Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Údajný objednatel Kuciakovy vraždy Kočner: „Premiér mi slíbil, že budu mít klid!“

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2019
12:08

Kontroverzní slovenský podnikatel Marian Kočner se před čtyřmi lety chlubil tím, že mu nyní již bývalý slovenský premiér Robert Fico slíbil „svatý klid“ před vyšetřováním jeho kauz. Vyplývá to z nahrávky jeho rozhovoru s jiným podnikatelem, kterou v pondělí zveřejnil list Denník N. Fico tyto informace zatím nekomentoval, dříve pouze přiznal, že se s Kočnerem potkával na společenských akcích.

V současnosti Kočner čelí obvinění v několika případech ekonomické kriminality. Je také obžalován z toho, že si objednal vraždu novináře Jána Kuciaka (†27), který o jeho podezřelých transakcích psal, a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Kuciakova vražda vyvolala v zemi politickou krizi, která vyvrcholila demisí Fica z funkce premiéra. 

Kočner podle nahrávky tvrdil, že od Fica požadoval svatý klid a že nechce, aby se jeho osobou zabývala prokuratura, policie či daňový úřad. „A on (Fico) mi říká - budeš ho (klid) mít. A já mu říkám - pokud ne, ty nebudeš premiér. A on říká - já to vím,“ tvrdil Kočner. Podle listu si nahrávkou Kočner zaznamenal schůzku s podnikatelem Michalem Suchobou, který od něj žádal peníze za to, že finanční správa nebude Kočnera kontrolovat v jedné z daňových kauz.

Suchoba dříve získal zakázky od slovenské finanční správy a Denník N ho označil za přítele někdejšího šéfa finanční správy. Suchoba v reakci tvrdil, že si na rozhovor s Kočnerem ze zmíněné nahrávky nevzpomíná. Zároveň popřel, že by pro někoho na finanční správě vyřizoval věci ohledně daní. 

Denník N napsal, že nahrávku zajistila policie v Kočnerově mobilu, ve kterém kriminalisté našli také podnikatelovu komunikaci s politiky a představiteli justice, jež poukázala na korupci ve slovenském soudnictví. Zmíněná komunikace již dříve unikla do médií. Pro provalení aféry například rezignovala jedna soudkyně a několik dalších soudců bylo postaveno mimo službu. O funkce také přišli dva vysocí politici za Ficovu stranu Směr - sociální demokracie, a dříve také náměstek generálního prokurátora. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání