Dělíme se o úspěch aneb jak v Česku fungují zaměstnanecké akcie, které rozdává i Rohlik.cz či Avast

Peter BrejčákPeter Brejčák

0Zobrazit komentáře

PayPal Mafia označuje skupinu bývalých zaměstnanců finanční služby, kteří po její koupi eBayem získané peníze využili na založení mnoha dalších úspěšných startupů, mezi kterými byly Tesla Motors, SpaceX, LinkedIn, YouTube, Yelp nebo Yammer. Nezbytným předpokladem, aby tato „mafie“ mohla vůbec vzniknout, byly zaměstnanecké akcie. Ty jsou ve Spojených státech hodně rozšířené a přibližně dvacet procent každého amerického startupu vlastní jeho zaměstnanci.

Takzvané employee equity programy jsou za oceánem součástí startupové DNA a díky nim se staly tisíce zaměstnanců firem jako Facebook, Slack či Uber dolarovými milionáři. V Evropě však startupy v této oblasti zaostávají zejména kvůli legislativním překážkám a komplikacím.

Jinak tomu není ani v České republice, kde v posledních letech využilo možnost rozdělit část vlastnictví firmy mezi zaměstnance jen několik vlaštovek, mezi nimiž jsou například Rohlik.cz, platební instituce Roger, Kiwi.com či Avast.

Situace se nicméně pomalu začíná měnit a například Atomico ve svém reportu z loňského roku uvádí, že podle více než poloviny zakladatelů evropských technologických startupů se povědomí o zaměstnaneckých podílových programech zvyšuje. Jejich důležitost si stále více uvědomují i samotní podnikatelé, a to nejen kvůli motivaci nedostatkových kvalitních zaměstnanců na trhu.

lukas-konecny-y-soft

Foto: Y Soft

Lukáš Konečný, Principal Y Soft Ventures

Přetrvávajícím problémem však je řada překážek, zejména těch legislativních, které v Evropě proces komplikují. „Nejenže je většina evropských právních a zejména daňových systémů v porovnání s tím americkým vůči zaměstnaneckým podílům ne zrovna přátelská, ale zároveň zde chybí zkušenosti a best practice, jak tyto programy nastavit a implementovat,“ říká Lukáš Konečný, Principal v investičním fondu Y Soft Ventures.

Zmiňuje přitom několik projektů s cílem sdílet know-how o tvorbě employee equity programů, jako je například Rewarding Talent od Index Ventures nebo The Balderton Essential Guide to Employee Equity, které pomohly řadě evropských podnikatelů. Bohužel i v nich chyběly konkrétní informace pro české startupy například o tom, jak pracovat se specifikami zdejšího právního a daňového systému.

starbucks-chicago-reserve-roastery-1

Přečtěte si takéArchitektonický skvost provoněný čerstvou kávou. Starbucks v Chicagu otevírá největší pobočku na světěArchitektonický skvost provoněný čerstvou kávou. Starbucks v Chicagu otevírá největší pobočku na světě

To se v brněnském Y Soft Ventures, investiční odnoži Y Softu Václava Muchny, rozhodli změnit a připravili Employee Equity Handbook – českého průvodce zaměstnaneckými podíly, akciemi a jejich alternativami. Podle jeho tvůrců obsahuje vše nejpodstatnější o tématu employee equity v Česku.

Příručka představuje tři konkrétní varianty, jak zaměstnanecké podíly v českých firmách realizovat, které doplňuje i o důvody, proč vůbec tato schémata zvažovat a kde je nejlepší se inspirovat. Kromě mechanismu zaměstnaneckých opcí známých ze Spojených států se tak věnuje i variantě přímého prodeje akcií (jak to udělal i český Rohlik) nebo programu virtuálních (tedy stínových) akcií.

handbook-y-soft

Employee Equity Handbook od Y Soft Ventures

U každé možnosti popisuje, jak prakticky funguje, jaké má daňové dopady a co je k ní potřeba po právní stránce, aby bylo komplexně možné posoudit její výhody i nevýhody.

„Právní stránka akciového programu v praxi přichází na řadu až po výběru řešení podle potřeb dané společnosti a zhodnocení daňové výhodnosti. Zároveň je třeba počítat s tím, že daňově výhodné řešení může být formálně velmi komplikované a nákladné na provoz,“ vysvětluje Martin Strnad, General Counsel Y Softu.

Společnost při tvorbě handbooku vycházela z interních diskuzí se zakladateli firem z jejího portfolia, kteří problematiku zaměstnaneckých podílů řešili nejen kvůli dlouhodobé motivaci klíčových zaměstnanců, ale i v souvislosti s budováním firemní kultury.

„V rámci těchto debat jsme strávili spoustu času nad byznysovými, právními i daňovými otázkami, a tak nám přišlo škoda nechat si výstupy jen pro sebe,“ vysvětluje Konečný s tím, že ambicí nebylo najít jedno ideální a hotové řešení, protože každý podnikatel má jiné představy o tom, jak k problematice přistoupit.

Y Soft Ventures tak doufá, že díky příručce se česká startupová scéna posune blíže ke standardům v západní Evropě či ve Spojených státech. „Budeme rádi, pokud tímto způsobem přispějeme k oživení debaty o tom, jak můžou podnikatelé a investoři sdílet se zaměstnanci hodnotu, kterou právě zaměstnanci pomáhají vytvořit. Zaměstnanecké podíly nebo akcie jsou zcela jistě dobrou praxí, která má pozitivní dopad rozvoj celého podnikatelského ekosystému,“ dodává Konečný.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym