Donald Tusk pravděpodobně míří do čela Evropské lidové strany

© European Union, 2019

Končící předseda Evropské rady Donald Tusk nejspíš po skončení svého mandátu zůstane v předsednickém křesle, tentokrát ale Evropské lidové strany. Tusk je totiž jediným kandidátem na tento post.

Informaci dnes podle agentury AFP oznámil současný předseda Evropské lidové strany (EPP) Joseph Daul. Evropští lidovci budou své vedení volit na sjezdu, který se uskuteční ve středu a ve čtvrtek (20. – 21. listopadu) v chorvatském Záhřebu.

Polák Donald Tusk se tak pravděpodobně stane prvním politikem z východní části Evropské unie, který usedne v čele EPP. Kromě končícího Francouze Daula stranu od roku 1976 vedli jen dva Belgičané, Lucemburčan a Nizozemec.

https://twitter.com/EPP/status/1196164795382345730

Na jeden z místopředsednických postů kandiduje také Středoevropan, a sice slovenský politik  Ivan Štefanec. Lidovci budou na sjezdu volit deset místopředsedů, o posty se uchází včetně Štefance dvanáct kandidátů.

Kromě něj kandiduje dalších osm mužů a tři ženy včetně bývalého předsedy Evropského parlamentu Itala Antonia Tajaniho a Rakušana Johannese Hahna a Bulharky Marije Gabrielové, kteří jsou členy současné a budou zřejmě i členy budoucí Evropské komise. Češi mezi uchazeči nejsou, zastoupení v eurostraně ale mají. Členem EPP jsou strany KDU-ČSL a TOP09. 

Předseda nebo prezident?

Dvaašedesátiletý polský expremiér Tusk byl v posledních pěti letech předsedou Evropské rady. Prvního prosince ho ve funkci nahradí bývalý belgický ministerský předseda Charles Michel. Střídání v čele Evropské rady mělo nastat již 1. listopadu, vzhledem ke zdržení při schvalování členů Evropské komise Ursuly von der Leyenové se ale celý proces o měsíc odložil.

Británie nechce nominovat svého komisaře. Může tím ohrozit už tak opožděný nástup nové Komise

Jelikož Velká Británie, po dalším odkladu svého odchodu z Unie, zatím zůstává členem EU, měla by nominovat svého komisaře. Britská vláda však tak nechce učinit.  

O Tuskovi se dlouho uvažovalo jako o kandidátovi na polského prezidenta. Na počátku listopadu ale předseda Evropské rady oznámil, že příští rok na jaře o křeslo hlavy státu bojovat nebude. Polská opozice je podle něj schopna volby vyhrát, musí ale najít kandidáta, kterého na rozdíl od něj nebude zatěžovat „břemeno těžkých, nepopulárních rozhodnutí“ z minulosti.

The Capitals: Proč Donald Tusk nechce být polským prezidentem?

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

Kalendář