Hlavní obsah

Lidé se rozloučili se zesnulým expremiérem Stráským. Dorazil i Klaus

Právo, Lucie Kándlová
Aktualizováno

Téměř tři stovky lidí se přišly v pondělí rozloučit s bývalým československým premiérem Janem Stráským. Ten zemřel 6. listopadu ve věku 78 let v pražském domově pro seniory. Poslední rozloučení s politikem a milovníkem přírody se konalo v jihočeských Prachaticích.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Václav Klaus (s kyticí uprostřed) a senátor Tomáš Jirsa (vpravo) na pohřbu Jana Stráského v Prachaticích.

Článek

Mezi smutečními hosty byl například i bývalý prezident České republiky Václav Klaus, jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, senátor Tomáš Jirsa či ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený. Smuteční věnec zaslal i prezident Miloš Zeman a Úřad vlády České republiky.

Zemřel Jan Stráský

Domácí

Jan Stráský vystudoval na Karlově univerzitě filozofii. V roce 1992 jako předseda federální vlády po abdikaci prezidenta Václava Havla zastával několik měsíců i úřad hlavy státu. Za prezidenta Václava Klause byl například ministrem zdravotnictví či dopravy.

Jan Stráský miloval přírodu a stal se i předsedou Klubu českých turistů. Dlouhá léta byl také ve vedení Krajského úřadu Jihočeského kraje. Před osmi lety se stal ředitelem šumavského Národního parku.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Pohřeb Jana Stráského

„Jan Stráský byl historicky prvním ředitelem Krajského úřadu Jihočeského kraje. Tuto práci vykonával velice zodpovědně a seriózně celých sedm let. Dodnes na něj vzpomínáme s láskou, vděčností a s obdivem. Byl spravedlivý, inteligentní, náročný, byl to manažer první třídy,“ řekl současný ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje Milan Kučera.

Klaus o Stráském: Byl to člověk, s nimž bych šel i na severní pól

Domácí

Smuteční řeč přednesl na pondělním pohřbu také bývalý prezident Václav Klaus. Ten byl dokonce jako svědek na jeho svatbě. „Honza byl mým kamarádem, přítelem, spolupracovníkem a kolegou. Já jsem s ním byl posazen do jedné kanceláře již v roce 1971. V politice zanechal velmi zřetelnou stopu, byl kvalitní politik. Nikdy na něj nezapomenu,“ řekl Václav Klaus.

Ten si také neodpustil zmínku o spánku, který prý Jan Stráský považoval za ztrátu času. Spal prý pouze čtyři hodiny denně. „Několikrát jsem mu to rozmlouval, ale nedal si říct,“ dodal Klaus s tím, že Stráský byl i vášnivý kuřák. Prý dokonce sepsali mezi sebou smlouvu, kolik cigaret denně může v kanceláři vykouřit.

Jan Stráský miloval šumavskou přírodu, kterou projel především na kole. Rád ale cestoval po celém světě. Na výlety do přírody bral odmala i své tři děti. Prý jim neustále opakoval, že v přírodě se nemusí ničeho bát. Bát se mají pouze zlých lidí.

Foto: Petr Eret, ČTK

Jan Stráský na snímku z roku 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám