Aimtec hnv murr

Účinná technologie rozpoznávání obličeje při sportu

Systém pro rozpoznání obličeje FacePRO od společnosti Panasonic zajišťuje bezpečnější návštěvu fotbalových utkání v dánském městě Brøndby. Software dokáže ve spojení s kamerovým systémem automaticky identifikovat osoby, kterým byl vstup na utkání zakázán.

 

Fotbalový klub Brøndby IF z dánské Superligy stejně jako zbytek odvětví čelí v poslední době problému klesající návštěvnosti. Jeden z důvodů představuje atraktivnost a pohodlnost živých televizních vysílání, další překážkou pro osobní návštěvu stadionu je pak pro mnoho diváků nebezpečí ze strany fanatických fanoušků. Vedení dánského klubu se rozhodlo začít problém řešit a implementovalo softwarové řešení Panasonic FacePRO.

Software pro rozpoznávání obličejů nabízí vysokou úroveň přesnosti. Tato technologie dokáže v reálném čase vyhodnocovat záběry z až 20 bezpečnostních kamer a propojit je s databází až 30 000 registrovaných obličejů. Systém dokáže navíc identifikovat i obličeje, které jsou při použití konvenčních technik těžko rozeznatelné, jako např. obličeje snímané z ostrého úhlu nebo schované či zakryté slunečními brýlemi nebo šátkem. Americký Národní institut standardů a technologie (NIST) na základě nezávislých testů dokonce tento systém označil jako nejpřesnější software pro rozpoznávání obličejů na trhu.

Systém je implementován velmi citlivým způsobem tak, aby bylo do nejvyšší možné míry chráněno soukromí a osobní údaje fanoušků. Ostraha má v každé fázi proces pod kontrolou. Technologie upozorní na potenciální delikventy se zákazem vstupu a věci se pak ujmou bezpečnostní poradci a provedou další průzkum, než se podnikne jakákoli akce. Řešení je založeno na práci lidí s podporou technologie. Chráněno je i soukromí a osobní údaje, protože technologie rozpoznávání obličeje neukládá snímky ani údaje žádných fanoušků kromě těch, kdo jsou registrováni jako osoby se zákazem vstupu. Kromě toho se veškeré osobní údaje ukládají na interní server, který není připojený k internetu ani jinému systému, čímž se zásadně snižuje jakékoli kybernetické riziko úniku osobních dat.

Technologie rozpoznávání obličeje má velký potenciál ve využití i v dalších sportovních odvětvích, zábavním průmyslu nebo např. na letištích. Využitelná je zejména tam, kde se scházejí velké davy nebo kde se využívají systémy na prodej lístků. Systém FacePRO přispívá k bezpečnějšímu a příjemnějšímu prostředí na stadionu, protože urychluje vstup a zmírňuje tlak, kterému čelí ostraha. Zároveň také vždy zajišťuje ochranu soukromí a osobních údajů.

 
Publikováno: 18. 11. 2019 | Počet přečtení: 651