 milionů dolarů.

I přes úspěchy Jokera a několika dalších snímků se nicméně DC Comics stále nemůže ani v nejmenším rovnat komiksovému impériu Marvel, které spadá pod mediálního obra Disney. Nejenže Disney spustilo vlastní streamingovou službu, kde nabídne některé své snímky po promítání v kinech exkluzivně, ale zároveň v první desítce nejúspěšnějších filmů drží s marvelovským universem hned čtyři pozice.

A to včetně té první, kterou v první polovině letošního roku obsadil poslední díl Avengers s podtitulem Endgame, když po znovupromítání v kinech s lehce upravenou verzí dosáhl na ohromných 2,79 miliardy dolarů a překonal dlouholeté krále Avatar a Titanic od Jamese Camerona. Na paty mu však možná bude dýchat letošní díl Star Wars, který má ukončit jednu sáhodlouhou ságu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym