Studenti z VŠE oživují zapomenuté teplické budovy.

Upozornit na množství prázdných a nevyužitých prostor zejména v centrech měst si kladou za cíl studenti z Vysoké školy ekonomické v Praze. Uměním a kulturou plánují 22. listopadu 2019 v rámci akce Živé prázdno oživit bývalý společenský dům Ritterburg na Masarykově třídě v Teplicích.

„V České republice se momentálně nachází více jak 2800 prázdných a nevyužitých budov. Jen v Teplicích jich je dokonce 57. Mrzí nás, že prostory, kde by mohly být kavárny, galerie, byty nebo cokoliv jiného jsou často prázdné a nevyužité. Navíc jsou tyto budovy často historicky, či kulturně minimálně v daných regionech velmi cenné. To je přece strašná škoda!“ řekl Lukáš Zeman, vedoucí projektu.

Studenti chtějí uspořádat společenskou událost plnou umění, díky níž na problém prázdných budov upozorní. Jako prostor si vybrali bývalý zájezdní hostinec a společenský dům Ritterburg. Otevřená bude část běžně nepřístupných prostor tohoto historického domu. Ve sklepních prostorech studenti plánují koncerty studentských kapel, v místnostech v prvním patře výstavu fotografií prázdných budov nebo přednášky teplických rodáků. Přednášet bude například i Jiří Řehák, profesor Teplického gymnázia. Akce Živé prázdno proběhne již v pátek 22. listopadu 2019 od 12:00.

„Chceme otevřít debatu týkající se tohoto společenského problému a zároveň kulturně obohatit město. Můžete se těšit na nabitý program plný umění. Výstava výkresů dětí ze základních škol, výstava fotografií, koncerty studentských kapel, přednášky, možnost vlastní umělecké tvorby, díky níž přiložíte ruku k oživení tohoto mrtvého prostru“ zmínil teplický rodák Jakub Doležal.

Studenti také spolupracují s mnoha teplickými institucemi a spolky, například Arkadií Teplice, hudebními skupinami Herpes a Helter Skelter, profesorem Jiřím Řehákem a fotografkou Kristýnou Mrzenovou.

FB událost: https://www.facebook.com/events/532970597482681/

Zdroj: TS