Král československé ploché dráhy Štancl slaví sedmdesátku

ČTK rav ČTK, rav
18. 11. 2019 13:20
Jiří Štancl, jeden s nejúspěšnějších tuzemských plochodrážních jezdců, dnes slaví sedmdesátiny. Na svém kontě má světové medaile, triumfy ve Zlaté přilbě a obrovskou sbírku domácích titulů.

Štancl během své kariéry vybojoval 19 titulů mistra Československa i čtyři světové medaile. Stal se také pětinásobným vítězem pardubické Zlaté přilby. Na svítkovém oválu sváděl pověstné bitvy s Dánem Ole Olsenem.

Spolu ovládli mezi roky 1970 až 1982 12 ze 13 ročníků za sebou. Mezi ně se vklínil pouze Milan Špinka, vítěz finále z roku 1973.

Domácí konkurence se Štanclovi dívala na záda po celá sedmdesátá a půlku osmdesátých let. Po ukončení aktivní kariéry pracoval s mládeží.

Štancl se stal dvanáctkrát mistrem republiky v klasické a pětkrát na dlouhé ploché dráze, dvakrát zvítězil také ve dvojicích. Úspěchů dosahoval i na mezinárodním poli. Na světovém šampionátu na dlouhé dráze se dvakrát radoval ze stříbrné medaile. Dva bronzy spolu s kolegy připojil i v družstvech.

Dnešní jubilant se zúčastnil celkem 37 světových finále a v roce 1986 byl vyhlášen nejvšestrannějším plošinářem planety.

Prvním vzorem byl Štanclovi jeho otec, bývalý silniční a plochodrážní závodník. V roce 1967 se na Markétě zúčastnil náboru, který vedl tehdy už pětinásobný mistr republiky Luboš Tomíček. Mladý Štancl jej zaujal natolik, že ho pár týdnů nato coby náhradníka poslal k prvnímu ligovému utkání klubu RH Praha v Plzni.

Štancl se odtud vrátil s prvním bodem ze závodu levých zatáček v životě. Později jezdil také v britské profesionální lize - za Coventry Bees a Reading Racers.

Rodák ze Žatce je držitelem Ceny Františka Šťastného za přínos motocyklovému sportu a čestným občanem Prahy 5.

Jiří Štancl v barvách britského týmu Reading Racers:

 

Právě se děje

Další zprávy